Anyaként fognál vállalkozásba? Ezeket a kérdéseket tisztázd magadban!

Tervezés, rendszerezés, megvalósítás

Kisgyermekes anyaként szeretnél saját vállalkozást indítani? Van egy jó ötleted, de még bátortalan vagy? Minden út egyetlen apró lépéssel kezdődik, ami akár ennek a cikknek az elolvasása is lehet!

Ismered azt a képet, amin egy csapat jól szerveződött hal a cápa nyomába ered, miközben alatta az olvasható: „Ne pánikolj, rendszerezz!”? Ez az ábra akkor is találó, mikor valaki egy vagy esetleg több pici gyerekkel az oldalán indul el a saját vállalkozása útján. Ott van a kisgyermeked, a bölcsi vagy az ovi, a számtalan tennivaló, és közben vár rád a megvalósítandó ötleted, az álmod. Aggodalomra azonban semmi ok: ha jól szervezed a dolgokat, végtelen örömet fog szerezni az a pillanat, amikor beérik a munkád gyümölcse.

Semmi sem lehetetlen, nekünk nőknek pláne!

Vigyázz, kész, rajt!

Az első és egyben legnehezebb pont az elhatározás. Sokáig érik benned a gondolat, hogy megvalósítsd a saját ötletedet, de csak álmodozol, hogy mit hogyan tennél. Töprengsz a terméken, az arculaton, és hogy milyen módon értékesítenéd. De a napok tettek nélkül követik egymást: reggeli, bölcsi, ovi, otthoni teendők, és aztán ismét bölcsi, ovi, vacsora. Egy nap azonban valami miatt a sarkadra állsz, és elhatározod: te bizony saját vállalkozásba kezdesz, de legalábbis utánanézel, hogy működhetne-e.

Az elhatározás sokszor nehéz dolog ugyan, de önmagában kevés ahhoz, hogy mindent véghez is vigyél. Komoly rendszerező képességre lesz szükséged ahhoz, hogy mindent jól kivitelezhess. Ha ránk hallgatsz, a következőkkel kezded. Nézz utána, milyen lépéseket kell megtenned ahhoz, hogy megvalósíthasd az álmodat! Rajzold fel egy nagy papírra a terméket, amit tervezel, és írd köré, hogy mi mindennek kell teljesülnie ahhoz, hogy létrejöjjön. Gondold át jól, hogy melyik lépés után melyik következik! Például, ha egy kávézó a vágyad, az első dolog a hely megtalálása. Ezt követi az engedélyek beszerzése, az alkalmas szakács/barista felkutatása, és végül a festés, berendezés, valamint a marketing.

Nem mindegy az sem, kivel vagy kikkel dolgozol együtt. Olyannal érdemes nekikezdened, aki számára ugyanolyan fontos a projekt.  Előny, ha hasonló cipőben jár, mint te, tehát megérti, hogy ott van a gyereked, és adott esetben nem lesz lehetőséged délután négykor megbeszélésre menni.

Ha kész vannak a tervek, ideje megvalósítani őket

Ha ezzel megvagy, neki is láthatsz a megvalósítási tervnek. Az üzleti világ ugyan gyorsan változik, de ahhoz, hogy jó üzletasszony legyél, miközben anyaként is jól helytállsz, szükséged lesz arra, hogy szigorúan beoszd a napjaidat, és szigorúan kijelöld, hogy mik azok a feladatok, amikkel foglalkozni fogsz. Tudnod kell, hogy mik azok a munkák, amiket delegálnod kell. Mindezek mellett pedig szükséged lesz egy ütemtervre, ami tartalmazza az általad meghatározott mérföldköveket, valamint, hogy ezeket mikor akarod elérni.

Senki sem állítja, hogy könnyű, de ha másnak sikerült, neked miért ne menne?

Jó ötlet lehet az is, ha csatlakozol egy szimpatikus inkubátorprogramhoz. Itt egyrészt irodahelyiséget kapsz, másrészt választhatsz magad mellé olyan mentorokat, akik hasznos tanácsokkal látnak el bizonyos feladatokkal kapcsolatban. Az inkubátorházban sok hasonló szituációban lévő csapattal is találkozhatsz, akikkel később akár üzleti kapcsolatot is építhetsz majd. Lehet, hogy neked egy ruhamárkád van, a szomszéd asztalnál ülő brigád pedig online kommunikációs megoldásokkal foglalkozik. Ha meg tudtok állapodni, elképzelhető, hogy olcsóbban adják majd neked a szolgáltatásaikat. Így egy feladatot ezzel már ki is pipálhatsz a listádról.

A lépésről lépésre való tervezés és a jó partnerek mellett nagyon fontos, hogy lelkileg is erős tudj maradni. Legyen melletted valaki – akár társ, barát vagy családtag –, aki bátorít, és akivel meg tudod osztani a nehéz pillanatok gondjait. Biztos, hogy lesznek hihetetlen magasságok és ijesztő mélységek is. Ezek között muszáj lesz lavíroznod, és akkor is meg kell találnod a megoldást, ha nem úgy fest minden, ahogy elképzelted. Ez pontosan olyan velejárója a dolgoknak, mint a gyerek éjszakai sírása: rossz és fárasztó, de egy csodálatos dolgot kapsz érte „cserébe”. Ahogy a nehéz időszakokat is átvészelted a gyermekeddel, úgy a vállalkozásodról sem mondhatsz le csupán azért, mert valami épp nem jól alakult. 

Örök hála az evolúciónak a megosztott figyelemért

A buktatók mellett természetesen lesznek nagy sikerek is: amikor valaki először ismeri el őszintén, amit csináltál, amikor egymás után jönnek hozzád gratulálni, és amikor már más anyukákat kezdesz inspirálni azzal, hogy te is képes voltál gyerek mellett véghez vinni egy újabb nagy dolgot. Ezek a pillanatok segítenenek majd abban, hogy tovább tudj lépni a következő szintre.

Gyerek mellett nem könnyű bevállalni egy vállalkozást, de nem is olyan ijesztően nehéz. Evolúciós tulajdonságaink közé tartozik az, hogy egyszerre több dologra is képesek vagyunk odafigyelni. Miközben kitakarítjuk a lakást, válaszolunk a barátnőnknek, és még a vacsorát is elkészítjük. Ehhez a saját vállalkozás már szinte semmi.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: