Boldog öregedés: így élhetsz tovább boldogan és egészségesen

Attól, hogy az éveink és a ráncaink száma gyarapszik, nem kell lemondanunk a boldogságról.

Mióta világ, a világ az emberiség próbálja megtalálni a fiatalság megőrzésének módját. S bár a tudomány és a technika elképesztő mértékben fejlődik, úgy tűnik, az öregedést semmi nem tudja megfékezni. Ezzel szemben egy ausztrál biológus, dr. David Sinclar célja az, hogy ne csak lassítani, hanem visszafordítani is lehessen az öregedési folyamatot.

Nem lehet mindent a genetikára kenni!

A nők táborában nem véletlenül népszerű szakember közel 20 éve kutatja, miképp lehet ellensúlyozni az öregedés mechanizmusait. Ugyanis az, hogy mennyire egészséges mértékben öregszünk, csak 20 százalékban múlik a génjeinken. Tehát, amikor rossz napjainkban mindent a fránya génekre kenünk, akkor óriási tévedésbe ringatjuk magunkat, ugyanis az öregedésért is az életmódunk az első számú felelős. Azaz, ha a genetika csak 20, akkor az életmód 80%-ban tehető felelőssé a folyamatért. Leegyszerűsítve, hogy mindenki értse: saját magunk tehetünk arról, ha idő előtt öregszünk. Nem valaki máséban, hanem a saját kezünkben van a sorsunk! Mert bár tudjuk, de sokszor mégsem vesszük komolyan, hogy minden összefügg mindennel. Amikor Jennifer Lopez azt mondja, hogy azért olyan makulátlan a bőre, mint amilyen, az nagy részben a táplálkozásának köszönhető, és az is kifejezetten jót tesz, hogy nem iszik alkoholt, akkor az tényleg úgy van. Nyilván a legexkluzívabb kozmetikai kezelések és termékek is óriási segítséget nyújtanak, de az sem hátrány a bőrének, ha alkohol és dohányzás nélkül éli a mindennapjait.

Az első és legfontosabb, hogy az egészség nem függ össze a korral. Ha valaki már jócskán túl van a tinédzser évein, az nem kell feltétlenül azt is jelentse, hogy jóval betegesebb, mint a fiatalabbak. Van ugyan egy ilyen sztereotípia, illetve nagyszüleinknél is azt láttuk, hogy töménytelen mennyiségű gyógyszert szedtek. Ehhez egyértelműen a betegségeket társítjuk, hiszen miért szedne valaki gyógyszert, ha egészséges?

Mit jelent pontosan az öregedés?

Feltételezzük, hogy az évek során a sejtek elveszítik identitásukat, elvesztik az irányítást DNS-ük felett, és így elfelejtik funkciójukat. Azt figyeltük meg, hogy ez nullára állíthatja a sejtek korát, emlékeztetve őket funkciójukra. A resveratrol ebben nagy szerepet játszik. Serkenti azokat a speciális fehérjéket, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól és a stressztől, valamint lassítják az öregedési folyamatokat. A bőrünk is ugyanolyan ütemben öregszik, mint a többi szervünk. A tesztek során sikerült felére csökkentenünk a bőrsejtek életkorát, azaz jelentősen megfiatalítani a bőrt. És nem elrejteni akarjuk az öregedési folyamatot, hiszen az fizikai képtelenség lenne, hanem valóban lassítani és visszafordítani. A cél az, hogy a bőr nem csak fiatalabbnak nézzen ki, hanem valójában is fiatalabb legyen” – mondja a biológus.

Iris Apfel
Fotó: Noam Galai / Stringer/GettyImages

A titok neve: resveratrol?

A resveratrol egy nagyon fontos „eszköz” lehet a kezünkben az öregedéssel kapcsolatban, ugyanis lassítja annak folyamatát. Hatása megegyezik a koplalással vagy a testmozgással, és védi a sejteket a károsodástól és a stressztől. „Sőt, még a szellemi frissességben is óriási segítség lehet, mert bizonyos technológiák figyelemreméltó fiatalító hatásokat produkáltak egerekben, például megnövekedett véráramlást és jobb memóriát. Az agy az a döntő szerv, amelyre szükségünk van a fiatalság megőrzéséhez. Tehát, az öregedési folyamat nem genetikai eredetű, és nem kizárólag a DNS határozza meg a sorsunkat, hanem az, ahogyan élünk” – teszi hozzá dr. Sinclar.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szervezetünk automatikusan nem tud megvédeni minket a betegségektől. „ A szervezet lusta, és elsősorban próbál mindig energiát spórolni. Csak akkor dolgozik keményen, ha elhitetjük vele, hogy a túlélésről van szó. Például stressz formájában, vagy testmozgásnál, vagy a hideg és az időszakos böjt során. Nem kell óriási dolgokra gondolni, a legegyszerűbbnek tűnő életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás, a normális testsúly, az alkohol és a cigaretta mellőzése is akár 14 évvel meghosszabbíthatják az életet”.

Természetesen, ahogy nem vagyunk egyformák, úgy az öregedésünk sem egyforma. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy bemutatták valakinek, akiről kiderült, hogy 20 évvel fiatalabb, mint amennyinek tippelte. És számos fordított eset is van, amikor legszívesebben elkérnénk valakinek az iratait, hogy elhiggyük valóban annyi idős, mint amit állít. A nők ebben a tekintetben is rosszabb helyzetben vannak, mint a férfiak, mert nagy a biológiai különbség a két nem között. „A női reproduktív szervek a leggyorsabban öregedő testrészek közé tartoznak. De sajnos még mindig nem tudtuk meg, hogy bizonyos dolgok miért jobbak vagy rosszabbak a nők számára”.

Van visszaút?

Soha ne mond, hogy soha. Azaz az öregedés, a korral együtt megállíthatatlan folyamat, de érdemes a lassításra törekedni. „Megfigyelések egyértelműen alátámasztják, hogy akinek sikerül nagyobb egészségügyi problémák nélkül megérni a 90. évét, annál nagymértékben csökken a rák kialakulásának kockázata. Minél tovább élsz, annál tovább fogsz élni. Minden egészséges év három plusz hónapot ad az életünkhöz. Egy egészséges ember, akár 120 évet is élhet. Nincs semmilyen biológiai törvény, amely meghatározná, hogy mikor halsz meg” – állítja a szakember.

Forrás: elle.de
Nyitókép: Maye Musk, fotó: Gisela Schober/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: