Ennyiszer bújnak ágyba egy héten a legboldogabb párok

Mennyire meghatározó egy párkapcsolatban az együttlétek száma?

Heti hány szex vezet el a boldogsághoz? Milyen összefüggés van a párkapcsolat minősége és az együttlétek száma között? Cikkünkből megtudhatod!

Egy átlagos felnőtt pár évente 54 alkalommal, azaz nagyjából heti egyszer szeretkezik, legalábbis egy 2017-es tanulmány, az Archives of Sexual Behavior szerint. Egy két évvel korábbi, torontói kutatás arra is rávilágított, mennyiben befolyásolja a párok boldogságát a heti több együttlét. Kiderült, hogy a gyakori szex ugyan együtt jár a boldogsággal, de ez az összefüggés csak heti egy együttlétig jelentős, vagyis ha heti egy alkalomnál gyakrabban is bújunk ágyba a párunkkal, azzal arányosan nem szabadul fel bennünk több boldogsághormon. A kutatók szerint tehát nincs ok-okozati összefüggés a szex gyakorisága és a boldogság között, így egyáltalán nem biztos, hogy azért boldogabbak az emberek, mert rendszeresen szexelnek.

Nem attól boldog valaki, ha rendszeresen szexel

A szex számokban

Brian Jory professzor, a georgiai Berry Főiskola párkapcsolatkutatója úgy véli, a szexuális együttlétek gyakoriságát sokkal inkább befolyásolja az életkor, az életstílus, az értékrend és a párkapcsolat minősége.

„Egy hosszú távú kapcsolat minden második-harmadik évében megjelenik a szexuális telítettség, amikor bizony újítani kell, de ez az újítás lehet akár az együttlétek számának csökkentése is” – ismertette Jory, amihez, ha még az életkori sajátosságokat is társítjuk, a heti egy együttlét valóban reálisnak tűnik.

Az amerikai Kinsey Institute felmérése alapján egy 20-30 év közötti pár évente 112 alkalommal bújik ágyba, ami a harmincas éveikre 86 körülire, a negyveneseknél pedig 69-re redukálódik, míg végül eléri az 52-t.

A telítettség persze egy kapcsolatban kétélű fegyver is lehet, mert míg egyeseknek a fokozódó biztonságérzetet és kényelmet jelenti, másoknak az unalmat és a kiszámíthatóságot, ami szakításra ösztönözhet.

Az életkor, az életstílus, az értékrend és a kapcsolat minősége is befolyásolja az együttlétek számát

A szex számok nélkül

„Ha szóba kerül a szex, a párok gyakran kerekítenek felfelé a gyakoriságot illetően, hogy jobban érezzék magukat mások előtt” – mondta el Raffi Bilek párkapcsolati terapeuta, aki azt is kifejtette: szerinte sem abban mérhető egy kapcsolat kiegyensúlyozottsága, ki hányszor és mennyi ideig csinálja. A lényeg, hogy akkor legyél együtt a másikkal, amikor mindketten szeretnétek, és ne azért, mert kitaláltatok rá egy szerintetek elfogadható menetrendet.

Ha most egy kicsit megijedtél, mert mondjuk hetek óta nem volt köztetek semmi a pároddal, azt is eláruljuk, nem a szex a fokmérője egy boldog párkapcsolatnak. Persze nagyon fontos eleme, de nem a sok szex vezet a boldogsághoz, hanem éppen fordítva: a kiegyensúlyozottság vezet majd el az észbontóan jó együttlétekig.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: