Boldogan éltek, míg…: miért múlik el a hálószobában a varázs?

Számos teória szól arról, miért múlik el a varázs a hálószobában. Most egy tanulmány egyértelműen rámutatott a szexuális vágy kihunyásának okára. A jó hír azonban, ha megtalálod a kiváltó okot, megtalálhatod a megoldást is.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak. Tízévesen még bőven elhittük ezt a maszlagot, de annak, akinek van némi élettapasztalata, no, meg néhány elvált barátnője, tudja, hogy az élet ott kezdődik, ahol a mesék befejeződnek. Saját történetünket, bár mi írjuk, sokszor csorbát ejtenek a tündérmesén olyan történések, amelyek kijózanítóan felülírnak mindent. A mézeshetek vagy mézesévek elteltével a leglángolóbb szerelem is képes átcsapni unalomba. És hogy miért van ez a tendencia? Már sokan próbálták megfejteni az okát, azonban Dr. Emily A. Harris, Dr. Aki Gormezano és Dr Sari Van Anders több ezer házaspárral végzett tanulmányában végre kiderítette mi áll a hátterében.

Vágyromboló egyenőtlenség

Bizarr tény, hogy a hosszútávú kapcsolatokban, mint amilyen a házasság is, a nők jelentős része veszít szexuális érdeklődéséből. Azonban az Archives of Sexual Behaviour folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a nőket jelentős mértékben az lohasztja le, hogy partnerük nem hajlandó kivenni részét az otthoni munkából. Mondjuk nem kell hozzá agysebésznek lenni, hogy belássuk: az aki reggelit készít a gyerekeknek, elpakol, elmosogat, majd ledolgozza a munkahelyén a 6-8 óráját, este hazajön, bevásárol, vacsorát készít, foglalkozik a gyerekekkel, abalakot pucol és porszívózik, az utána nehezen szívja fel magát és válik amazonná a hálószobában. A tanulmány egy megdöbbentő részlete azonban egyértelműen rámutatott arra, nem csak arról van szó, hogy a nők libidója lecsökken a házimunka miatt, ráadásul nem csak azért történik mindez, mert kimerültek.

A kutatók további két konkrét tényezőt találtak, amelyek pontosan megmagyarázzák, hogy a házimunka egyenlőtlen megosztása miért van ilyen hatással a nők libidójára. Sőt arra is  rámutattak a tudósok, hogy azoknál a pároknál, ahol a házastárs besegít az otthon körüli feladatokba, kevésbé merült fel ez a probléma.

Az igazságtalanság forrása

Azoknak a nőknek, akik a házimunka oroszlánrészét kell vállalják, a lelkükben megjelenik egyfajta igazságtalanságérzet és neheztelés a partnerük irányába. A másik ok pedig az, hogy ezek a nők úgy érzik, férjük annyira rászorul és elvárja a gondoskodásukat, hogy az már nyomasztó a számukra. Valljuk be, elég nehéz elképzelni, hogy Jason Momoa elveszetten sír otthon az asszonynak, mert nem találja az alsónaciját, vagy nem tudja hogy kell megsózni a rántottát. Ha elképzeljük ezt a képet, akkor könnyen lehet, hogy még a legmacsóbb szívtipró is csak egy kisfiúvá avanzsál a szemünkben, amitől egy nőről sem fog leesni a bugyi. Elő hát a porszívóval, és induljon a nagy pókhálótlanítás.

A láthatatlan munka láttatása

Ha tehát szeretnétek fenntartani hosszútávon a tüzet, akkor férjednek meg kell értenie, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyekben részt kell vennie. Megértjük, ha nem szereti kavargatni a rántást, de akkor egyezzetek meg, hogy ő tanul a gyerekkel. Találjátok meg, és osszátok le, hogy melyek azok a feladatok amiket át tud vállalni. Te pedig nézz mélyen a lelkedbe, és mérlegeld mitől éreznéd magad jobban? Nem mindig kell, hogy katonás rend legyen otthon. Sokkal fontosabb, hogy néha megremegjenek a falak egy jó kis hancúrozástól, mert ha a mosatlan ruháknál a fantáziád sokkal piszkosabb, gyerekjátékká válik a mosás.

Forrás: Mindbodygreen
Nyitókép: franckreporter/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: