Boldogság receptre? – 3 módszer, amivel boldogabb életet élhetsz

Ezért szuper a mindfulness

Bárcsak rosszkedv esetén a boldogságot is bevehetnénk olyan egyszerűen, mint egy kanalas orvosságot! Igaz, a jó kedvet nem lehet receptre kapni, de létezik három módszer, amelyeket alkalmazva kiegyensúlyozottabb életet élhetsz.

Amikor elmész egy koncertre és a fotózás helyett átadod magad az élménynek vagy, amikor elegendő időt szánsz egy jó könyvre, akkor valójában éppen a mindfullness módszerét alkalmazod. Ez az angol kifejezés a tudatos jelenlétről szól, ilyenkor százszázalékosan megéled a pillanatot és nem hagyod, hogy bármi más elterelje a figyelmedet. Nem véletlen, hogy a pszichológusok ebben a módszerben látják a boldogság titkát. Az érzelmeink megélése és a külső tapasztalatok tudatosítása egy sokkal szabadabb, őszintébb élethez vezet. A Nemzetközi Pozitív Pszichológia Szövetség hatodik világkongresszusán a boldog élet talányát boncolgatták, és meghatároztak három viselkedési mintát, ami segíthet az elérésében.

A pozitív magány

Nem ér rá senki a hétvégén? A barátnőd az utolsó pillanatban lemondta a közös programot és magányosan töltöd a péntek estét? Nem kell, hogy magadba roskadva gubbassz! A magányról általában rossz érzések jutnak eszünkbe, de a kutatások szerint az lehet a boldogságunk egyik kulcsa, ha megpróbáljuk pozitívan megélni a helyzetet. „Produktív magány” igenis létezik, ennek során az egyedüllétet a kreativitásunk fejlesztésére használjuk. Ha egyedül vagy, próbáld elterelni a gondolataidat, és fogj bele valami izgalmas tevékenységbe, ami örömet szerez neked. Az introvertált emberek előnyben vannak, mert alacsonyabb energiaigényűek, és pozitív érzelmeket társítanak az egyedülléthez. Introvertált emberként el sem tudok képzelni jobb programot egy gyertyafényes fürdőzésnél vagy egyedüli főzésnél. Ha te nehezebben töltöd ki a magányos órákat, ne add fel! Tekints úgy az önmagaddal töltött időre, mint egy lelki wellnessre.

Neked mit jelent aktívnak lenni?

A kutatók szerint, ha aktívnak érezzük magunkat az pozitívabb érzelemnek minősül, mintha szimplán jókedvűek lennénk. Akik sportolnak, azoknak erősebb az immunrendszerük és kisebb eséllyel betegszenek meg. De ezzel nemcsak az erőnlétüknek kedveznek! Ha például van egy olyan hobbink (nem muszáj, hogy aktív mozgásforma legyen), amit szeretünk és rendszeresen időt szentelünk rá, máris aktív tevékenységet végzünk.

Gondolkodás a jövőről

Gondolj, gondolj, gondolj!” mondogatja Micimackó és ő csinálja jól. Roy Baumeister, szociálpszichológus szerint a boldog és optimista emberek sokkal többet gondolnak a jövőre, mint a múltban élő társaik. Természetesen a mindfulness lényege, hogy megéld a pillanatot, de fontos, hogy legyen elképzelésed a jövőről. Például egy magányosan töltött estéden nyugodt szívvel tervezgetheted az esküvődet. Miért is ne? A kutatások szerint, aki foglalkozik a jövővel, konkrétabb célokat dolgoz ki és nagyobb eséllyel valósítja meg azokat. De a párkapcsolatodra is jó hatással lehet, ha jövőfókuszú a gondolkodásmódod. Egy vita esetén könnyebben bocsátasz meg vagy kérsz elnézést, mert tisztában vagy vele, hogy évek múlva nem fog számítani az az apróság, amin összevesztetek. E gondolat mentén lett egyre népszerűbb a jövőorientált terápia, ahol segítenek a jövőre kivetített gondolataidat pozitív irányba terelni. Ez sokat segíthet azoknak az embereknek, akik foglalkoznak a jövővel, de csak negatív gondolataik támadnak.

Nyitókép: Natalia_Grabovskaya/Shutterstock

(academic.oup.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: