A bőrönd bepakolása kész kínszenvedés? Elég ezt az egy szabályt megjegyezned, és ez örökre megváltozik

Ha ezt a szabályt megjegyzed, nemcsak időt nyerhetsz, hanem attól sem kell tartanod, hogy bármi otthon marad, ami később fontos lehet.

Imádok utazni, de egy dologtól már jó előre a hideg ráz. És ez nem más, mint a bőrönd bepakolása. Pedig én esküszöm, jól akarom csinálni, de minden évben egyre nehezebben szánom rá magam, egyre idegesebb vagyok, és az eredmény is elmarad a család várakozásaitól. Vagyis mindig itthon hagyunk pár dolgot, amik fontosak lennének, bezzeg az esernyőket, vastag dzsekiket bepakolom, ahogy a harmadik féle köhögés elleni szirupot és azt a pótaksit is, aminek a férjem a létezéséről sem tudott. Idén viszont eldöntöttem, hogy más lesz a helyzet, ezért a tudományt – na jó, az internetet – is segítségül hívtam. És találtam is egy ígéretes módszert, ami ha a teljes csomagolási folyamat stresszét nem is veszi le a vállamról, de a legalapvetőbb ruhák elpakolásánál segít időt nyerni. És még meg is nyugtat, mert ezt követve biztos, hogy semmi nem marad itthon, ami ténylegesen kelleni fog.

Mi ez a módszer, amivel gyorsabb és hatékonyabb lehet a bőrönd bepakolása?

Ha valaki, hát Martha Stewart tud valamit a háztartási praktikákról. Ezért ha valamit az ő weboldalán olvasok, azt nagy eséllyel azonnal igaznak is vélem. Így van ez az alábbi, 5-4-3-2-1 csomagolási módszerrel is, aminek lényege a következő: amikor a bőröndöt bepakolod, öt felsőt, négy alsót, három kiegészítőt (például sálat vagy övet), két pár cipőt és egy felső réteget (például kabátot vagy pulóvert) csomagolj be. Ez a módszer, azt írják, jól működik egyhetes vagy annál rövidebb utazások esetén, attól függően, mennyi tevékenységre és milyen éghajlatra szeretnénk bepakolni. Izlandra vagy Észak-Finnországra például nyilván nem lesz elég egy pulóver, ahogy akkor sem elég öt póló, ha egyhetes sporttáborra vagy bicajtúrára indulunk. Szóval a pakolásnál mindig szem előtt kell tartani a személyes igényeket, célokat is.

Mivel egészítsd még ki a fenti listát? Maradjunk az egyhetes utazás példájánál, ilyenkor személyenként két pizsama, 8 db alsó vagy bugyi, 7 pár zokni és két melltartó elég. Ha az időjárás-előrejelzés szerint végig 35 fok körül lesz a hőmérséklet, zokniból 2-3 pár is elég. Ami pedig a két pár lábbelit illeti, nyaralásra elég lesz egy szandál és egy papucs, utazni pedig sportcipőben vagy sneakerben érdemes – kényelmesebb és több helyet is foglalna a bőröndben, mint a másik két pár lábbeli együttvéve.

Mivel takaríthatsz meg még több helyet?

Ne sajnáld az időt, hogy a ruhákat precízen feltekerd vagy összehajtsd. Hogy melyiket válaszd? Mindkét módszernek megvannak az előnyei. A feltekert ruhákhoz könnyebben hozzá lehet férni, különösen a kisebb táskákban. A hajtogatás viszont előnyösebb lehet olyan darabok esetében, amelyek könnyen gyűrődnek, mint például az ingek vagy a kényesebb szövetek.

Emellett fontold meg, hogy olyan dolgokat pakolsz be, amelyeket több célra is tudsz használni. Egy vékony kendő például nap közben a strandra is ideális, este pedig a ruhád derekára is kötheted. A mintás strandtörölköződ lehet pikniktakaró is, strandtáskádat pedig városnézéshez is magaddal viheted, ezért ebből nem érdemes a legkisebbet választani.

Forrás: MarthaStewart.com
Fotó: fotostorm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: