Borúra derű: 6 jótanács rosszkedv ellen

Azt tudjuk, hogy „ha jó a kedved, üsd a tenyered”. De mit üssünk akkor, ha a kedvünk romlott el? HAThatós tanácsainkkal felvértezheted magad rosszkedv ellen.

Először is nagyon fontos tudnod, hogy a rosszkedv éppúgy hozzátartozik az élethez, mint a boldogság. Teljesen normális dolog, hogy az ember mélységeket és magasságokat él meg, és néha elkenődik. Ne ijedj meg, ha időnként nálad is beüt a mélabú vagy a winter blues, csak arra figyelj oda, hogy megállípítsd mi lehet mögötte, és ne ragadj bele. Fontos, hogy tudjon róla a közvetlen környezeted, és ne félj tőlük segítséget kérni.

Ha már beütött a depi, akkor itt az ideje az elsősegélynek: az alábbi tanácsokkal kivezetheted magad a melankólikus hangulatból.

6 tipp a rosszkedv ellen

1. Közvetíts

Gondolj a körülötted élőkre, ne várd meg, amíg ingerlékennyé vagy hisztissé válsz. Sokan duzzognak és sértődöttek, ha magukba vannak roskadva. Ezért, amikor úgy érzed, valami nincs rendben veled, rögtön tájékoztasd róla a közvetlen környezetedet. Ha esetleg tudod azt is, mivel lehetnének a segítségedre, akkor mondd el nekik. Így sokkal szívesebben lesznek a segítségedre, és nem fognak tűzokádó sárkánynak gondolni.

2. Nyomozz

Járj utána, vajon mi lehet az oka annak, hogy rádtört a rosszkedv. Miért nem tegnap? Vagy a múlt héten? Mi történt veled ma, ami lehangolt? Lehet, hogy keveset aludtál, éhes vagy, vagy aggódsz valami miatt? Esetleg összevesztél a kedveseddel? Mit gondolsz? Az érzelmek ugyanis követik a gondolatokat. Játssz nyomozót, lassíts le és ismerd ki magad. Ha sikerül elkapnod a kiváltó okokat, meg tudod oldani a rossz hangulatodat okozó problémákat is.

3. Alulról építkezz

Nem mindig a legmagasabban lógó gyümölcsöt kell leszakítani. Ha depisnek érzed magad, kezdd kis lépésekkel. Fáradt vagy? Tarts délutáni pihenőt. Éhes vagy? Dobj össze egy rántottát. Aggódsz a prezentációd miatt? Dolgozgass rajta. A rosszkedv nem fog egy csapásra elmúlni, de ha a kis dolgokat elintézed, meglátod, sokkal jobban leszel.

4. Ne dönts

Nyilván nem a borospoharadról beszélünk, vagy hogy melyik ruhát vedd fel reggel. Nagy döntéseket semmiképpen se hozz akkor, ha beleragadtál a gyászos hangulatba. Tudjuk, hogy tele van a hócipőd, de ne most határozd el, hogy elköltözöl, vagy otthagyod a munkahelyedet, és azt se, hogy szakítasz a partnereddel. Ilyenkor mindig lépj hátra egyet, próbálj kicsit lehiggadni és visszaszerezni az ép elmédet. Legyen a jelszavad az, hogy aludjunk rá egyet!

5. Mindenki nyugodjon le

Ha sikerült az apróbb problémákat megoldani, és a nagyobbakat későbbre halasztani, kezdj bele a tudatos lenyugvásba. Rosszkedv ellen meditálj. Ennek számtalan módja van, találd meg a számodra legmegfelelőbbet. Írd ki magadból az érzéseidet, sportolj, vagy végezz olyan feladatot, mint például a kundalíni-jóga, amely teljesen elvonja a figyelmedet és a pillanatban tart. De egy 20-30 perces alvás is hozzájárul ahhoz, hogy vidámabban tudd szemlélni a világot.

6. Tudd, hogy elmúlik

Az érzelmek ingadozása, ha nem szakembert igénylő esetről van szó, nagyjából normális, akár egy napon belül többször is. Használd az érzelmeidet információként és próbálj meg racionális maradni. Természetsen ha úgy érzékeled, állandóan ingadozik a hangulatod, és nincs rá különösebb okod, vagy esetleg a családban előfordult már hangulatzavar, az jelezheti, hogy érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Forrás: psychologytoday.com
Nyitókép: simonapilolla / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: