Botox vagy hyaluronsav: melyiket válasszuk?

Egyáltalán kell az már?

Már azt sem olyan könnyű eldönteni, hogy melyik anti-aging krémet válaszd az óriási választékból, nemhogy azt, melyik arcfiatalító beavatkozást. És egyáltalán mikortól érdemes elkezdeni az invazív eljárásokat?

A jelenleg legnépszerűbb orvos-esztétikai kezelések listájának élén már jó ideje a botox és a hyaluronsavas ráncfeltöltés áll. Ám nem biztos, hogy egyértelmű, melyik ráncra melyik való, és hogy ezek a beavatkozások hogyan is hatnak. Fontos szakértővel konzultálni, mielőtt meghozod a döntésed. A botox, a „clostridium botulinum” nevezetű baktériumból kivont vegyület, amely az izomösszehúzódások gátlásával akadályozza meg a ráncok kialakulását, és elsősorban a már meglévő ráncokat szünteti meg. Az injekciókat a legvékonyabb tűvel a ráncot előidéző izomba szúrják, ami csupán egy kis kellemetlenséggel, apró fájdalommal jár. Helyi érzéstelenítéssel végzi a szakember a beavatkozást, és csupán pár percig tart. A kezelést feszítő érzés követheti, a kezelt terület esetleges duzzanata pedig pár nap alatt magától elmúlik. A hyaluronsavas ráncfeltöltők ezzel szemben a hiányzó telítettséget pótolják, vagyis kitöltik a ráncok okozta mélyedést.  A két eljárást akár egyszerre is lehet alkalmazni, ez azonban több tényezőtől is függ. Például, hogy milyen a bőröd állapota, és hogy az arc melyik területén jelentkezik a probléma. A szakorvosi konzultáción megállapítják, hogy milyen kezelési metódus a legalkalmasabb számodra.

Botox

Főként a mimikai ráncoknál hatásos, például a haragos tekintetet okozó szemöldök közötti ráncok kisimítására, a homlok és a szemkörnyéki ráncok, szarkalábak eltüntetésében segít. Az ajkat lefelé húzó izmok ellazítására is megfelelő, a cigarettaráncok eltüntetésének esetében pedig egyéb kezelésekkel együtt alkalmazzák. De jó módszer a szemöldök ívének formázására is. A botoxinjekciók hatása 3-4 hónapig tart, de ha fokozatosan ismétled ezeket a kezeléseket, akkor az eredmény egyre hosszabb ideig fennállhat. A kezelés nyoma egyáltalán nem látszik, kivéve, ha az injekció eltalál egy apró eret. Ha ez történik, akkor véraláfutás jelentkezhet körülbelül 1-2 napig, ami korrektorral elfedhető.

Hyaluronsavas ráncfeltöltés

Kitűnő megoldás az orr- és ajakráncok feltöltése esetén, de a szájkörnyéki barázdák kisimításában is jó szolgálatot tehet. Használják még az arc illetve az ajak feltöltésére is, emellett a kézfej bőrének korrekciójában is bevetik. A töltőanyagok hatása körülbelül 9-12 hónapig megmaradhat a hatóanyagok minőségétől és típusától függően.  A hyaluronsavas töltés egyéni érzékenységtől függően kisebb duzzanatot okozhat. Gyakorlatilag a kezelések után azonnal vissza lehet térni a munkába.

Hány éves korban érdemes és lehet elkezdeni ezeket a beavatkozásokat?

Ez a bőr állapotától függ, nem pedig az életkortól. Mindenkinél más az a kor, amikor olyan mimikai ránc alakul ki, amely mély barázdák létrejöttét eredményezi. Fontos a prevencióra odafigyelni, hiszen könnyebb megelőzni a kialakulásukat, mintsem teljes mértékben eltüntetni a már meglévő ráncokat. Általában negyvenéves kortól alkalmaznak műtéti beavatkozásokat, de ez teljesen egyénfüggő. Továbbá a keskeny ajkak esztétikáján hyaluronsavas feltöltéssel már fiatalkorban is lehet segíteni.

Nyitókép: Dubova/Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: