A világ főemlőseinek fele a kihalás felé menetel: Ezekkel az állatokkal bővült a veszélyeztetett fajok listája

A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) a napokban frissítette a listát. 

A szakemberek szerint egyre több és több állat neve szerepel a pirossal jelzett fajok nyilvántartásában. A vörös színkód pedig azt jelenti, hogy ezek már a kihalás küszöbén állnak. Az összes makifaj közel egyharmada idetartozik már, köztük a világ legkisebb főemlőse – aki igazán hangzatos nevet visel -, a Madame Berthé egér lemúrja. A kritikusan veszélyeztetett 33 makifaj mellett jelenleg még 103 másik makifaj szerepel a kihalás szélén állók között – ezek többnyire Madagaszkáron őshonos állatok, ahol nagy mértékben folyik az erdőirtás és az orvvadászat. 

Szomorú adat, de összességében a világ főemlőseinek több mint fele, körülbelül 53 százaléka már a kihalás felé menetel. Az Európában és Oroszországban gyakran előforduló mezei hörcsög például most került fel a veszélyeztetett fajok listájára, ugyanígy az északi simabálnák, amelyek többsége az Atlanti-óceán nyugati partján él, de az utóbbi évtizedekben már Olaszország, Spanyolország, Portugália, sőt Norvégia és Írország partjainál is felbukkantak. 

Jelenleg kevesebb, mint 400 simabálna található a Földön, ezek között pedig alig száz, szaporodni képes nőstény él, ez a szám évről évre csökken, ahogyan az utódok száma is. 2017 óta mindössze huszonkét borjú született, ráadásul ezidő alatt kétszer ennyien, közel ötvenen meg is haltak. A szakemberek szerint az északi simabálnák számának csökkenése egyértelműen az embereknek és az emberek életmódjának köszönhető. Egyrészt a bálnavadászoknak, másrészt pedig a hatalmas mennyiségű szemétnek, ami az óceánokban és a tengerekben landol. Halálozási oknak említik még az óriási hajókkal való ütközést és, hogy gyakran előfordul, hogy hatalmas halászhálókba gabalyodnak bele, ahonnan élve már nem tudják kiszabadítani őket. 

Legnépszerűbb cikkek: