Bradley Cooper, a fickó, aki ragyogó kék szemeivel és persze tehetségével elvarázsolta Hollywoodot

Sokunk kedvence, az örök szépfiú, akit 7-szer jelöltek Oscar-díjra az elmúlt években, egy évvel ismét idősebb és persze jóval sármosabb lett. Úgyhogy ideje elindítani a Bradley maratont, mutatjuk, szerintünk melyek a legjobb filmjei. 

Ha ma nem filmszínészként ismernénk Cooper-t, valószínűleg egy étterem séfjeként dolgozna, ugyanis gyerekkorában a színészet és a főzés is vonzotta. Végül az előbbi mellett döntött, ugyanis nagy hatással volt rá az Oscar díjra is jelölt, Az elefántember című 1980-as, fekete-fehér, amerikai dráma. A színész diplomamunkájának is kedvenc filmjét választotta, sőt, még színpadra is vitte, nem máshol, mint a Brodway-en, alakításáért pedig Tony-díjra is jelölték.

Első televíziós szerepét a Szex és New York című sorozatban kapta 1999-ben, majd két évvel később már a mozivásznakra került a Gyagyák gatyában, avagy tudom kit fűztél tavaly nyáron című filmben. Innen hamar jöttek a nagy kasszasiker filmek, olyanok, mint például az Anyám nyakán (2006), ahol ismét együtt játszott Sarah Jessica Parker-rel (Cooper korábban a Sex és New Yorkban Carrie Bradshow egyik partnerét alakította), vagy a Nem kellesz eléggé (2009), ahol szintén nagy nevű színészekkel játszhatott együtt.

Másnaposok 2.

Fotó: IMDb

Legtöbben talán a Másnaposok (2009, 2011, 2013) című trilógiából ismerjük, az igazán nagy sikert is ez a vígjáték hozta el a színész számára. Cooper bevallása szerint ez a film jelentette számára a legnagyobb kihívást, ugyanis őrületes forgatási tempóban dolgoztak, illetve Phil karaktere igencsak távol állt tőle.

Napos oldal

Fotó: IMDb

Bradley nagy sikerei közé tartozik az Oscar-díjra jelölt Napos oldal (2013) című vígjáték, amelyben nemcsak színészként, de kreatív producerként is dolgozhatott. Olyan színészekkel játszott együtt, mint Robert de Niro, aki az apját alakította, illetve Jennifer Lawrence-el, akivel még számos más sikeres filmen dolgoztak együtt (Amerikai botrány, Serena, Joy). Cooper Pat karakterét alakítja, egy elvált, lelkileg meggyötört férfit, aki újra akarja kezdeni az életét, azonban ez nem bizonyul olyan könnyűnek.

Amerikai mesterlövész

Fotó: IMDb

Az akciófilmek kedvelőinek örömére 2014-ben mozikba került az Amerikai mesterlövészt, amelyet a szintén színész, rendező Clint Estwood jegyez. A film megtörtént esemény alapján készült, főszerepben Cooper-el, aki Chris Kyle-t alakítja. A SEAL katona, tengerészgyalogosként kezdte pályafutását, majd Irakban alkalmazták mesterlövészként. A filmet hat kategóriában jelölték Oscar-díjra. Bradley a kitűntetést Chris Kyle-nak ajánlotta, aki négy alkalommal is kiemelkedő tehetséggel harcolt a nemzetért Irakban, majd az élet fricskájaként saját hazájában lőtték le.

Csillag születik

Fotó: IMDb

Bradley és Eastwood élete, a 2018-ban megjelent Csillag születik című romantikus film miatt is összefonódott. A főszerepet eredetileg Beyoncé-nak és Eastwood-nak szánták, de Beyoncé terhes lett, Clint pedig belekezdett egy másik forgatásba. Így lett végül a főszerepben Bradley Cooper és Lady Gaga. A színész kicsit nehezen vállalta el Jackson Maine szerepét, de végül meggyőzték, és külön öröm volt számára, hogy rendezőként is részt vehetett a megvalósulásban. A filmet Oscar-ra és Golden Globe-díjra is jelölték.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: Gareth Cattermole/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: