Mostanában gyakrabban érzed, hogy ködös az agyad? A neurológus elmondja, mi állhat a háttérben

Van annál rosszabb, amikor a laptopod lefagy és semmire sem reagál? Hát persze: amikor az agyaddal történik ugyanez.

Tegnap nagyjából 5 percig álltam a házunk előtt, miközben üres tekintettel bámultam a kapucsengőt. Csak egy rövid sétára indultam, és amikor haza, pontosabban a bejárathoz értem az agyam hirtelen felmondta a szolgálatot. A telefonom PIN kódjától kezdve az első munkahelyem szekrény számáig minden eszembe jutott, csak pont az a négy számjegy nem, amivel be tudtam volna jutni a lépcsőházba. Ezért inkább tárcsáztam a telefont, és amikor a lakótársam beleszólt, csak ennyit mondtam: ‚‚Légyszi, ne röhögj ki, de mi is a kapukódunk?’’

A jó öreg ‚‚brain fog’’

Mentségemre szóljon, hogy máskor álmomból felverve is azonnal tudom ezt a számkombinációt – tegnap egyszerűen csak rosszkor volt rá szükségem. Pont akkor, amikor azt éreztem, a fejemben agytekervények helyett káposztalé található. A jelenség angol megfelelője a ‚‚brain fog’’ (=ködös agy), magyarul inkább azt szoktuk mondani, kihagy az agyunk. Biztosan veled is megesett már, hogy hosszasan nézted a képernyőt vagy a könyvet anélkül, hogy egy betűt is olvastál volna. Vagy 5 percig tartott kitalálni, hogyan írunk helyesen egy szót. Akkor sincs ok az aggodalomra, ha ez mostanában a megszokottnál többször fordul elő: a szakértők szerint a jelen helyzetben ez teljesen normális.

A ‚‚brain fog’’ kifejezést akkor használjuk, amikor valaki nagyon levertnek és kimerültnek érzi magát, nem tud koncentrálni, a rutinszerű dolgokat is elfelejti, sokkal lassabban végzi el a feladatait vagy nem tudja kifejezni magát, mert nem jutnak eszébe a szavak. Ezt az állapotot leggyakrabban alváshiány, rendszertelen vagy nem megfelelő táplálkozás, az állandó stressz és ételallergia idézi elő. Ám az elmúlt hetekben, hónapokban még a különleges élethelyzet is rátett egy lapáttal: a szorongás, az elkeseredettség és a bizonytalanság miatt még többször érezhetted úgy, hogy semmihez sincs energiád és képtelen vagy gondolkodni. 

Ismerd meg az ellenséged

Ha meg szeretnéd érteni a jelenséget, akkor az agyad működését kell megvizsgálnod egy kicsit közelebbről. A ‚‚brain fog’’ ugyanis akkor áll be, amikor a stresszhormonként ismert kortizol rontja a prefrontális kéreg teljesítőképességét – ez olyan kognitív funkciókért felelős, mint például a döntéshozatal és a koncentráció. Az akut és a tartós stressz esetén meggátolja, hogy a prefrontális kéreg megfelelően el tudja végezni a feladatát, ezért okozhatnak problémát a hétköznapi dolgok is. 

Ezek után már érthető, miért vagy az elmúlt időszakban olyan tompa: a koronavírus-járvány okozta konstans aggódás a mindennapjaid része lett. Ugyan már lábalunk kifelé belőle, de még mindig elővigyázatosnak kell lenned, nem tudsz teljesen nyugodtan visszatérni a régi életedhez. Ha emellett még továbbra is otthonról kell dolgoznod, esetleg álláskereséssel töltöd az időd, akkor ne csodálkozz, ha az agyad mostanában többször hagy cserben.

Nan Wise, kognitív idegtudós szerint nemcsak a stressz állhat a lelassult agyműködés mögött, hanem az elszigeteltség is: ‚‚Az agyunkat arra tervezték, hogy új információkat fogadjon be és ezekre reagáljon – most azonban nem tudjuk erre használni. Egyes részeit, mint például a nyakszirti lebenyt (amely új vizuális információkat fogad be) és a halántéklebenyt (amely felfogja a hangokat, képeket és elraktározza azokat a memóriában) nem érik új impulzusok, hiszen szinte ki sem mozdulunk otthonról” – mondta dr. Wise a Well + Good magazinnak. Azaz ha napról-napra ugyanazzal töltjük az időnket, természetes, hogy az agyunk automata üzemmódba kapcsol és nem a maximumon teljesít. 

Mi a megoldás?

A külső tényezőket sajnos nem tudod befolyásolni (ha így lenne, valószínűleg már rég nyoma se lenne a járványnak és a korlátozásoknak), de a karantén alatt betompult elméd újra formába hozhatod. Ehhez fordíts nagy figyelmet arra, hogy elegendő vizet igyál, egészségesen táplálkozz és kellő mennyiségű alváshoz juss – ezek az alapfeltételei a megfelelő agyműködésnek. Emellett fontos, hogy elfogadd, folyamatos változások előtt állsz és nem fogod egyik pillanatról a másikra visszakapni a régi életed: a korlátozások enyhítésével párhuzamosan kell visszarázódnod a napi rutinba. Egyszerűnek hangzik, de mind tudjuk, hogy a valóságban ez egy elég kemény feladat. Ezért fontos, hogy továbbra is ragaszkodj néhány régi vagy új (azaz a karantén alatt kialakított) szokásodhoz, hiszen ezek biztonságérzetet nyújthatnak: készíts el egy finom reggelit, hallgasd meg kedvenc podcast-sorozatod egyik részét vagy beszélgess a barátaiddal. Ha pedig szükségesnek érzed, kérj segítséget egy szakértőtől. Ne feledkezz meg a napi 15 perc sétáról sem, hiszen ez egy terápiával is felérhet!

Forrás: Well + Good
Nyitókép: fcscafeine/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: