Bréking: az innovatív vezetők 100-as listáján csupán 1 nő szerepel

99 vs. 1

Amerikai 100 leginnovatívabb vezetője között összesen egy nő szerepel a Forbes frissen közzétett listája alapján. A végső sorrend hatalmas felháborodást keltett, amire a Forbes egyik szerkesztője is reagált.

Múlt hét pénteken a Forbes közétette Amerika 100 innovatív vezetője listáját, amin… dobpergést kérünk, pontosan egy női név szerepel. Éljen a női egyenjogúság!

Ha a lista élmezőnyét böngésszük, nem ér minket nagy meglepetés – az első helyen holtversenyben Jeff Bezon, az Amazon alapítója és Elon Musk, a Tesla tulajdonosa szerepelnek. Őket követi Mark Zuckerberg, Marc Benioff, Reed Hastings valamint számos ismerősük a Szilícium-völgyből. Ha valaki szeretné a legjobban végző női szereplőt is megtalálni, igencsak sokat kell görgetnie, hiszen Barbara Rentler a 75. helyen kapott helyet.

A Ross Stores vezérigazgatója az egyetlen nő, aki felfért a top 100-as listára, ami hozzánk hasonlóan sok más emberben is felvetette a kérdést: 

pontosan hogyan született meg ez a végeredmény?

A végleges sorrend összeállításában 2 üzleti iskola professzora és egy konzultáns vett részt (mindhárman férfiak), akik négy szempont alapján rangsorolták a legbefolyásosabb vezetőket. A média visszhangja, a vállalatok társadalmi kapcsolatai és tőkéje, az eddigi bevételek, valamint a befektetők által megbecsült jövőbeli profit is fontos tényezők voltak a végső sorrend kialakításában.

A listát látva többen is kiakadtak, amire Randall Lane, a Forbes egyik szerkesztője azonnal reagált is a Twitteren. „A társadalmi üzenet – hogy a Forbes szerkesztői megválasztották a 100 leginnovatívabb vezetőt, mindössze egy nő említésével – engem is feldühítene.” Először elmagyarázta, milyen szempontokat vettek figyelembe a döntés során, majd egy nagyobb kaliberű problémára is felhívta az emberek figyelmét. A legnagyobb globális vállalatoknál elenyésző a női vezetők száma, nagyjából 5%. Ez az adat a tech cégek esetében még elszomorítóbb.

Lane ezt a listát tanulópénznek könyvelte el, majd hogy egy kicsit csillapítsa a felháborodást, rögtön meg is említett néhány olyan listát, ami a hölgyekre fókuszál. Az önerőből meggazdagodott nők listáján, például Rihanna és Kylie Jenner is szépen szerepelt, hiszen mindketten saját szépségipari vállalatukkal törtek be az üzleti életbe.

A mea culpa egy ígérettel ért véget, ami a jelenlegi Amerika 100 innovatív vezetője lista újragondolásáról szól. Egy jó tanács: legközelebb talán nem ártana egy nő véleményét is megkérdezni.

Nyitókép: Justin Sullivan / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: