Bridgerton-rajongók, figyelem! Különleges kiállítással készül a Kensington-palota

A Netflix sikersorozata ihlette a Kensington-palota március 14-én nyíló kiállítását, mely feltárja a királyi udvarban háromszáz évvel ezelőtt szolgálók életét és mindennapjait.

A palota ezúttal a történelem azon részéhez nyúlt vissza, amikor III. György brit király és Zsófia Sarolta királyné uralkodtak, királyi teendőik mellett pedig még tizenöt gyermekről is gondoskodniuk kellett. Persze ezzel egyáltalalán nem kellett egyedül megbírkózniuk, hiszen hűséges szolgáik minden pillanatban segítségükre voltak. Azonban ők eddig sosem kerültek olyan rekfektorfénybe, mint amilyet most biztosítanak majd számunkra.

Untold Lives: A Palace at Work

Ezzel a címmel nyílik majd meg a kiállítás, melynek keretein belül az udvari szolgálók eddig elmondatlan történeteit kívánják majd elmesélni. Így például megismerkedhetünk Anne Percy-vel, aki az 1700-as években királyi csemeték nevelésében segédkezett. Kiállításra kerül az a mérőszalag is, melynek segítségével a rábízott gyermekek növekedését követte nyomon. De láthatóak lesznek azok a fajátékok is, mellyel a fiúkat már egész kiskoruktól kezdve harcolni tanították. A tárlat egyik központi eleme Zsófia Sarolta királyné egyetlen ismert, fennmaradt ruhája, amit a Bath-i Divatmúzeum adott kölcsön a Kensington-palotának, illetve most először válik megtekinthetővé Ann Elizabeth Thielcke királyi öltöztető köténye is. Utóbbi azért is bír különleges jelentőséggel, mert az ilyen hétköznapi tárgyakat azokban az időkben is szimplán kidobták, így ilyen ruhadarabokból nagyon kevés maradt fent 2024-re.

(Fotók: HISTORIC ROYAL PALACES)

A királyi udvar különleges lakói

A palota kiállításával azt is prezentálni kívánja, hogy a királyi udvarban már háromszáz évvel ezelőtt is dolgoztak színes bőrű szolgálók. Például III. György nagyon bizalmas kapcsolatot ápolt egy Mehmet von Könsigstreu nevezetű úriemberrel is. De előkerül egy William Daniel séftől származó, 1737-es jegyzetfüzet is, melyben azt részletezi, hogy milyen ételek szerepelnek a királyi étlapon, illetve, mik azok az ínyencségek, melyeket már akkor tálaltak az uralkodóknak. Így például az is kiderült, hogy a 18. század elején már a kínai fogások sem voltak ismeretlenek az udvarban. Természetesen ahhoz, hogy valami felkerülhessen az étlapra, először azt a királyi kóstolónak kellett tesztelnie. Mondhatnánk, hogy álommelója volt, főleg annak a tudatában, hogy külön embert alkalmaztak patkánygyilkolásra, de olyan is akadt, aki egész évben a jeget fűrészelte. Utóbbi Frances Talbot volt, aki a királyi jégház vezetőjeként a hideg italokért és jeges desszertekért felelt.

Nyitókép: HISTORIC ROYAL PALACES
Forrás: People

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: