Nyáron megnyitják a Buckingham-palota kertjét a piknikezni vágyók előtt

Korábban csak csoportos túrákon, idegenvezetővel lehetett bejárni a királyi palota meseszerű kertjét, de idén nyáron arra is lesz lehetősége a látogatóknak, hogy egyedül fedezzék fel az egyedülálló növényvilágot.

1993 óta hagyomány, hogy a nyár első heteiben megnyitják a Buckingham-palota állami szobáit az érdeklődők előtt, és a királyi pompában úszó enteriőrt több ezren járják be az elkövetkező hónapokban. Ez a tradíció tavaly a pandémia miatt elmaradt, és nemrég kiderült, hogy idén sem járhatják be a látogatók a grandiózus termeket. „Arra számítunk, hogy a társadalmi távolságtartás még ezen a nyáron is érvényes lesz, illetve a londoni látogatók száma egy ideig biztosan alacsony lesz, az országos és a nemzetközi utazások körüli bizonytalanság miatt” – mondta a Royal Collection Trust szóvivője. Szomorkodásra viszont semmi ok, hiszen az eltörölt programért egy egyedülálló élménnyel szeretnék kárpótolni a turistákat. A Buckingham-palota kertjét nyáron kíséret nélkül is bejárhatják a vendégek.

Fotó: Royal Collection Trust

Káprázatos növény- és állatvilág

Július és szeptember között megnyílik a királyi család londoni rezidenciájának 39 hektáros kertje, amelynek története az 1820-as évekre nyúlik vissza: IV. György ekkor alakította palotává a Buckingham-házat. Annak ellenére, hogy a kert a város központjában található lenyűgöző növény- és állatvilágnak ad otthont. Több olyan őshonos növény is megtalálható a területén, amely London más pontjain egyáltalán nem, vagy csak ritkán fordul elő. Gazdag élővilágát több mint 1000 fa és 320 különböző vadvirág alkotja, de a füves területek, a rózsakert, a nyaraló és a virággal borított rét is fantasztikus látványt nyújt. A látogatók a Viktória királynő és Albert herceg által ültetett – és róluk elnevezett – platánokat, a 3,5 hektáros tavat, illetve a Nemzeti Eperfa Gyűjteményt is megtekinthetik. Sőt, ha jegyet váltanak, akár egy pikniket is rendezhetnek a palota területén. Azonban közben a grillezés, a labdajátékok és az alkoholfogyasztás is tilos.

Fotó: Royal Collage Trust

A Buckingham-palota kertje július 9-től szeptember 19-ig tart nyitva, de a vezetett túrákhoz már tavasszal csatlakozhatnak az érdeklődők. A különleges piknikezési lehetőségről csak néhány napja adtak hírt, de már most hatalmas az érdeklődés iránta. Az online jegyértékesítő rendszer gyakran annyira túlterheltté válik, hogy órákat kell „sorban állni” a digitális térben.

Forrás: BBC
Nyitókép: Royal Collage Trust

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: