Búcsú a napindító kávétól – a koffeinmentes reggeli rutin titka

Z Z Z...

Veled is előfordult már, hogy a nap közepén azt érezted, mindjárt lecsukódnak a szemeid? Lehet, hogy a reggeli kávé volt a hibás. Jöjjön néhány praktikus tanács, hogy már a korai órákban lendületbe hozd magad. Szigorúan koffeinmentesen!

Reggel neked is az első dolgod, hogy félálomban a konyha felé veszed az irányt és várod, hogy elkészüljön az életmentő kávé? Sokan már el sem tudjuk képzelni, hogy koffein nélkül indítsuk a napot. Pedig ennek a kényszeres szokásunknak köszönhetően hosszú távon sokkal fáradtabbá válhatunk. Egy espresso, egy cappuccino, egy latte vagy egy tea valóban segítő kezet nyújthat, amikor az asztalnál ülve a fáradságtól előrebukik a fejünk, de a túl sok koffein akár fejfájást, szorongást, gyors szívverést, inszomniát és alvászavart is okozhat.

Ha te is akkora mennyiségben fogyasztasz koffeint, mint a Szívek szállodája Gilmore lányai, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj néhány effektív módszert, ami kávé nélkül is felébreszt!

Minden este kezdődik

Soha sem fogsz reggel könnyedén kipattanni az ágyból, ha a napi 7-8 óránál kevesebbet töltesz alvással. Szóval: nincs több hajnalig tartó sorozatnézés! Valójában elalvás előtt egy órával már érdemes lenne a kütyüidnek búcsút intened, hiszen a laptop és a telefon fénye egyrészt ébren tart, másrészt még a bőrödre is káros hatást gyakorol. Inkább relaxálj egy kellemes fürdővel, olvass könyvet vagy a kedvenc magazinodat. Ezek az elfoglaltságok segítenek a gyorsabb elalvásban és másnap kipihentnek érezheted magad.

Kiegyensúlyozott időbeosztás

Ha minden nap más időpontban bújsz az ágyba és ébredsz fel, azzal teljesen összezavarod a bioritmusodat. Hétvégén természetesen megengedett, hogy egy picit többet pihenj, de ilyenkor sem érdemes 1-2 óránál tovább aludni a megszokottnál. Gondolj csak bele! Milyen érzés hétfő reggel hatkor felébredni miután vasárnap tizenegykor kászálódsz ki a hálószobából? Ha ezt az egyszerű trükköt betartod, nem is lesz olyan borzalmas az új hét kezdete.

Természetes ébresztő

A szervezetünk úgy van kódolva, hogy a reggeli napfényt érzékelve jelezze nekünk, itt az ideje az ébredésnek. Persze a lehetőség mindig adott, hogy reggel villanyt kapcsolj és kipattanj az ágyból. Azonban, ha te olyan típus vagy, akinek az ébredés egy problémás procedúra, akkor érdemes a természetes fény melletti alvásra szavaznod.

Kelj fel a megfelelő időpontban

Kakasszót helyettesítő telefonébresztőt hallva háromszor megnyomod a szundi gombot és a negyedik ébresztőre sem kelsz fel. Ismerős a helyzet? Ennek az az oka, hogy a mobilod nem ismeri az alvási ciklusodat és nem abban a fázisban szólal meg, amikor a legideálisabb lenne. Szerencsére már számos ingyenesen is elérhető alkalmazás áll a rendelkezésünkre (például a Sleep Cycle), amelyeknek segítségével megkönnyíthetsz a reggeleiden!

Reggeli zuhany újratöltve

Egy frissítő reggeli zuhanynál nincs hatásosabb módszer az álmosság elűzésére. Ha ez sem lenne elég, akkor próbáld ki az aromaterápiás zuhanytablettákat, de akár te is készíthetsz ilyeneket különböző DIY-receptek alapján. Egy citrusos fürdő felpörgeti a szervezeted szerotonin szintjét, ami a boldogságért felelős hormon. Emellett még a stresszt is csökkenti.

Napindító testmozgás

Indítsd sporttal a reggelt és meglátod, mennyivel energikusabbnak érzed majd magad a nap folyamán! Ha hajnalok hajnalán semmi kedved a konditerem felé venni az irányt, akkor kezdd a napot egy kis futással vagy otthon is elvégezhető gyakorlatokkal!

Reggeli természetjárás

Ébredés után egyből kapkodva készülődsz és rohansz a munkába? Nem is csoda, ha fáradtnak érzed magad! Reggelente szánj 10 percet arra, hogy meditáció gyanánt nagyokat szippants a friss levegőből. Egy séta az iroda körül nemcsak felébreszt, de a gondolkodás is sokkal könnyebben fog menni. Egy felmérés szerint az emberek 90 százaléka jóval energikusabbnak érzi magát, miután friss levegőn töltött néhány percet.

Nyitókép: Lia Koltyrina/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: