Budai Zsibvásár vagy Debreceni Zsibogó: alternatív „turkálók” a fővárosban és vidéken

A second hand nem csak a ruhákról szól!

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy second hand alatt nemcsak a használt ruhákat, hanem más használati tárgyakat is értünk. Pedig a retró bútorok, régi porcelánok és bakelitek is ott várnak ránk az ország legmenőbb bolhapiacain!

Debreceni Zsibogó

A kultikus piacról az egyik debreceni ismerősömtől hallottam még évekkel ezelőtt. Akkor éppen azt ecsetelte, hogy milyen pazar tükröt vásároltak a nappaliba fillérekért a híres bolhapiacon. A retró lakberendezéseken kívül van itt még használt ruha, sok-sok könyv, régi bakelitek, kerámiák – ha pedig megéheznénk, egy finom lángossal folytathatjuk a pavilonok közötti bóklászást. A Zsibogó a hét minden napján reggel 6-tól este 18 óráig várja a kincsekre vadászókat, szóval, ha Debrecenben járnál a Nagytemplom és a többi nevezetesség mellett ne hagyd ki a használtcikk-piacot sem!

Hol? 4030, Debrecen, Vágóhíd u. 10-12.

Mikor? Hétfő-vasárnap 06.00-18.00

Káptalantóti vagy Liliomkerti piac

A hely, amiről mindenki csak szuperlatívuszokban mesél. Én meg ámulattal hallgatom a fűszeres kecskesajt, az illatos szappanok és a lenyűgöző régiségek történetét. A helyiek vendégszeretetét pedig állítólag semmi nem múlja fölül. Bár a Káli-medencében minden vasárnap nyitva tartó piac elsősorban a gasztronómia szerelmeseit szolgálja ki a helyi termelők ízesebbnél-ízesebb portékáival, azért van bőven választék régi könyvekből és különleges kacatokból is.

Hol? 8283, Káptalantóti, Petőfi u. 13.

Mikor? Vasárnap 07.00-15.15

artKraft

Hallottál már az artKraftról? Nos, ha lakásfelújításon gondolkodtok a pároddal, akkor mindenképpen érdemes célba vennetek valamelyik nap a 11. kerületben lévő lakberendezési raktárt. A Budafoki úti épület egy igazi kincsesbánya, ahol a retró karosszékektől, a fiókos szekrényig mindenféle régi bútort megtalálsz. Ha retró plakátokra, lámpákra vagy apró kiegészítőkre fáj a fogad, akkor is jó helyen jársz! Még mielőtt útnak indulsz, csekkold a raktár webshopját! A legjobb kedvcsináló!

Hol? 1117, Budapest, Budafoki út 70.

Mikor? Hétfő, kedd: 09.00-18.00; Szerda: 09.00-20.00; Csütörtök, péntek: 09.00-18.00

Budai Zsibvásár

Két évvel ezelőtt öt francia zsebkönyvet vettem itt az egyik árustól, akinek a pultján az olvasnivalókon kívül még kerámiák, régi bakelitek és kazetták tömkelege hevert. Órákig tudtam volna járkálni a plédek és asztalok között, hogy felkutassak néhány kincset. A jó hír, hogy márciusban megnyílt a piac Zsibi Szeparé része is, ahol az 1980-ig terjedő időszak magyar és külföldi emblematikus tárgyaival, régiségekkel, ritkaságokkal, izgalmas tárgyakkal találkozhatunk. Az antik karácsonyfadíszektől a berliner kendőkig minden van, szóval irány a Budaörsi út!

Hol? 1112, Budapest, Budaörsi út 172-178.

Mikor? Szombat, vasárnap: 07.00-14.00

Csóra Cipőbolt

Kakukktojásnak számít a bolha- és használtcikk-piacok listáján az új és felújított cipőket árusító Csóra Cipőbolt. A cég öt megyében, összesen 11 cipőboltot üzemeltet. Először körülbelül 5 éve Sárospatakon látogattam el a Csóra cipőket is árusító üzletbe és azóta is visszajáró vásárló vagyok. A választékukban jó pár olyan márkás lábbeli van, ami még teljesen új. Többek között egy UGG csizmához és egy menő csatos Topshop-os cipőhöz is hozzájutottam korábban potom áron. Régóta tervezem, hogy benézek az egyik budapesti boltjukba is, ami a Mechwart liget térnél van. Megéri!

Hol? Országosan

Nyitókép: ApelogaAB/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: