Ha minden napot egy pohár céklalével indítasz, ezzel a 7 pozitív hatással számolhatsz

Antioxidánsok, vas, kalcium, magnézium - ezt mind tartalmazza egy pohár friss céklalé. De, hogy pontosan milyen hatással lehet a szervezetünkre ez a rendkívül egészséges gyökérzöldség, most elmondjuk.

1. Csökkenti a vérnyomást

A cékla magas nitráttartalma a vérben nitrogén-monoxiddá alakul, ez kitágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Fontos azonban, hogy ne fogyasszuk nagy mennyiségben (maximum 1-1,5 dl naponta).

2. Segíti az emésztést

A céklában található kolin támogatja az emésztést, illetve a gyomor és a belek megfelelő működését. Hosszantartó betegség után kifejezetten jó ötlet céklakúrát tartani, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok támogatják a felépülést.  

3. Felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben

Magas antioxidánstartalmának köszönhetően a cékla a szervezetben kialakuló gyulladások szuper ellenszere. Remekül csökkenti például a bélrendszerben kialakuló gyulladásokat és enyhíti a kellemetlen tüneteket. 

4. Javítja az állóképességet

Komolyabb fizikai igénybevétel előtt egy pohár céklalé csodát tesz. Hatása a benne található nitrátnak köszönhető, ez ugyanis, mint korábban említettük kitágítja az ereket, ennek következményeként fokozza a véráramlást, azaz több oxigén és tápanyag jut el a sejtekhez.

5. Valóságos bőrszépítő

A cékla telis-tele van olyan vitaminokkal, amelyek elengedhetetlenek a bőr, a köröm és a haj egészsége szempontjából. Kedvenc gyökérzöldségünk tartalmaz káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Utóbbi hiánya felelős lehet a különféle bőrgyulladások kialakulásáért és a hajhullásért is.

6. Vérszegénység esetén kifejezetten jól jön

A cékla az a zöldségféle, amelyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat. továbbá a benne található réz és C-vitamin is segíti a vas felszívódását.

7. Menstruációs zavarok esetén is ajánlják

A népi gyógyászatban régóta ajánlják a céklát különféle menstruációs zavarok esetén. Ez a zöldség serkenti a sejtnövekedést, aktiválja a vörösvérsejtképzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatású, ezen tulajdonságai mind jól jönnek a nehezebb napokon. 

(stylecraze.com)

Nyitókép: Liudmyla Chuhunova/iStock /Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: