Vitaminbomba a hideg időben: céklaleves fetával és krutonnal

Egy hideg őszi estén két módja van annak, hogy igazán stílusosan zárd a napot: egy bögre forró teával vagy egy tál gőzölgő levessel. Mi most az utóbbihoz mutatunk egy fantasztikus receptet.

Az óvodában annyira megutáltatták velem az ecetes céklát, hogy nagyjából 15 évig rá sem bírtam nézni a gyökérzöldségre. Ezért aztán elég későn jöttem rá, hogy a cékla rendkívül sokszínűen felhasználható és nemcsak savanyúság, hanem például köret, zöldségfasírt, hummusz, leves, saláta, ivólé és még brownie is készíthető belőle. Ráadásul az élénkszínű zöldség mellett szól az is, hogy elképesztően jó hatással van a szervezetünkre: nitráttartalma pozitívan befolyásolja a véráramlást és csökkenti a magas vérnyomást. Emellett antioxidánsokban, vasban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, így enyhíti a menstruációs görcsök okozta fájdalmat és megszüntetheti a migrénes fejfájást. A tél közeledtével pedig nem árt még jobban figyelni az egészségünkre. Ebben egy gőzölgő céklaleves is a segítségedre lehet, amit az olvadozó feta darabkákkal tehetsz krémesebbé.

Céklaleves fetával és krutonnal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 kg cékla, meghámozva és felkockázva
  • 1,5 l zöldségleves alaplé
  • néhány szelet kenyér, kockára vágva (vagy bolti kruton)
  • 100 g feta sajt
  • 100 g retek (elhagyható)
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Egy evőkanál olívaolajon nagyjából 5 perc alatt dinszteld meg a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, ezt kb. 1 percig pirítsd. Végül add hozzá a kockára vágott céklát és 15 percig hagyd a tűzön.
  2. Öntsd rá az alaplevet és forrald fel, ezután fedd le és alacsony lángon folytasd a főzést (30 percig vagy amíg a cékla megpuhul). Közben sóval és borssal ízesítsd.
  3. Közben kapcsold be a sütőt. Vágd apró kockákra a kenyeret, öntsd egy tepsibe és locsold meg a maradék olívaolajjal. Tedd az előmelegített sütőbe és süsd aranybarnára.
  4. Ha a cékla megpuhult, botmixer segítségével turmixold le. Kis tálakban vagy pohárban is tálalhatod, a meleg leves tetejére morzsolj a fetából, szórd meg krutonnal és néhány szelet retekkel is díszítheted.

Nyitókép: anetaflis/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: