Célkeresztben a szupermodellek

Az Apple TV+ nemrégiben felkavarta az állóvizet a '80-as, '90-es évek szupermodelljei körül. A streaming-szolgáltató ugyanis négy, még ma is nagyon népszerű modellről készített sorozatot.

Christy Turlington, Linda Evangelista, Naomi Campbell és Cindy Crawford neve kikerülhetetlen a divatrajongók számára. A hölgyek ugyanis óriási szerepet játszottak abban, hogy kialakult a szakmát körülvevő kultusz. Az ezredforduló előtti két évtizedben nem volt olyan kifutó, amin ne lépdeltek volna végig, a legnagyobb kampányok arcaiként mosolyogtak ránk vissza és bizony, bérelt helyük volt a Vogue címlapjain is. Státuszukkal pedig igazi szupersztárokká emelték a modelleket, akik nélkül olyannyira nincs vörös szőnyeges esemény, mint a legnagyobb színészek nélkül.

Szupermodellek a kulisszák mögött

Az Apple TV+ szeptemberben mutatta be a fent említett manökenek főszereplésével készült dokumentum-sorozatát. A széria csupán négy részből áll, mégis teljes képet kaphatunk a modellszakmáról. A csillogó díszletek mögött ugyanis sokszor megmutatkoztak annak árnyoldalai is. Az ötvenes éveikben járó ikonok beszámoltak mindarról, amit korábban nem mondtak el. Naomi Campbell kitért arra, hogy bőrszíne miatt nem volt olyan könnyű érvényesülnie a szakmában, mint azt mi most gondolnánk. Ő beszélt arról is, hogy Gianni Versace meggyilkolása után például hosszú ideig drogfüggőséggel küzdött. Linda Evangelista is nagy árat fizetett a csillogó karrierért: a szupermodell évekig nem mutatkozott, hiszen a tökéletes testért tett erőfeszítései részeként szépészeti beavatkozásokon is átesett, amik igencsak félresikerültek. Evangelista már karrierje csúcsán is viszolygott az aktfotóktól, ellentétben Cindy Crawforddal, aki ügynöksége tiltása ellenére is a Playboy címlapján mutatta meg magát. Christy Turlington pedig a később szexuális zaklatással is vádolt Jean-Luc Brunel-lel való kapcsolatáról is vallott.

Ikonok a Vogue World kifutóján (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images for Vogue)

Címlapokon, mint a legnagyobb sztárok

A szupermodellek ezekben az évtizedekben a popkultúra ikonjaivá váltak. Sikerük fokmérője pedig a divathetek alatt vállalt show-k mellett természetesen a címlapok lettek. A manökenek mint a legnagyobb sztárok pózoltak a legkülönbfélébb lapok első oldalain. De egy modell életében a legnagyobb elismerés és mérföldkő a legendás Vogue cover-je volt. Az elmúlt több mint harminc évben pedig sorra mosolyogtak és mosolyognak ránk onnan vissza. Az imént említett négy modell a neves divatmagazin szeptemberi számának is pózolt, de kik azok, akik a Vogue-címlapokat tekintve az élen járnak? Nos a felsorolásban mindannyian megtalálhatóak. A legtöbb Vogue-covert egyébként Gisele Bündchen jegyzi, aki 136 alkalommal dolgozhatott a lappal, őt pedig a második helyen Kate Moss követi 122 címlappal. De hová érnek el az imént említett ikonok? Mutatjuk!

Linda Evangelista: 95

Linda Evangelista 1987 óta gyűjtögeti a Vogue címlapokat, abban az évben debütált ugyanis a Vogue Paris kiadványában. A legtöbb covert 1991-ben készítette, ekkor ugyanis kilencszer fotózták a magazin hasábjaira. 2014-től azonban egészen tavalyig nem szerepelt, hiszen félresikerült beavatkozásait máig is rejtegeti.

Linda Evangelista évekig nem mutatkozott a nyilvánosság előtt (Fotó: Taylor Hill/Getty Images)

Christy Turlington: 90

Turlington 86′-ban jelent meg először a címlapon a legendás Patrick Demarchelier fotóin. Ezt követően pedig, ahogy karrierje nőtt, a címlapok száma is megszaporodott. Egy-két év ugyan olykor kimaradt, de azóta is letaszíthatatlan onnan.

Christy Turlington máig kikerülhetetlen a divat világában (Fotó: Slaven Vlasic/WireImage)

Naomi Campbell: 85

Szintén Demarchelier kamerája készítette Naomi Campbell első címlapját. A párduc testű szépség pedig 1987 óta – 2003 és 2012 kivételével – minden évben kapott legalább egy, de inkább több anyagot a lap hasábjain.

Naomi Campbell évtizedek múltan is beragyogja a kifutót (Fotó: Dave Benett/Getty Images for Alexander McQueen)

Cindy Crawford: 62

Cindy Crawfordnak sem kell szégyenkeznie listánk végén, hiszen ő is hatvankét alkalommal jelent meg a Vogue címlapján. A szupermodell korábbi férjével, Richard Gere-rel és a mára szintén lassan, de biztosan sztárstátuszba avanzsáló lányával, Kaia Gerberrel is pózolt közösen a divatlapnak.

Cindy Crawford életében a családé a fókusz (Fotó: Taylor Hill/WireImage)

Nyitókép: Venturelli/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Legnépszerűbb cikkek: