Ciklusszinkron edzés: a mód, ahogy minden nőnek mozognia kellene

Ha figyelembe vesszük a havi ciklus során fellépő hormonális változásokat, a maximumot hozhatjuk ki az edzéseinkből.

A férfiak 24 órás napi ritmusa helyett, mi, nők körforgásban, havi ciklusokban működünk. A menstruációs ciklus kapcsán fellépő hormonális változások nemcsak a kedvünkre hatnak ki, hanem a teljesítményünkre és a női fiziológia számos aspektusára. Ha szembemegyünk ezzel az áramlással – márpedig a legtöbbünk ezt teszi – , mert célok lebegnek a szemünk előtt, amiket el kell érni bármi áron, akkor felborítjuk a női egyensúlyt. Ilyenkor akármekkora erőbedobással állunk is neki az edzésnek, nem tudjuk azt a hatékonyságot elérni, amit szeretnénk, marad tehát a bűntudat. Nekifeszülünk, kínlódunk, „csak azért is” körökbe taszítjuk magunkat és nem figyelünk oda a testünk jelzéseire. Pedig, ha megismerjük és elfogadjuk a női szervezet ciklikus működését, akkor az edzéseinkből is a legtöbbet hozhatjuk ki.

1. A nyugalom ideje: menstruációs szakasz

A női ciklus a menstruációval kezdődik. Az első néhány nap nem érdemes feszegetni a határokat, legyen ez a pihenés ideje. Az energiaszintünk ilyenkor a béka feneke alatt van a hormonok összjátékának köszönhetően. Lelki szinten azonban ilyenkor vágyunk az intimitásra, kapcsolódásra, így a testmozgás legélvezetesebb formáit gyakorolhatjuk: szeretkezés, nyújtás és séta, amelyek az oxitocinszint növelésével csökkentik a fájdalmat is. Ugyanakkor a menstruáció második felében ajánlott kihasználni a tesztoszteronszint megemelkedését, ugyanis ez kedvez az izomépítésnek. Az utolsó napokban, ha úgy érezzük, hogy már visszatért az energiánk, akkor itt a súlyzós edzés ideje, de csakis kis ismétlésszámmal odafigyelve a testünk jeleire.

2. Az ébredés ideje: follikuláris szakasz

A menstruáció utáni és az ovuláció előtti néhány nap a follikuláris szakasz. Ez az ébredés ideje, amikor a test kezdi visszaszerezni az erejét, nő az ösztrogénszint, így mozgás terén is a következő szintre léphetünk. Emeljük az edzésintenzítást. Ilyenkorra időzítsük a legnehezebb edzéseinket: HIIT, több ismétlésszám, nagyobb súlyok. Bírni fogjuk!

3. A kiteljesedés ideje: ovuláció

Az ovuláció a női ciklus csúcspontja. Ilyenkor átrendeződik a belső egyensúly és attól függően, hogy megtörtént-e a megtermékenyítés a test dönt a folytatásról. A progeszteronszint növekszik, testi és lelki szinten is megnyílunk. Nő a libidó és az érzelmi világunk is változik: magabiztosak vagyunk, vágyunk más emberek társaságára és sugározzuk a nőies erőt. A hormonváltozások azonban sérülékenyebbé is tesznek, így a nagy súlyok helyett most inkább az állóképességre helyezzük a hangsúlyt. Közepes intenzítású futás, biciklizés, séta és kardió lesznek ilyenkor a legjobb társaink.

4. A lelassulás ideje: luteális szakasz

A luteális szakasz már a lelassulást hozza magával. Ha nem került sor megtermékenyítésre, akkor a szervezet elkezd felkészülni a menstruációra. Az energiáink megint kezdenek befelé fordulni, fáradékonyabbak és nyűgösebbek is lehetünk. Megjelenhetnek a PMS (premenstruációs szindróma) tünetei is, ezért ilyenkor tartaléklángra kapcsolunk. Ráadásul az ovuláció után a progeszteron izomlebontó hatása is előtérbe kerül. Ezért ilyenkor alacsony intenzitású edzést végezzünk.  A jóga, pilates vagy trx jó választás lehet.

Nyitókép: Maskot/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: