Élénkítsd fel ruhatárad, és idézd meg a 2010-es éveket

A 2010-es évek egyik legnagyobb trendje, a color blocking visszatért, idén a színes ruhák újra a gardróbunk meghatározó darabjai lesznek. Nekünk nincs más dolgunk, mint bátran párosítani a legkülönbözőbb árnyalatokat.

A color blocking divattrendet egy 20. századi festőművésznek, Piet Mondriannak és egy legendás tervezőnek, Yves Saint Laurent-nak köszönhetjük. Mondrian leghíresebb alkotásai inspirálták a francia designer 1965-ben bemutatott kollekcióját, aki minimalista ruháit a festő stílusát idéző színes négyzetes blokkokkal díszítette. A trend majdnem 50 évvel később, a 2010-es évek elején élte reneszánszát. Ekkor a legnagyobb divatházak kifutóin láthattuk, majd a color blocking az utcai divatban is elterjedt. A következő felvirágzásra nem kellett évtizedeket várni, hiszen a divatszakértők szerint idén hasonlóan meghatározó szerephez jut a trend.

De mi is az a color blocking? Az kifejezést akkor használjuk, ha kisebb-nagyobb színes felületek találkoznak egy öltözéken belül. A „blokk” lehet egy egész ruhadarab, de egyetlen ruhán belül is elfér több nagyobb méretű, különböző színű felület. A trendnek köszönhetően izgalmas, merész szettek állíthatók össze, amelyekben akár a komplementer színpárok kontrasztját is érvényesítheted. Szeretnél egy kis színt vinni a hétköznapjaidba? Akkor nézzük, hogyan tudod lépésről-lépésre elsajátítani a color blocking trendet.

Kezdd a pasztellszínekkel!

Termékek: Szövetkabát (bal) Zara 22 995 Ft, Pulóver fazonú ruha (jobb) Bershka 7995 Ft, Fotó: Chelsea Lauren/Getty Images

Első lépésként érdemes a pasztellárnyalatokkal kísérletezni. Ezekkel biztosan nem nyúlsz majd mellé, hiszen mindig jól mutatnak egymás mellett és lehetetlen túlzásba esni velük. A fagyiszínek egyébként is minden tavasszal nagy szerepet kapnak, miért ne keverhetnéd egy másik trenddel? És miért ne kezdhetnéd el március előtt?

Játssz a különböző árnyalatokkal!

Termékek: Puffos ujjú felső (bal) H&M 3995 Ft, Egyenes szárú bőrnadrág (jobb) Mango 59 995 Ft, Fotó: Mike Coppola/Getty Images

Szintén garantált a siker, ha egy szín különböző árnyalatai jelennek meg egy szetten belül. Használd a választott szín világosabb és sötétebb változatait, hiszen így már kicsit erőteljesebb árnyalatok is szerepet kaphatnak az öltözékedben.

Párosíts egymáshoz hasonló színeket!

Termékek: Peplum top (bal) Bershka 4995 Ft, Kimonó szett (jobb) MARI 47 900 Ft, Fotó: Karl Prouse/Catwalking/Getty Images

Egy fokkal merészebb megoldás, ha olyan színpárt választasz, amely a színskálán közel áll egymáshoz. A szemünk megszokta, hogy ezeket egymás mellett látja, ezért nem tűnik majd annyira harsánynak a végeredmény. Tökéletes megoldás azoknak, akik még csak barátkoznak a color blocking trenddel. A legkedveltebb kombináció a piros-rózsaszín, illetve a kék-zöld, de ebbe a kategóriába tartozik a citromsárga-narancs, a narancs-piros, és a lila-kék is.

Bízd a munkát a kiegészítőkre

Termékek: Magassarkú bőrszandál (bal) Mango 23995 Ft, Bőrtáska (jobb) Anna Amélie 39 900 Ft, Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

Amikor készen állsz arra, hogy a legkülönbözőbb színekkel tarkítsd az outfited, akkor kezdd a kiegészítőkkel. A korábban összeállított hasonló árnyalatú szettekhez válassz egy olyan kiegészítőt (például cipőt, táskát, harisnyát vagy övet), amely színben elüt a többitől. Ezzel máris a color blocking mesterévé válhatsz.

Jöhetnek a komplementer színek

Termékek: Oversized blézer (bal) Bershka 15 995 Ft, Midi ruha (jobb) Bershka 6995 Ft, Fotó: Estrop/Getty Images

Vagyis azok a színpárok, amelyek a legnagyobb kontraszt mutatják egymás mellett. Amennyiben igazán vagány megjelenésre vágysz, akkor az öltözékeden belül keverd a zöld-piros, a kék-narancssárga vagy a citromsárga-lila ruhadarabokat és kiegészítőket.

Színkavalkád a maximumon

Termékek: Bordázott anyagú garbó (bal) Mango 6595 Ft, Kötött ruha (jobb) Massimo Dutti 29 995 Ft, Fotó: Karl Prouse/Catwalking/Getty Images

Két-három különböző színnel biztosan nem eshetsz túlzásba, de ha ennél is tarkább outfitben indulnál útnak, akkor halmozd bátran az árnyalatokat. Ebben az esetben érdemes a színek erőteljességét letisztult ruhadarabokkal egyensúlyba hozni. Ha háromnál több színt használsz, akkor kerüld a mintákat – a geometrikus formák ilyenkor sem tilosak -, a ruha sziluettjét illetően pedig inkább a letisztult, mindenféle cicoma nélküli darabokra szavazz.

Nyitókép: Christian Vierig/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: