Ez az egyetlen múzeum a világon, ahol belülről járhatod be az emberi testet

A holland Corpus Múzeumban szó szerint bejárhatod az emberi testet. Az 5D Szívszínházban például megtapasztalhatod, vörösvértestként milyen szédítő utazás várna rád, de a légzés és az emésztés folyamatát is testközelből figyelheted meg.

A legtöbb múzeumról és galériáról elmondhatjuk, hogy a látogatókat az ott őrzött fontos történelmi emlékekben és/vagy értékes műtárgyakban (klasszikus vagy kortárs szobrok, festmények, installációk, textilipari alkotások, stb.) gazdag gyűjtemények csalogatják a helyszínre. Természetesen az élményt tovább fokozhatja, ha a kiállításoknak egy lenyűgöző épület ad otthont. Valamint az is szépen megemelheti az érdeklődők számát, ha egy-két világhíres műalkotás is helyet kap a múzeum gyűjteményében. Azonban vannak olyan intézmények, amelyek nem egy Van Gogh-festménynek vagy egy ókori római szobornak köszönhetik hírnevüket. Világszerte találunk olyan különleges múzeumokat, amelyeket azok is szórakoztatónak, érdekesnek találnak, akik a hagyományos értelemben vett múzeumlátogatástól eltérő élményre vágynak.

A mexikói Cancúnban például egy búvárkodással kötheted össze a tárlatvezetést. Hiszen igencsak mélyre kell merülnie annak, aki szeretné megtekinteni a világ legnagyobb víz alatti múzeumának szobrait. Természetesen ha ennél kicsit lazább, kevésbé extrém múzeumlátogatást képzelnél el, akkor számtalan tematikus kiállítás közül választhatsz. Az akciófilmek legnagyobb rajongóinak egyszer szinte kötelező felkeresniük a Washingtonban található Nemzetközi Kémmúzeumot; a csokoládé szerelmeseinek pedig biztosan nem kell bemutatnunk a svájci Lindt Home of Chocolate múzeumot.

Szeretsz szürreális helyzetekbe kerülni? Akkor irány Japán, ahol a Cup Noodles Museumban végigsétálhatsz az instant tészta-alagúton. Amennyiben a természettudományok mozgatják, ezen belül is a biológia és az emberi test működése mozgatja meg a fantáziád, akkor érdemes Hollandia felé venned az irányt. Itt található a világ egyetlen múzeuma, ahol belülről vizsgálhatod meg az emberi testet.

corpus múzeum
A Corpus Múzeumban nemcsak megismerheted az emberi testet, hanem alulról felfelé haladva be is járhatod. Fotó: Michel Porro/Getty Images

Belső utazással ismerheted meg az emberi testet

Leiden városának közelében egy vörösesbarna színű, 115 méter magas óriás ül az autópálya mellett. Ez a grandiózus szobor egy tizenegy emeletes üvegépület mellett, egy kétszintes emelvény tetején ül: így üdvözli azokat, akik ellátogatnak a Corpus Múzeumba – a világ első olyan múzeumában, amely az emberi test anatómiájának rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Az interaktív kiállítás nemcsak azt mutatja be, hogyan néz ki belülről a szervezetünk, hanem abba is betekintést enged, hogyan működik.

A Corpus Múzeum egyórás körútja egy mozgólépcsőzéssel indul, hiszen a látogatók így juthatnak el a lábfejtől a térdig, ahol érdekes módon kezdődik meg a múzeumlátogatás: egy nyílt sebbe lépnek és az emberi test belsejében találják magukat. Ezután a nemi szervek terme következik, ahol a látogatók 3D-s szemüveget vesznek fel és szemtanúi lehetnek, amint egy hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet. Ezt követően folytatódik az „utazás” az óriás test belsejében: a bélrendszer útvesztőjét is felfedezhetik, ahol éppen egy sajtos szendvics megemésztésének folyamata zajlik le.

Miután áthaladnak az emberi szív kamráin, a látogatók elérik a fejet. Itt a felnőttek pulzáló idegsejteket figyelhetnek meg az agyban, míg a gyerekek egy hatalmas nyelv tetején ugrálhatnak, miközben böfögő hang tör ki a hangszórórendszerből.

A tárlatvezetés az agyban ér véget, de a múzeumlátogatás tovább folytatódhat. A körút végén egy interaktív részleget alakítottak ki, ahol különleges kiállítások várják a látogatókat, valamint szórakoztató és tanulságos játékokat is kipróbálhatnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Velvet Agentie (@velvettravelro) által megosztott bejegyzés


Forrás: Corpus Experience
Nyitókép: Corpus Experience

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: