„Csak még egy falatot!” – Vigyázz, az étel is okozhat másnaposságot!

Alig ittál a szombat esti buliban, de másnap borzalmas rosszullétre ébredtél? Előfordulhat, hogy a vasárnapi macskajaj mögött nem a kedvenc borod áll, hanem az a temérdek sonkás tekercs, amit magadba gyömöszöltél az este folyamán.

Szombat este átmentél a barátnődhöz, aki terülj-terülj asztalkámmal várt, te pedig képtelen voltál ellenállni a tengernyi finomságnak? Egy kicsi ebből, néhány falat abból, és vasárnap reggel olyan macskajajjal keltél, hogy simán beválogattak volna a Macskák című musical egyik főszerepére. Hiszen nemcsak a kedvenc italodtól lehetsz rosszul, a helytelen étkezés is okozhat másnaposságot. Hogy, mit tehetsz ellene? A cikkünkből kiderül!

Amikor az étel a ludas

A food hangover tükörfordításban annyit tesz, hogy étel másnaposság. Akkor fordulhat elő, ha többet eszel a kelleténél vagy olyan ételeket fogyasztasz, amelyeket általában nem szoktál. Ebbe a hibába bárki beleeshet, ahogy én is megjártam a poklok poklát az egyik hétvégén. Lakásavató buliba menet megfogadtam magamnak, hogy egy kortyot sem iszom, de a hasamnak nem tudtam megálljt parancsolni. Végigfalatoztam az egész estét, és másnap iszonyatos rosszullétre ébredtem, olyan tüneteket tapasztaltam, mint a puffadás, gyomorégés, fáradékonyság, fejfájás és fájdalmas hasi görcsök. Ráadásul nagyon szégyelltem magam, amiért ennyire nem figyeltem oda az étkezésemre. Keeley Mezzancello, dietetikus szerint az étkezési másnaposság lelki következményei legalább annyira megviselhetik az embert, mint a kellemetlen testi panaszok. Sőt, az érzelmi diszkomfort súlyossága személyenként eltérő lehet, akár olyan tünetekkel is járhat, mint a bűntudat, a szégyen és a kudarc érzése. 

Ha már megtörtént a baj

Fogadd el, nem tudsz visszamenni az időben, hogy kilökd a kezedből azt a harmadik szelet sajttortát. Inkább bocsáss meg magadnak a ballépésért, és fókuszálj a másnaposság kezelésére! A legjobb, ha minél hamarabb elkezded a hidratálást, hiszen a szervezeted a sós és cukros ételektől kiszáradhat, ráadásul a víz abban is segíthet, hogy az élelmiszer megfelelően áthaladjon a testeden. Az étkezésedre pedig kiemelten figyelj, és ne fogyassz a gyomrodat megterhelő finomságokat. Próbálj meg egészséges hozzávalókból összedobni magadnak valamit, és kizárólag olyat egyél, amitől jól érzed magad a bőrödben. Például a húsleves klasszikus másnapos fogás, ami valóban segíthet az emésztési gondokon.

Így előzd meg a food hangovert

Néhány trükkel könnyedén elkerülheted az ételek okozta rosszullétet! Az első és legfontosabb dolog, hogy ne hagyd ki a napi többszöri étkezést. Ha erre odafigyelsz, akkor nem farkaséhesen esel be a bulira, és könnyebben ellenállhatsz a csábító harapnivalóknak. Amennyiben egész nap nem volt időd enni, akkor dobj össze magadnak egy tál joghurtot, dióval és különböző bogyós termésekkel, amelyek szuperül csökkentik az étvágyat. A másik fontos szempont az italozás korlátozása, mivel az alkohol növelheti az étvágyat, a befolyásoltsága alatt pedig nehezebb megálljt parancsolni a nassolásnak.

Nyitókép: Hollie Fernando/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: