„Csak még egyszer, búcsúzóul”: jó ötlet a szakítós szex? (18+)

Avagy felmelegítve csak a káposzta jó? 

Egy rakás romantikus filmben láthattad már, hogy a szex szakítás után eszméletlen forró és izgalmas tud lenni. De tényleg olyan jó ötlet a szex az exszel, vagy ez csak a filmvásznon működik? Szakértők válaszolnak. 

A szakítás utáni szex csak fejtörést okozhat, hiszen mindkét félnek mást és mást jelent. Míg az egyik például reménykedik abban, hogy az együttlét megoldás a párkapcsolati problémákra, addig a másik a méltó lezárást látja benne. Holly Richmond, New York-i szexterapeuta szerint a szakítás utáni szex nem menti meg a kapcsolatot, ha mégis, nagy valószínűséggel csak néhány hét erejéig.

Akkor mégis, miért égünk a vágytól, hogy szexeljünk az exszünkkel?

Utolsó felvonás

A szakítás utáni szex mindenkinek valami egészen mást jelent. „Az utolsó alkalom egyfajta ünneplés is lehet, amely során megemlékeztek mindenre, ami jó volt a kapcsolatban”- mondja Richmond. A szakember szerint a párkapcsolatok nagy valószínűséggel nem testi, hanem lelki okokból érnek véget, így az utolsó együttlét által méltó lezárást kaphat a közösen eltöltött időszak. Persze, ha az egyik fél még folytatná a kapcsolatot, akkor egy ilyen húzás csak megnehezíti az elválást. A búcsúszexre sokszor csak azért vágyunk, hogy elmondhassuk „…látod, milyen jó vagyok, biztos vagy benne, hogy el akarsz hagyni?” A szexuálpszichológus szerint az ilyen indíttatásból létrejövő aktus rendkívül káros lehet mindkét fél számára.

Érzelmek csapdájában

Ha a szex csak azért valósul meg, hogy az egyik fél visszacsábítsa a másikat a kapcsolatba az azért rossz, mert ilyenkor a kötődő fél felül egy végeláthatatlan érzelmi hullámvasútra, és a pillanatnyi öröm után rosszabbul jön ki a helyzetből. Biztos, hogy maga az együttlét jólesik, de gondolj csak bele, hogy miután felveszed a ruháidat, és folytatod az életed, mintha mi sem történt volna, valószínűleg minden sokkal zavarosabb lesz, mint azelőtt. Sőt, még az is előfordulhat, hogy szégyenkezni fogsz. „Átadhatod magad a pillanatnak, és jól is érezheted magad benne, de ez garantáltan nem tart sokáig”- jegyzi meg Rachel Needle, szexuálpszichológus. Ezért, ha nem zártad még le, ne vágj bele.

Ha nagy a kísértés

Ha közös döntés volt a szakítás, akkor az utána lévő együttlét „szép megkoronázása lehet a kapcsolatnak”- teszi hozzá Richmond.  Abban az esetben, ha mindkét fél elfogadta, hogy a kapcsolatuk lezárult, a szakítás utáni szex jó ötletnek tűnhet. Ugyanakkor a „Kezdjük újra”- szex egyáltalán nem tanácsos – véli a szakértő. Ugyanis a szakítás feldolgozása hosszú időt vesz igénybe, és ebben az esetben az újbóli együttlét csak meghosszabbítja a folyamatot, és csak újabb és újabb fájdalmat szülhet. Ilyenkor érdemesebb a józan észre, nem pedig a fellángolás okozta érzelmekre hallgatni.

Szöveg: Tóth Veronika
Nyitókép: South_agency /iStock/Getty Images Plus

(via)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: