Csak napi egy üdítőt iszol? Ezért nem kellene még annyit se, állítja egy kutatás

Ártalmatlan lenne az a napi egy üdítő, mert úgyis lemozgod? A tudósok véleménye ettől igencsak eltér a témában.

Az üdítők és más cukros italok kapcsán sokan már gyerekként hallottuk, hogy jobb ezekkel az óvatosság, mert bizony, nem fogunk beleférni a kedvenc kis ruháinkba, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat (hogy a túlzásba vitt pörgésről, cukorsokkról és egyéb mellékhatásokról ne is beszéljünk). A poharunkba töltött édes finomságokkal viszont nemcsak az a gond, hogy növelhetik a körméretünket, hanem hogy megdobhatják a rák, a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, a depresszió és számos más súlyos egészségügyi probléma kialakulásának rizikóját is. 25, több mint 22 millió ember bevonásával végzett átfogó tudományos kutatás megállapította, hogy a cukros italok rendszeres fogyasztásának már kis mértékű növekedése is fokozhatja a súlyos betegségek és akár a korai halálozás kockázatát.

„A bizonyítékok azt sugallják, hogy az egyéneknek – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt – korlátozniuk kellene a cukorral édesített italok fogyasztását – mondja a tanulmány szerzője, Shutong Du, a baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health epidemiológiai tanszékének kutatója.

A túl sok cukor egészségügyi következményei

A The Annual Review of Nutrition című szaklapban közzétett elemzés megállapította, hogy átlagosan nagyobb mennyiségű normál (nem cukormentes) üdítőital, gyümölcsital, sportital, energiaital, édesített víz, valamint hozzáadott cukrot tartalmazó kávé- és teaital fogyasztása rosszabb egészségügyi eredményekkel járt, mint a kisebb mennyiségek fogyasztása.

Az eredmények kiemelték, hogy minden nap egy pohár, azaz kb. 2.5 dl üdítő (vagy hasonló ital) 4,2 százalékkal növelte a bármilyen okból, míg 8,2 százalékkal a szívbetegségben bekövetkező halálozás kockázatát. Ami a konkrét betegségeket illeti, a fenti mennyiség napi fogyasztása 15,2 százalékkal megnövekedett kockázattal járt a szívkoszorúér-betegség, 6,8 százalékkal a stroke és 27 százalékkal a cukorbetegség esetében. De a metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatózus májbetegség (47 százalékkal), a vesekő (38 százalékkal) és a depresszió (31 százalékkal) veszélye is jóval magasabbra szökött a kutatók szerint.

„Riasztó, hogy a cukorral édesített italok mennyire negatívan hatnak a szervezet minden részére– fogalmazott Elaine Hon, RD, a kaliforniai Stanford Health Care minősített cukorbeteg-ellátási és oktatási szakembere. Majd hozzátette: őt meglepte, hogy a cukorral édesített italok a depresszióban is szerepet játszhatnak. „Ez azt üzeni nekem, hogy a cukor nemcsak a fiziológiai egészségünkre, hanem a mentális jólétünkre is hatással van – magyarázta.

A kutatás megerősítette azt is, amire a fogorvosok évek óta figyelmeztetnek. „Azoknál, akik a legnagyobb arányban fogyasztottak cukrozott italokat a legalacsonyabb arányhoz képest, 94,8 százalékkal nagyobb volt a fogszuvasodás [fogszuvasodás] esélye – emelte ki Du.

Nem csak a felnőttekre veszélyes

A cukros üdítők, persze, csábítóak (már a csomagolásuk is fogyasztásra invitál), finomak, könnyen hozzáférhetőek, és van, ahol nem sokkal drágábbak a sokkal unalmasabb egészséges alternatíváknál. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a felnőttek, de főleg a gyerekek szívesebben veszik le a cukros italokat a polcokról. Az Egyesült Államokban a gyermekek közel kétharmada naponta fogyaszt cukrozott italokat a State of Childhood Obesity (A gyermekkori elhízás helyzete) című jelentés szerint. Ez viszont hosszabb távon rájuk is komoly hatással lehet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a cukorral édesített italok napi adagszámának minden egyes növelése a BMI (testtömegindex) 0,06 egységnyi növekedésével járt egy év alatt. Hon, aki nem vett részt a tanulmányban, arra figyelmeztet, hogy a magas testtömegindexű gyermekeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy felnőttként elhízás alakul ki náluk, ami a későbbi egészségügyi komplikációk kockázatának teheti ki őket.

Hogyan károsítják a cukros italok a szervezetet?

Az Amerikai Szív Szövetség arra ösztönzi a férfiakat, hogy naponta legfeljebb 9 teáskanál hozzáadott cukrot fogyasszanak, a nőket pedig arra, hogy naponta legfeljebb 6 teáskanálnyit, az ételekből és italokból. Ez látszólag nem is olyan nehéz, a valóság viszont más képet fest, ugyanis a boltok polcain sorakozó finomságok tele vannak rejtett cukrokkal. Tudtad például, hogy egy 330 ml-es üdítő 9 teáskanál hozzáadott cukrot tartalmaz?

Ráadásul ezek a cukros italok gyorsan bejutnak a szervezetbe, gyorsan megemelik a vércukor- és inzulinszintet. Az inzulin azért fontos, mert ez a hasnyálmirigy által termelt hormon elengedhetetlen szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Ha ez a gyors emelkedés újra és újra megtörténik, a sejtek inzulinrezisztenssé válnak, ami azt jelenti, hogy nem reagálnak úgy az inzulinra, ahogy kellene. Ez 2-es típusú cukorbetegség, súlygyarapodás és elhízás kialakulásához vezethet.

„A tanulmányban szereplő összes egészségügyi probléma összefügg a kalóriatöbblettel és a vércukorszint, valamint az inzulin kiugrásával” – mondja Lindsay Malone, RDN, a clevelandi Case Western Reserve University orvosi karának táplálkozástudományi oktatója. „A cukorral édesített italok olyan kalóriadömpinget jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen tud lépést tartani a felesleggel. Ennek eredményeképpen azt látjuk, hogy a zsír elkezd felhalmozódni a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul.”

Az ilyen italokból származó cukortúltengés a „rossz” vérzsírokat is magasabbra emelheti, ami az artériák falának megvastagodásához vezethet, ami növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegségek kockázatát. Az Amerikai Rákellenes Társaság bizonyítékai szerint a cukros italok számos okból, többek között az elhízás, a magas vércukorszint és a gyulladás miatt növelhetik a rák kockázatát. A depresszió esélye növekedhet az édesített italok fogyasztásával, mivel a túlzott cukor megzavarhatja a neurotranszmitterek és az agyban lévő, a hangulathoz kapcsolódó vegyi anyagok normális működését.

Mit tehetsz, mit ihatsz?

Az egészségügyi szakértők arra biztatnak, hogy igyál több vizet (hidd el, egy kis friss gyümölccsel és fűszer- vagy gyógynövényekkel izgalmasabb), illetve kóstold meg a kávét és a teát is cukor nélkül.

3 szuper gyógynövényes víz az igazi hidratáltságért

Hon azt javasolja, hogy fokozatos lépésekkel haladj előre, például eleinte tegyél egy kis vizet a gyümölcslédbe, majd növeld a víz arányát. Egészen addig, míg elég lesz egy kis friss citrom- vagy narancslével felturbóznod a tiszta vizet. A tea és a kávé pedig nagyon finom egy pár csepp mézzel és egy kis fahéjjal.

Ha most arra gondolsz, hogy jó, majd keresel valami alternatívát, amivel édesítheted az italaidat, Malone óvatosságra int. Azt mondja, a cukor helyett mesterséges édesítőszert tartalmazó italok nem feltétlenül jelentenek megoldást, mivel ezeket összefüggésbe hozták a bélmikrobiom zavarával és az inzulinrezisztenciával.

Forrás: everydayhealth.com
Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)