Csak szeretni vagy utálni lehet – a legmegosztóbb enteriőrtrend nyomában jártunk

Legújabb szerelmünk, a beton

Beton - vannak, akik a szocializmus komor emlékeit vélik felfedezni benne, másoknak inkább a modern építészet kiemelkedő remekei jutnak róla eszébe. Te melyik csoportba tartozol?

Már az ókori Rómában elterjedt alapanyaggá vált a beton, ami később a történelemben számos építészeti stílusban fontos szerepet játszott. A 20. század stílusirányzatai közül az egyik legismertebb az 50-es évekre jellemző brutalizmus, ami a funkcionalista építészet leggyönyörűbb példáival látott el minket. A brutalista stílus legismertebb képviselője Le Corbusier, de az irányzatnak hazai vonatkozásai vannak, hiszen Goldfinger Ernő fontos szerepet kapott abban, hogy az irányzat népszerűvé váljon Angliában. Ha a betonról beszélünk, akkor az IVANKA Beton Designt sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen a magyar cég nemzetközi viszonylatban is nagy sikereket ért el.

Ma a beton már nemcsak az építészetben számít népszerű alapanyagnak – ékszereket, lámpaernyőket, egyéb berendezési tárgyakat, wc-papír tartót, kaspót, faliórát, székeket is gyártanak belőle, sőt, komplett belsőépítészeti koncepciót húznak fel a rideg, de gyönyörű brutalista stílusra. Willo Peron terveinek hála a népszerű rapper, Kanye West Yeezy márkájának kaliforniai stúdiója is hasonló stílusban épült. Sokaknak talán túl nyersnek és nyomasztóan nehéznek tűnhetnek a betonból készült tárgyak, de a modern és minimalista irányzatok szerelmesei biztosan nem értenek egyet ezzel az állítással. Ha egy-egy betonrészlettel szeretnéd gazdagítani az otthonodat, máris adunk néhány tippet, hogyan teheted meg:

Fürdőszobai mosdó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Billy Pike (@parisfurnishings) által megosztott bejegyzés,


Egy modern stílusban berendezett fürdőszoba elmaradhatatlan részlete egy betonból készült mosdókagyló. Ez az elem a nagyméretű, tömör változattól a kis kerek verzióig minden formában felbukkanhat a fürdőben. Nyers, szürke színben igazán feltűnő darabnak számít, míg fehérre festve egy kicsit visszafogottabb stílussal is párosíthatjuk.

Beton a konyhában

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

l e n a t o r r e s (@torres_house) által megosztott bejegyzés,

Egy modern farmhouse stílusú konyha betonért kiált – ha igazán elköteleztük magunkat a trend mellett, akkor a konyhapult mellett a padlózat is készülhet ebből az alapanyagból. A nyers, szürke szín remekül mutat majd a különböző színes elemekkel.

Fürdőkád

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lisa Torosian (@girl_builders_of_insta) által megosztott bejegyzés,

A betonból készült kád vonzza a tekintetünket! A monokróm színvilághoz csakis egy ilyen darab dukál. Esetleg fokozhatod az esztétikai izgalmat azzal, hogy semmi más betonelemet nem választasz a fürdőbe, ezzel csodás kontrasztot teremthetsz.

Betonlámpa

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cristina Ramirez (@flowersandfolk) által megosztott bejegyzés,

Klasszikus lámpabúrák és tömbszerű asztali lámpák betonból, ezt hívjuk úgy, hogy szerelem első látásra. Ha nem tervezünk a közeljövőben nagyobb átalakításokat az otthonunkban, akkor a fürdőkáddal és a konyhapulttal várnunk kell. Azonban egy kisebb lakáskiegészítőre bármikor beruházhatunk. Válasszunk egy különleges asztali lámpát a nappaliba vagy a dolgozószobába!

Kandalló

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kenny Gemmill (@kennygemmill) által megosztott bejegyzés,

A tradicionális tégla helyett egyre többen szavaznak a betonból készült kandallókra. Egy modern, mégis rusztikus kandalló a minimalista nappalik legbecsesebb kincse, ahol télen az egész család összegyűlhet. Nyáron pedig csodás dekorációs elemként számolhatunk vele.

Fali polcok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Leigh Anne (@houseologie) által megosztott bejegyzés,


Ha egy hatalmas kandallót nem engedhetünk meg magunknak, de szeretnénk a nappalinkba egy brutalista hangulatú belsőépítészeti elemet csempészni, akkor ruházzunk be néhány polcra. Ezeken az innovatív designelemeken jól mutatnak a könyveink, néhány növény, de néhány faliképet is feldobhatunk a tetejére.

Étkezőasztal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ENDEMIC design TASMANIA ? (@endemicdesign) által megosztott bejegyzés,

Minden minimalista-szív álma egy különleges, a hagyományos sémáktól eltérő étkezőasztal. Egy betonlap egyszerű falábakkal kiegészítve, ahol eltölthetjük a családi ebédeket vagy akár dolgozhatunk is. Hagyjuk a terítőt, dekorációként egy-két apró növény tökéletesen megfelel.

Kaspók, vázák

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Susanna Hawkins (@shnordic) által megosztott bejegyzés,

A különböző sziluettben kapható szürke betonkaspókat és -vázákat ma már rengeteg helyen beszerezhetjük. Tegyünk egy minikaktuszt az étkező- vagy dohányzóasztalra, egy szál virágot a polcra, egy hatalmas szobanövényt a nappaliba vagy akasszunk egy futónövényt a teraszra. Nem is gondolnánk, milyen jól mutat majd együtt a szürke beton és a zöld növény.

Betonfal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MUSTA OVI (@marjawickman) által megosztott bejegyzés,


Elsőre talán túlzásnak tűnhet, de a nyers beton akár otthonunk falain is visszaköszönhet. Mivel nem szeretnénk komor, börtönszerű hangulatot árasztani, ezért a nyers betonfalat csak itt-ott hagyjuk fedetlenül. Az étkező vagy a nappali többi részét fessük egységes színűre – a fehér fal és a beton igazi skandináv hangulatot varázsol otthonunkba.

Gyertyatartó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CHRIS CARROLL (@tlcinteriors) által megosztott bejegyzés,

Egy klasszikus két- vagy négyágú gyertyatartóval és egy apró mécsestartóval akár kedvenc illatgyertyáinkat is betonba öltöztethetjük. Ezek a kiegészítők a dohányzóasztal ékköveivé válnak és nemcsak a mi szívünkbe, de a vendégeinkébe is belopják magukat.

Nyitókép: bezikus/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: