Csak vársz a boldogságra, amíg minden a helyére kerül az életedben? Ne teketóriázz!

6 apróság, amit instant feldobja a kedved

Mi kell a boldogsághoz? Ház, autó, munka, gyerek, pénz, siker? De mi van akkor, ha mindez még nincs meg, vagy nem is lesz sosem? Válts nézőpontot, vedd észre, ami jelenleg szép és jó körülötted, mert a boldogságod csakis rajtad múlik! Mire vársz?

A boldogság múlandó, és nem mindig jön magától. De minden nap tehetünk azért, hogy a minket érő pozitív impulzusok révén fenntartsuk ezt az állapotot. Nincs idő arra, hogy mindig az élet nagy mérföldköveire várjunk és ezekből merítsünk örömöt, de szerencsére ott vannak azok az apró, vidám pillanatok, amikért tényleg érdemes felkelni reggelente – a kérdés csak az, hogy megbecsülöd-e őket? Lássuk, mit tehetsz a saját boldogságodért:

1. Szabadítsd fel az elméd! Játékos utazás színekkel

Reggelente út közben már azon agyalsz, hogy aznap mennyi munka vár rád? Végig a mobilodat bújod a buszon, és szinte sem fel nézel? Fogadd meg Vanessa King pozitív pszichológia szakértő tanácsát: válassz egy színt, formát vagy tárgyat, és fókuszálj arra az utazás alatt. (Ha autóval közlekedsz, inkább egy séta alkalmával próbáld ki ezt a gyakorlatot.) Tegyük fel, hogy a piros színre esik a választásod: látni fogod a virágokat, egy kutya pórázát, egy közlekedési táblát, esetleg egy nő szoknyáját. De hogy mi a lényege a gyakorlatnak? Az, hogy végre jelen vagy, és azzal foglalkozol, ami körülötted van, nem pedig a negatív gondolataidon rágódsz. Ilyen egyszerű az egész.

2. Az igazi fair play: állíts kis célokat magad elé

Nagy álmokat kergetni nemes dolog, de ha csak ilyen célokat tűzöl ki, ne lepődj meg, ha elcsüggedsz és egy idő után frusztrálttá válsz. Inkább kisebb célokat állíts fel magadnak, amiket napi szinten teljesíthetsz, a sikerélmény hatására ugyanis dopamin szabadul fel az agyban, ami örömérzettel párosul. Tudtad, hogy ugyanez az ingerületátvivő vegyület lép működésbe evés, szex vagy egyes drogok fogyasztása közben is? Élj ezzel a legális belső tuninggal, hogy kellő önbizalommal dolgozhass a nagyobb álmaid elérésén is!

 3. Figyelj arra, hogy mi hagyja el a szádat

Gondolnád, hogy a mindennapi szóhasználattól is függ a boldog, pozitív és kiegyensúlyozott életmód? Mondd ki a következő szavakat: „boldogság, „öröm, „izgatottság – ugye te is érzed a hatásukat? Igyekezz több pozitív szót használni a kommunikációd során. A „de-vel és a „csak-kal viszont vigyázz, előbbi blokkolja a pozitív energiákat, míg utóbbi bagatellizálja az elmondottakat.

4. Értem, hogy rossz, de mi az, ami mégis szuper?

Veled is előfordul, hogy a rossz dolgokat sokkal előbb észreveszed, mint a pozitív részleteket? Ezt negativitási torzításnak nevezik a pszichológiában, ráadásul célja is van, mégpedig az, hogy segítségével időben észleljük a veszélyt. Sok esetben viszont vész híján egész egyszerűen pesszimizmust generál. A negativitás-torzítás ellen vesd be a hálaérzetet! Vonatkoztass el a rossztól, és keress legalább 3 pozitív faktort – gyönyörűen süt a nap, csinosan öltöztél fel, és épp a kedvenc zenédet hallgatod? Fókuszálj ezekre!

5. Csendkirály munka közben, avagy néha zárkózz be

Megöli a lelket, ha minden egyes perced be van táblázva a munkaidőd alatt. Jelölj ki egy napot, vagy legalább egy délelőttöt, amikor nem mész meetingekre és nem kell a munkatársaiddal egyeztetned, csak szépen csendben, zavartalanul dolgozol. Ha rugalmas a munkakörnyezeted, az alkalmankénti home office gondolatával is érdemes eljátszanod: a kiterjesztett autonómia növeli a produktivitást. És mi tehetne boldogabbá munka közben, mint az, hogy eredményesen és gyorsan végzed a feladataidat?

6. Légy saját magad legjobb barátja!

Úgy érzed, amikor összecsapnak a fejed felett a hullámok, te vagy önmagad legnagyobb kritikusa? Ha épp túl kemény vagy magadhoz, készíts egy listát azokról a negatívumokról, amikkel épp ostorozod magad. Majd írj össze 10 pozitív üzenetet is, és olvasd fel magadnak. Képzeld azt, hogy az egyik közeli barátod szorul támogatásra – ennek tudatában biztasd magad. Ne feledd, a saját boldogságod a te kezedben van!

Nyitókép:  YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock
(redonline.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: