Családi vállalkozásuk neve: Comme Avant, avagy slow kozmetikumok egyenesen Franciaországból

A marseille-i pár először csak a fiuk bőrproblémájára készített egy bio olívaolajból készült szappant, mára jól menő vállalkozásuk van, amit úgy hívnak: Comme Avant. Slow termékeik egész Európában népszerűek. Olvassátok el velük készült riportunkat!

Amikor Nael megszületett, piros foltok borították be a testét.– emlékezik vissza a vállalkozást vezető családapa, Nil. A letisztult, kicsi, marseille-i üzlethelyiségük, ahol találkozunk, Franciaország második legnagyobb városának egyik legmenőbb negyedében, a Panier-ben található, közel a kikötőhöz. Ez a bohém közeg jól áll a kifinomult stílusú, kézzel készített slow termékeket forgalmazó üzletnek, a környéken kis kézműves boltok, a sarkon pedig egy jó kis kocsma is várja az erre tévedőket.

comme avant
A márka megálmodói: Sophie és Nil (Fotó: Molnár Anikó)

„Az első szappant hidegen sajtolt olívaolajból készítettük, miután láttuk, hogy fiunkon, Naelen semmi más nem segít. Előtte kipróbáltunk pár organikus szappant, de egyik sem vált be, sőt irritálták a kicsi bőrét. Csodák-csodájára, pár héttel azután, hogy elkezdtük a sajátunkat használni, Nael meggyógyult. A bőre csodálatosan hidratált maradt, annak ellenére, hogy semmi mást nem használtunk. Aztán a keresztelőjére meghívtunk pár barátot, mindenki kapott egy kis szappant ajándékba. Egy-két hónappal később, amikor elfogytak a szappanok, jelentkeztek, hogy kérnek még, ugyanis sokuknál egész egyszerűen megszüntette a korábbi zavaró bőrproblémákat – osztja meg velem Nil, amikor arról kérdezem, hogyan született a Comme Avant (magyarul: Vissza a Gyökerekhez) nevű márka.

Comme Avant
Az „ötletadó”: Nael (Fotó: Molnár Anikó)

A fennállásuk óta tudatosan, csupán néhány terméket gyártanak. A cél az volt, hogy ugyanúgy készítsük a termékeket, ahogyan azt őseink csinálták” – folytatja, miközben lelkesen mesél 5 termékükről. Ő azt állítja, a szépségápoláshoz nem is kell ennél több. A receptek ugyan nem a nagymamától származnak, de a cég logójában szereplő nagyi minden nap emlékezteti Nilt a saját nagymamájára. Ennek a bizonyos nagyinak a huncut mosolyát a feltartott mutatóujja ellensúlyozza, s azt üzeni, hogy jobb, ha odafigyelünk, mit teszünk a bőrünkre.

Slow kozmetikumok agyagból vagy kandelillaviaszból

A kis üzlethelyiségben Nil megmutatja a termékeket, és már az elsőnél meglepődök. A krém ugyanis, ami olívaolajból, sheavajból, kukoricakeményítőből és a Mexikóban őshonos kandelillaviaszból készül, például nem is krém, hanem egy korong. Kérdőn nézek rá, majd, megmutatja, hogy az olívaolajtól csúszós felületű koronggal finoman dörzsölni kell a bőrt, így juttathatjuk be a hatóanyagot. Az illata egyszerűen csodás.

comme avant
Fotó: Molnár Anikó

A sampon is meglepetést tartogat, mert valójában egyben egy szappan is, ami organikus argánolajból és agyagból készült. Vegán termék, amely rendszeres használatával a fejbőr, és ezáltal a haj is egészséges lesz.

comme avant
Sampon argánolajjal és Rhassoul agyaggal (Fotó: Molnár Anikó)

Természetes fogkrémük, valójában egy fogpor, amit egy, a Közel-Keleten ismert ősi alapanyagból, a miswak porból készítenek. Ezt az arakfa (Salvadora persica) ágából vagy gyökeréből nyerik ki. A dezodorjuk is különleges és meglepő, mert a szokásos folyékony dezodorokkal ellentétben por állagú, egyik fő összetevője az íriszgyökér kivonata.

Cruelty free és zero waste egyszerre

A Comme Avant-ban a termékekhez nem használnak állatkísérleteket és semmilyen állati eredetű alapanyagot. A gyárban pár tucat dolgozó kézzel készíti a szappanokat és a többi terméket, mindegyikük védőruhában gyúrja az olívaillatú hengereket. Nem csoda, hogy kicsit úgy érzem magam, mintha egy hatalmas baráti összejövetelen vennék részt. Belépek a marketingrészlegre, amit a feleség, Sophie irányít, vidáman csevegnek a lányok, egyáltalán nem tűnik a SI-CREATIVE nevű cég munkahelynek, ahol mára már 50 főt foglalkoztatnak.

comme avant
Fotó: Molnár Anikó
comme avant
Fotó: Molnár Anikó

A házaspár szerint a slow kozmetika, azaz a lassú kozmetika egyre nagyobb teret hódít, mert az emberek rájöttek arra, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, ahonnan olyan régen eltávolodtunk. A hozzávalókat mindig onnan rendeljük, ahonnan származnak az anyagok, például a sheavaj Ghánából érkezik. De nemcsak a nyersanyagok terén vagyunk környezettudatosak, hanem az egész gyártás során is, egyáltalán nem termelünk hulladékot.” – mondja, miközben megállapítom, hogy boltjukban csomagolásmentesen is vásárolhatok termékeikből, ha saját dobozzal érkezem, egyszerűen csak kimérik a natúrkozmetikumot.

Comme Avant
Fotó: Molnár Anikó

„Termékeink végtelenül egyszerűek és természetesek, illatukat az összetevők természetes illata adja. Ennyi és nem több.“ – a kozmetikumok illatait beszippantva azt hiszem, ez épp elég, a fogpor például elképesztő eukaliptuszillatot áraszt! Ráadásul a receptjeik egyáltalán nem titkosak, bárki megnézheti a weboldalukon.

comme avant
Fotó: Molnár Anikó

Nil elárulja, hogy legutóbb két új terméket fejlesztettek ki: egy sminklemosót és egy naptejet, de ezen kívül a közeljövőben nem terveznek újabb kozmetikumot piacra dobni, mert ahogy ő mondja, öt termék bőven elég a bőrápoláshoz. És hogy van-e a slow kozmetikumokra napjainkban kereslet? Mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a Comme Avant tavaly 1,8 millió euró bevételt termelt,  2019-ben pedig 4 millió eurót. Még mielőtt búcsút vennék a bájos házaspártól, megosztják velem céljukat, amely nem több, mint példát mutatni gyerekeiknek és másoknak, hogy hogyan lehet megóvni a környezetet és a legkevesebb kárt okozni a Földnek.

Én pedig azt mondom, van mit tanulnunk tőlük!

A slow kozmetikumokat készítő marseille-i bolt Facebook-oldalát itt találod!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: