Csavard le a hangerőt, ha nem akarsz hízni!

Ha üvölt a zene, tedd le a villát!

Egy zajos étteremben még a saját gondolatainkat sem halljuk, nemhogy a barátnőnk monológját. De úgy tűnik, nemcsak az idilli csevegésbe, hanem a diétánkba is belerondíthat a tomboló zene.

Az, hogy mit rendelünk egy étteremben, vagy milyen élelmiszereket vásárolunk egy szupermarketben, a helyiségek fényviszonyaitól, illetve az illatoktól és a szagoktól is függ. A vizuális ingerek, mint például az asztalon lévő tányérok mérete, vagy a dekoráció, szintén meghatározóak. Egy friss, 2019-es vizsgálat szerint az befolyásolja a döntésünket leginkább, hogy milyen típusú és erősségű zene szól a háttérben. Dipayan Biswas és kutatótársai a vásárlói élmény és a háttérzene összefüggéseiről írtak a tanulmányukban. Úgy gondolják, hogy az online rendelés és a webshopok népszerűsége miatt egyre jobban számít, hogy milyen a vendéglátóhelyek és a hagyományos üzletek atmoszférája.

Hamburger vagy saláta? A kulcs a hangerő!

A kutatók a hangulatzene+háttérzaj erőssége és az ételválasztás összefüggéseire voltak kíváncsiak. Az eredmények szerint, ha halk a muzsika, egészségesebb fogásokat rendelünk, a tomboló zene és a zavaró zajok hatására viszont kevésbé foglalkozunk a kalóriákkal. Ez nemcsak az éttermi étkezésre igaz: a hétvégi bevásárláskor szintén kevésbé vagyunk tudatosak, ha majd széthasad a fejünk a különböző zajoktól.

Csak a stresszevést ne!

A hangos zene stresszt és izgalmat vált ki belőlünk. Ilyenkor könnyen elveszíthetjük az önkontrollt, csakúgy, mint amikor épp zaklatottak vagyunk. Zsírban gazdag, cukros, energiadús ételeket, snackeket kívánunk meg, ezek ugyanis csökkentik a stressz-szintünket. A negatív érzéseinket azzal ellensúlyozzuk, hogy olyan ételeket választunk, amikhez pozitív érzéseket és emlékeket társítunk – ezek pedig gyakran nem túl egészségesek.

Nálunk a csend a trend

A kutatók szerint Amerikában évről-évre egyre hangosabban bőgetik a zenét a vendéglátóhelyen, de szerencsére mi, Európában a nyugalomra törekszünk: egyre népszerűbbek a csendes, hangulatos kávézók és éttermek. Ha legközelebb mégis egy zajos helyen vacsorázol a barátnőiddel, még mielőtt belépnél az étterem ajtaján, döntsd el, hogy csalónapot tartasz-e vagy megkíméled magad a bűntudattól, és tudatosan étkezel. Ne hagyd, hogy kijátsszon a tudatalattid!

Nyitókép: damircudic/E+/GettyImages
(psychologytoday.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: