3 cseresznyés recept a klasszikus pitén túl

A cseresznye már önmagában is isteni nassolnivaló, de ha sikerül ellenállni a csábításnak, és nem egy ültő helyünkben megenni egy hatalmas adagot – ami valljuk be nem könnyű feladat –, akkor hűsítő és egészséges édességek is készülhetnek belőle.

Valószínűleg te is egyetértesz velünk, ha azt mondjuk, a sütőből áradó meleg tényleg a legutolsó dolog, amire egy ilyen hőhullám közben vágyunk. Úgyhogy félre a pepecselős pitereceptekkel – ezeket hagyjuk meg azokra a napokra, amikor jólesik egy gőzölgő süteménnyel kényeztetni magunkat. Most inkább legyen a hűsítő – nem mellesleg egészséges alternatívát kínáló – desszerteké a főszerep, amelyekben a cseresznye is tündökölhet. Kezdjük a sort egy isteni parféval, amely a „kék zóna diétába” is beilleszthető. Nézzünk egy szuperegészséges smoothie receptet, amely energetizáló és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Végül pedig egy isteni reggelit/nassolnivalót ajánlunk, amit pikk-pakk elkészíthetsz.

Kókuszos-cseresznyés parfé

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 csomag lágy (selyem) tofu
  • 1 konzerv kókusztejszín
  • 1/3 csésze méz
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csésze cseresznye, kimagozva
  • 2 evőkanál brandy (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tofut vágd kisebb kockákra, tedd egy turmixgépbe és add hozzá a kókusztejszínt, a citromhéjat és a mézet (illetve a brandyt is, ha használsz). Keverd össze az egészet.
  2. A sűrű krémet kanalazd kis poharakba vagy tálkákba, tedd a hűtőbe.
  3. A cseresznyét és a juharszirupot öntsd egy kisebb lábasba, majd alacsony lángon hevítsd fel, amíg a szirup mázszerűen belepi a gyümölcsöt.
  4. Öntsd a juharszirupos cseresznyét a parféra, és minimum fél órára tedd vissza a hűtőbe.

Cseresznyés smoothie lime-mal

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabtej (vagy más növényi tej)
  • 1 csésze cseresznye, kimagozva
  • 1 kisebb cékla, megfőzve és hámozva
  • 1/4 csésze málna (friss vagy fagyasztott)
  • 2 evőkanál cukkini, meghámozva és leszerelve
  • 1 evőkanál friss limelé
  • 3-5 darab jégkocka (opcionális)

Elkészítés:

  1. A kimagozott cseresznyét, a növényi tejet, a céklát, a málnát és a reszelt cukkinit turmixold le (nagyjából 30-60 másodperc alatt).
  2. Dobj néhány jégkockát egy pohárba és öntsd rá a frissítő smoothie-t.

Csokoládés-cseresznyés chia puding

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze chia mag
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csésze cukrozatlan növényi tej
  • 1/2 csésze cseresznye, kimagozva

Elkészítés:

  1. Egy tálban vagy egy befőttes üvegben keverd össze a chia magot és a kakaóport. Add hozzá a kókusztejszínt és újra keverd össze alaposan.
  2. Egy éjszakát (vagy minimum 2 órát) pihentesd a hűtőben.
  3. Tálalás előtt szórd meg a kimagozott cseresznyével.

Nyitókép: Brooke Lark/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: