„Ha nem szeretem saját magamat, akkor miből adok?” – Dr. Csernus Imre legújabb könyvének sajtóbemutatóján jártunk

Dr. Csernus Imre legújabb könyve, az Én és te kötelező olvasmány minden párkapcsolatban élőnek.

Épp Dr. Csernus Imre legújabb könyvének sajtóbemutatójára igyekeztem, amikor összefutottam egy régi ismerősömmel. Mikor mondtam, hogy hova megyek, a szívéhez kapott, hogy úristen az egy félelmetes pasi! Amíg mentem tovább, ezen gondolkodtam, hogy miért övezik fenntartások. Azt, hogy megosztó személyiség, elismerem, illetve tudom, mert mindenhonnan ez jön vissza. Vele kapcsolatban tényleg nincs semmilyen középút: vagy szeretik, vagy nem. Aztán arra jutottam, hogy aki nem szereti, az nem magát a szakembert, az írót vagy a férfit nem bírja, hanem azt a helyzetet, amikor kegyetlenül rávilágít a saját hibáinkra, gyengeségeinkre. Amelyekből valljuk be, van bőven. Akkor is, ha szőnyeg alá seperjük, és akkor is, ha kifele kirakatéletet mutatunk, s miközben mindenki minket irigyel, saját magunkat csapjuk be.

A legjobb párkapcsolatban is van mit tanulni

De elég csak ránézni Csernus doki közösségi oldalaira, ahol látni, hogy minden előadásán a csilláron is lógnak. Szerintem nem létezik akkora terem, amit ne tudna megtölteni. Ez is egyértelműen mutatja, hogy óriási igény és fogadókészség van a gondolataira, s ha néha sarkosan fogalmaz is, van mit tanulni belőlük.

Csernus Imre időben érkezik a sajtótájékoztatóra, semmilyen fakszni nem lengi körül, leül, a számára előkészíttet székre és fittyet hányva a formalitásra, rögtön átszervezné az ülésrendet. Mire felocsúdunk, hogy ja, ez itt már el is kezdődött, addig már javában tart a kiscsoportos foglalkozás. Nemcsak jelenség, hanem igazi jó arc is. Nincs nála papír, nem készült szöveggel, pontosan tudja, hogy mi az, amit el akar mondani. Szórakoztató a stílusa, kifejezetten jó a humora és (sajnos) húsba vágó, amiről beszél.

Ki a fontosabb: te vagy én?

Rögtön adódik a kérdés, hogy miért a párkapcsolat a témája a legújabb könyvének? „Rengeteg szülő jött hozzám az elmúlt években, hogy a gyereküknek mindent megadnak, aztán mégis drogos vagy alkoholista lett belőle, tudok-e segíteni? S amikor a gyerekkel beszélgettem kiderült, hogy nagyon súlyos konfliktusai vannak a szüleivel. Ezen a ponton egyértelművé vált, hogy megkerülhetetlen téma a szülők közötti kapcsolat. Hiszen a gyerek hiába változtat önmaga gondolkodásában és hozzáállásában egy csomó dolgon, ha ugyanazokhoz a szülőkhöz megy vissza” – mondja a népszerű szakember.

Természetesen, ahogy a világban, általánosságban, úgy az ő ismeretségi körében is nagyon sok a rossz házasság. „Párkapcsolatok terén nagyon nagy problémákat és súlyos hiányosságokat látok, miközben mindenki békében, boldogságban szeretné eltölteni. A könyv valójában arról szól, hogy elkezdtem feszegetni a párkapcsolatok kialakulását. Hogy milyen tényezők befolyásolják a párkapcsolatban élők életét, milyen konfliktusok alakulnak ki közöttük öntudatlanul. Aztán ahogy egyre mélyebben foglalkoztam a témával egyértelművé vált, hogy a párok a megalkuvást alkalmazkodásnak hívják, a biztonságot pedig boldogságnak. Miközben önbecsapás mind a kettő”.

A cím tökéletesen rávilágít, hogy Csernus doktor mit lát az egyik legnagyobb hibának a párkapcsolatokban. „Ha a te és én azt eredményezi, amit látok magam körül, akkor ez a hozzáállás egyáltalán nem jó. Ezért arra jutottam, hogy mi lenne, ha ezt megfordítanám? A te és én-ről nekem ugyanis az jut eszembe, hogy te fontosabb vagy nekem, mint én vagyok magamnak. De ha akár udvariassági vagy bármilyen más szempontból, esetleg csupán megszokásból téged előre helyezlek, akkor mi van velem? Ha nem rendelkezek kellő önbizalommal, ha nem szeretem saját magamat, akkor miből adok?”

Dr. Csernus Imre Én és Te című könyve fotó: Jaffa kiadó

Dr. Csernus Imre könyve ezekre a kérdésekre is segíthet választ találni

Az Én és te című könyv ebből a megállapításból kiindulva megy végig a kapcsolatok mindannyiunk számára ismerős állomásain. A vonzalom ébredésétől az olyan gyakran bekövetkező szakításig, az első kamaszkori szárnypróbálgatásoktól a felnőttkori szerelmekig, a családalapítástól a gyerekek érkezésén át a válásig és az újrakezdésig. Vagy adott esetben a kapcsolat sikeres megmentéséig.

Miért olyan gyakori a társfüggőség? Hogyan öröklődnek a kapcsolati minták? Miért gond, ha egy párkapcsolatban két vámpír szívja egymás vérét? Miért nem érdemes tartanunk a kudarctól? Milyen intő jelek figyelmeztetnek arra, hogy hamarosan bekövetkezhet a szerelem halála? Miért nem jó ötlet együtt maradni a gyerekek miatt? Miért fontos meghúzni a határokat, betartani a megígért következményeket és vállalni a felelősséget a szavainkért és a tetteinkért? Miért fontos megtanulnunk, hogy az igazság félúton van? És szülőként miért kellene minderre időben megtanítani a gyerekeinket? Mire a könyv végére érünk, választ kapunk ezekre az életünket alapvetően meghatározó kérdésekre. És azt is megtanulhatjuk, hogyan tölthetjük fel nap, mint nap a kapcsolatunk poharát.

Nyitókép: Dr. Csernus Imre, fotó: Jaffa Kiadó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: