Hullócsillaglesre fel: vár a 3 hazai csillagoségbolt-park!

Mi már tudjuk, mikor és hol várnak az év legromantikusabb randijai: menjetek hullócsillaglesre! Idehaza 3 csillagoségbolt-park vár titeket, ahonnan páratlan élmény lesz a tiszta égen átsuhanó meteorok látványa.

Akár a romantika szerelmeseiként várjátok az augusztusi éjszakákat és a csillaghullást a pároddal, akár egyfajta nyitottság vagy kíváncsiság vezérel titeket, hogy idén végre kiüljetek hullócsillagokat nézni, egy dolog biztos: mi csak bátorítani tudunk titeket erre. És ha már megvan az elhatározás, hadd segítsünk belőni az időpontot, helyszínként pedig hadd ajánljuk figyelmetekbe a három magyarországi csillagoségbolt-park bármelyikét.

Mikor láthatjátok a legtöbb meteort?

Az EarthSky szerint is beléptünk abba az időszakba, amikor érdemes kémlelni az eget. A Perseidák meteorraja július végén, augusztus elején már látható az éjszakai égbolton, és egyre erősödik. Azt írják, a csúcsot minden évben augusztus 11-12-13 környékén éri el. De mivel augusztus 12-én telihold lesz, és a természetes fény miatt nehezebb lehet észrevenni a hullócsillagokat, a hozzáértők szerint érdemes már augusztus első hétvégéjén, illetve a nyolcadikával induló hét elején kiülni csillaglesre. Hogy pontosan mikor? Leginkább éjfél felé, illetve azután számíthattok a legnagyobb sikerre hullócsillag-észlelés terén, de akár hajnalig is maradhattok!

csillagoségbolt-park, hullócsillagles
Augusztus elején érdemes felkeresni a három hazai csillagoségbolt-park bármelyikét, ha igazán romantikus randevúra vágytok. Fotó: John Crux Photography/GettyImages

3 hazai csillagoségbolt-park, ahol csodálatos élmény a hullócsillagles

De hogy mi is az a csillagoségbolt-park? Ezeket a helyeket nagyjából 20 éve kezdte összegyűjteni a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA): öt kategóriában kaphatnak elismerést azok a helyek, ahonnan tiszta időben zavaró fények nélkül lehet az éjszakai égboltot csodálni. A kiválasztott helyeknek szigorú szabályoknak kell megfelelni mind a fényszennyezést, mind az égitestek láthatóságát illetően. De az például nem olyan lényeges, hogy magánterületen vagy állami területen hozzák-e létre, mert mindkettőn lehet. A lényeg, hogy éjjel is jól meg lehessen közelíteni, és a közvilágítást is úgy oldják meg, hogy az ne zavarjon be az éjszakai sötétségbe.

Magyarországon három csillagoségbolt-park van jelenleg: a Zselici, a Bükki és a Hortobágyi. Mindhárom küldetésének tekinti, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezés veszélyeire, és a sötét égbolt védelmére. Ezek közül a Zselici Csillagpark volt az első, ami a skóciai Galloway Forest Parkkal egyszerre lett Európában az első Nemzetközi Csillagoségbolt-park. 

Zselici Csillagpark

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gábor Szalkai (@szalkaigbr) által megosztott bejegyzés

Az immár 13 éve Európa egyik első csillagoségbolt-parkjaként működő Zselici Csillagpark szuper választás, ha augusztus elején romantikus randevúra mennétek a pároddal. Nem túlzás, hogy tiszta időben innen lélegzetelállító kilátás nyílik a sötét égboltra. Csodálatos lehet itt leheveredni egy pokrócra, felnyitni egy üveg bort, csemegézni a piknikkosaratokból, miközben felettetek a világegyetem végtelensége és a csillagok szépsége tárulkozik fel. Ha pedig ismereteiteket is bővítenétek, akkor a csillagvizsgálót, az ott lévő állandó és időszakos kiállításokat és az éjszakai túrák útvonalát adó csillagösvényt is szívből ajánljuk.

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

werylaca (@werylaca) által megosztott bejegyzés

2011-ben a Hortobágyi Nemzeti Park is megkapta a csillagoségbolt-park címet. Így hát ha olyan helyről szeretnétek csodálni az égboltot, ahol a föld és az ég összeér, javasoljuk, hogy a Hortobágyot válasszátok. Itt is részt vehettek esti túrán (szakvezetővel), miközben megfigyelhetitek a különleges állatvilágot is. A csillagokhoz pedig a helyi csillagvizsgálóban minden eddiginél közelebb érezhetitek magatokat. Ha nem zárkóztok el a csoportos programoktól, akkor a Hullócsillagok éjszakáján is részt vehettek, de ha csak kettesben romantikáznátok pár órát a csillagos égbolt alatt, szerintünk az is szuper választás!

Bükki Csillagoségbolt-park

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Crumbs of Time (@crumbsoftime) által megosztott bejegyzés

2017-ben csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot is. Idén nőnapon nyitott meg itt a Bükki Csillagda, ami egy csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol rendszersen készülnek kiállításokkal és érdekes előadásokkal. De ha titeket főleg a csillagles érdekel, akkor is jó helyen jártok! Tiszta idő esetén ugyanis órákig zavartalanul kémlelhetitek az égboltot kettesben, vagy részt vehettek távcsöves csillagászati bemutatókon is.

Nyitókép: John Crux Photography/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: