Csillanások: te tudod mik ezek és miért fontosak?

Az életben vannak olyan mozzanatok, amik pillanatnyi örömet és nyugodtságot csempésznek a hétköznapjainkba. Amint felismerjük ezek jelentőségét és közelebb engedjük az élményt, úgy gyűjthetünk be egyre több csillanást a minket körülvevő világból.

Az angol glimmer kifejezés azt jelöli, amikor hirtelen, egy pillanatra felcsillan a fény. Deb Dana, traumákra szakosodott pszichológus alkotta meg a csillanás fogalmát, hogy a bonyolultnak hangzó polivagális elméletet kissé megfoghatóbbá és érthetőbbé tegye. Ő a triggerek ellentéteként tekint a csillanásra, és olyan pozitív megküzdési stratégiának látja, ami reményt adhat és segíthet túllendülni a nehézségeken. Ezek a rácsodálkozás röpke pillanatai, amik a boldogság, öröm és a kapcsolódás érzését keltik, illetve rendkívül jó hatással vannak a mentális és fizikai egészségünkre is.

Triggerek vs. csillanások

A trigger szó a pszichológiából úszott át lassanként a köznyelvbe és azokat az ingereket jelenti, amelyek hatására negatív, olykor traumatikus élmények, emlékek hívódnak elő bennünk. Ezek lehetnek rövid emlékbetörések, de testi érzet formájában is találkozhatunk velük. Ezzel szemben a csillanások olyan impulzusok, amik jó érzéseket, boldogságot, örömöt és fellélegzést nyújtanak. Ilyen tapasztalatokkal feltehetően mindannyian találkozunk a mindennapjainkban, hiszen az agyunk folyamatosan azon dolgozik, hogy a külvilág jeleit érzelmi színezettel töltse fel. A triggerek tehát veszélyforrást jeleznek, míg a csillanások azt üzenik, minden rendben, kikapcsolhatod a túlélő üzemmódot.

Hogyan ismerjük fel a csillanásokat?

A csillanások a leghétköznapibb helyzetekben jelentkezhetnek. A sajátosságuk, hogy általában rövid ideig tartanak, és a mentális és érzelmi tudatosság érzését keltik. Azok, akik átélték a csillanást, arról számoltak be, hogy inspiráltnak, nyugodtnak és a világgal összekapcsoltnak érezték magukat és megtapasztaltak egyfajta tisztánlátást és fordulópontot a gondolkodásmódjukban. De mutatunk néhány, a mindennapi életből vett példát, amik csillanást jelenthetnek:

  • Közös játék a gyerekeddel vagy kisállatoddal
  • Természet közelsége
  • Napfényben sütkérezni
  • Meglátni egy szivárványt
  • A kezedbe venni először a kisbabádat
  • Egy kedves gesztus
  • Egy új hobbi
  • Kapcsolódás a szereteiddel
  • Spirituális élmény

A csillanások nyomában

Egyszóval minden olyan pillanat, ami hirtelen felvidít vagy megnyugtat, és a testünk pozitívan reagál rá, az csillanás. Ugyanakkor tudatosan is kereshetjük ezeket az ingereket a lelki békénk támogatása, az idegrendszerünk lecsillapítása érdekében. Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy időt teremtsünk saját magunknak arra, hogy észrevegyük, a mi életünkben mik azok, amik fellobbantják a szikrát bennünk. Ameddig nyelvlógatva rohanunk végig az életünkön, addig esélyünk sincs rácsodálkozni az apró örömeinkre. Ám, ha azt veszed észre, hogy bizonyos tevékenységek vagy élmények következetesen örömet és boldogságot okoznak neked, az annak a jele lehet, hogy érdemes többet foglalkozni velük és tudatosan beépíteni a napjaidba. Végül pedig minél több helyet teremtünk a csillanásoknak és minél kevesebbet a triggereknek, annál kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Nyitókép: AleksandarNakic/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: