Csodálatos dolog történik a tartós kapcsolatban élő párokkal

Azokkal a párokkal, akik huzamosabb ideje egymással vannak, valami csodálatos dolog történik. El sem hinnéd, de itt a bizonyíték, hogy a szeretet mire képes.

Ha már jó ideje együtt vagytok a pároddal, akkor elég egy összenézés ahhoz, hogy tudjátok mit gondol a másik. Az étteremben kedvesed simán megrendeli a kedvenc ételedet, amíg a mosdóban vagy, de a kávézóban is tudja, hogy dupla eszpresszót és egy kis fahéjat kérsz a lattédba. Hazaérkezéskor egy pillanat alatt leveszi, hogy ma rossz napod volt, és mindent elkövet, hogy felvidítson. Mindez talán neked  is ismerős, csakhogy a kutatók szerint azokkal a párokkal, akik hosszabb ideje élnek párkapcsolatban, azon kívül, hogy mindent tudnak egymásról, még egy lenyűgöző fiziológiai változás is történik: szinkronizálódhat a pulzusuk.

Egyszerre dobban a szív

Amikor tényleg egy emberként léteztek, akkor ez a csodálatos összehangolódás a pulzus szinkronizálódásában is megmutatkozhat. A Journal of Personal and Social Relationships, vagyis a Személyes és szociális kapcsolatok folyóiratában megjelent tanulmányban tudósok olyan párokat vetettek hetekig tartó vizsgálat alá, akik megközelítőleg 14-50 éve vannak együtt. A párok tagjaira pulzusmérőt és kis hatótávolságú szenzort szereltek, amely érzékelte, ha a párok fizikai közelségbe kerültek egymással. Az eredmény pedig egészen megdöbbentőre sikeredett.

Párkapcsolat
Fotó: Helena Lopes/Pexels

A tanulmányok azt igazolták, ha a párok valamelyikének magasabb a pulzusszáma, akkor a másiké is emelkedik, és ugyanez igaz fordítva. Egészen addig, míg teljesen össze nem szinkronizálódnak. Ez a megfigyelés olyan kényes egyensúlyra utal, amely a külső körülményektől, a párok viselkedésétől, vagy attitűdjétől függetlenül is fennáll. Dr. Ogolsky kutató rámutatott, hogy ezek a mikrofolyamatok, bár további kutatásokat igényelnek, befolyásolhatják az emberek egészségét is. A párunkkal való dinamika és interakció ezért döntő befolyású lehet. Már számtalanszor hangoztattuk, de most a kutatások is bebizonyították: a szeretet gyógyít.

Forrás: firstforwomen.com
Nyitókép: Jovanmandic / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: