Csökkentsd a stresszt és a szorongást a művészet segítségével

Az egyik legjobb terápia és elterelő hadművelet, ha az alkotásba „menekülsz”!

A kreativitás önmagunk kifejezésének legjobb formája. De a különböző művészeti ágakban való elmerülés nem csak az értékes, vagy a szép dolgok kifejezése, megismerése szempontjából fontos, hanem az idegrendszer számára is kifejezetten előnyös.

A stressz sajnos az életünk „elmaradhatatlan” velejárója. Egyszerűen olyan világban élünk, ahol a sok információ és inger, aminek naponta meg kell felelnünk, ránk telepszik, és aztán fizikai, érzelmi és mentális szinten is mérgez minket, hiszen minden egyes sejtünkre hatással van.

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a különböző mindfulness és meditációs technikák, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy az elménket lecsillapítsuk, hogy kicsit relaxáló állapotba kerüljünk, hogy a külvilág sokszor felesleges zaját kizárva találjunk rá a belső hangunkra.

Egyes tanulmányok az őskori művészet 40 000 éves múltra visszatekintő formáit feltárták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kreativitás, valamint a szépség megteremtése és értékelése ősi emberi ösztön, ami az idegrendszer szempontjából is rendkívül előnyös. Mert segíthetnek összekapcsolni legmélyebb természetünket a minket körülvevő világgal, sőt sokszor még azon túl is: az élet, az univerzum és magának a létezésnek a nagy titkaival. A művészet idegrendszerre gyakorolt ​​hatásának jelentős szerepe van a neuroesztétikában, a tudományos kutatás új területében, amely ötvözi az idegtudományt, a művészettörténetet és a pszichológiát, a művészet és az agyunk közötti kapcsolat megértése érdekében.

Használd ki a művészet előnyeit!

A szépség létrehozásával vagy értékelésével kapcsolatos számos tevékenység tudományosan bizonyítottan pozitív hatással van az idegrendszerre. A rajzolás vagy színezés például egy egyszerű tevékenység, de valójában jóval több annál, mivel segíthet a szorongás csökkentésében. A tanulmányok azt igazolták, hogy ezek a tevékenységek megnyugtathatják az elmét, sőt, még a pulzusszámot is lassíthatják.

A mindfulness-alapú művészeti terápia, amely a meditációs gyakorlatokat a tapintható művészeti élményekkel ötvözi, számos mérhető előnnyel jár a szervezetre nézve. Támogathatja a jobb és pihentetőbb alvást, csökkentheti a szorongás és a stressz tüneteit és a magas vérnyomásra is jó hatással van.

A vizuális művészet, mint például a rajzolás, a festés vagy az agyagozás, valódi és pozitív hatást gyakorol az agyra. A kreatív kifejezés bármely formája aktiválhatja az agy jutalmazási útvonalát. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy már 45 percnyi művészettel való foglalkozás jelentősen csökkentheti a stresszhormonok szintjét. A tánc, a mozgás pedig abban segíthet, hogy kapcsolatba kerülj a saját és mások érzelmeivel. A zenéről már jó ideje kimutatták, hogy magzati korban is mennyire hatásos, ezért felnőttkorban is érdemes a nyugalmunk érdekében „bevetni.”

fotó: Tom Dunkley/GettyImages

Találd meg a legjobb önkifejezési formád!

Pár ötlet, amelyek segítenek a szépséggel és a kreatív önkifejezéssel foglalkozni:

Fedezd fel a különböző művészeti formákat

A művészetben nincs hierarchia. Minden formának, legyen az festés, vázlatkészítés, tánc, írás vagy zene, megvan a maga egyedi varázsa és előnye. A titok a felfedezésben és a kísérletezésben rejlik. Pont ezért nem is kell, hogy elköteleződj egy-egy művészeti ág mellett, bátran bontakozz ki, fedezd fel a benned rejlő „művészt.” Ma rajzolj, holnap táncolj, aztán hallgass úgy komolyzenét, hogy semmi másra nem koncentrálsz. A művészetben a sokszínűség a legszebb, ne korlátozd magad semmiben!

Kapcsold be az érzékeidet

A művészet multiszenzoros élmény. Festés közben érezd az ecsetvonásokat a vásznon, vedd észre a színek keveredését, érezd a festék illatát és hallgasd a környezet hangjait magad körül. Amikor táncolsz, figyelj a lábad alatt lévő padló érzésére, a zene ritmusára, a tested mozgására. Minden érzékszervedet használd, hogy elmélyíthesd a kapcsolatot az adott tevékenységgel és a körülötte lévő világgal.

Ne csüggedj, ha nem vagy profi

Nem kell, hogy száz százalékban érts ahhoz, amit csinálsz, inkább az a fontos, hogy száz százalékban legyél jelen. A művészet személyes utazás, itt csak az alkotás folyamata számít, nem mérvadóak az eredmények. Akár egy jegyzettömbbe firkálsz, rázod magad a nappali közepén vagy agyagot formálsz, ne feledkezz meg arról, hogy a kifejezésről van szó, nem a tökéletességről. Keress egy nyugodt időszakot, kapcsold ki vagy némítsd le a telefonod, hogy ne tudjon semmi kizökkenteni a koncentrálásból.

Tedd szokássá a művészetet

A következetesség növelheti a művészet előnyeit. Nem biztos, hogy rögtön az első alkalom után átjár a belső béke és nyugalom érzése, de legyünk őszinték, elég kevés olyan dolog van az életben, ami egy alkalom után teljesen hatékonynak bizonyul. Legyél kitartó, minden héten tervezd be magadnak a művészettel töltendő időt.

Fejezd ki az érzelmeidet

A művészet hatékony eszköz lehet az érzelmek kifejezésére is. Ha például stresszesnek érzed magad, nyugodtan legyél az önkifejezésben is intenzívebb! Használj merészebb színeket, és készíts egy absztrakt képet, ne ragaszkodj a letisztult csendélethez. És a rockzene is biztosan jobban fog esni, mint egy Mozart-szimfónia, mert segít kiventilálni magadból az érzelmeidet.

Forrás: mindbodygreen.com

Nyitókép: South_agency/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: