Megkerülhető a zöldségspirálozó használata cukkinispagetti készítésekor? Hogy ne költs feleslegesen konyhai dolgokra, nézzük, sajtreszelő is alkalmas-e a feladatra!
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cukkinispagetti. A vékony szeletekre vágott cukkinit 2-3 percig a spagettihez hasonlóan kell kifőznöd. Majd jöhetnek rá a különböző fűszerek és a mártás. A vegetáriánusok, a vegánok és a gluténérzékenyek egyik kedvenc fogása.
Mivel mi sem szeretünk feleslegesen költeni, így azonnal teszteltük a következő praktikát:
Sajtreszelőn reszeld le a cukkinit, és ugyanolyan szép spirálokat kapsz, mintha spirálvágót használnál.
Biztos működik?
Azért hangzik szuper tippnek, mert szinte minden háztartásban fellelhető egy sajtreszelő – ellenben a zöldségspirálozóval. Viszont korántsem olyan jó választás. Igaz, képes vékonyka szeletekre vágni a választott zöldséget, de közel sem olyan étvágygerjesztő a végeredmény, mintha zöldségspirálozót használnál. Ha mindenképp belevágsz, a nagylyukú reszelővel érdemes próbálkoznod.

Miért fogyassz cukkinit?
A kinézete rendkívül hasonló az uborkáéhoz, mégis kevesebb vizet tartalmaz. A spárgatökhöz képest viszont sokkal több értékes vitamin és ásványi anyag található benne. Ahhoz, hogy minden egészségügyi előnyét kiélvezd, nyers formában fogyaszd. A cukkinispagetti készítésekor se feltétlenül ragaszkodj a 2-3 perces főzési időhöz, hiszen ezalatt kifőzöd a tápanyagok nagy részét a zöldségből.
Azért lett a diétázók nagy kedvence, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma: egy egykilós cukkiniben mindössze 160 kalória található. Ez magas víztartalmának köszönhető. A zöldség 95%-a víz, így hidratálásra és folyadékpótlásra ideális. De nem ez az egyetlen előnye! A cukkini A-, B1-, B6- és B2-vitamint, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket is tartalmaz.