Itt a stílus, amivel az őszi-téli hónapokban extrán sikkes lehet a megjelenésed

Ha a fantasy és misztikus filmekben általában a titokzatos nyomozó(nő) vagy professzor a kedvenc karaktered, akkor a dark academia stílust garantáltan imádni fogod.

Az egyetemista viseletre hajazó, mégis rejtelmességet árasztó öltözködési stílus a 2010-es évek elején élte fénykorát, amikor a Tumblr-ön (vagyis az Instagram előfutárán) népszerűvé vált. Mindössze 10 évet kellett várnunk, hogy a trend ismét visszatérjen – ezúttal a TikTok felhasználóinak köszönhetően került a figyelem középpontjába. Ha nem hallottál még erről az öltözködési stílusról, ne aggódj, mi segítünk feltérképezni, miről is szól a dark academia. Így ezt az elegáns, mégis vagány stílust könnyedén beépítheted az őszi-téli gardróbodba.

A dark academia több történelmi korszakból is inspirációt merít, középpontjában a tudományos törekvések, a világ működésének megértése, illetve a tanulás iránti szenvedély áll. Ez különösen igaz az irodalomra és a klasszikus tudományágakra. Vagyis alapdarabjaiban gyakran felfedezhetőek az iskolai egyenruhák jellegzetes jegyei. Azonban ahhoz, hogy a stílus a mainstream divat részévé váljon ez vajmi kevés lett volna. A pedáns tanulók viseletét idéző ingek, kockás ruhák és térdzoknik világát egy kis titokzatosság, elmerengés is övezi – így kerül képbe a gótika és a romantika korszaka, és annak irodalmi alkotásai. Hogyan jelenik meg ez a misztikus hangulat a viseletben? Például a burgundy színben, a bőr alapanyagban, az aszimmetrikus szabásvonalakban és a vagány bakancsokban. Ennek köszönheti a stílus a dark, vagyis a „sötét” jelzőt. Nézzünk néhány inspirációs képet, amely tökéletes megragadja a dark academia lényegét.

A vagány gótikus stílus és az elegancia ötvözése

Visszafogott dark academia

Időutazás

A kockás minta szinte kötelező

Bakancs és elegáns ruha? Naná!

Fekete és fehér

Néhány alapdarab, csodás végeredmény


London’s calling

Nyitókép: Daniel Zuchnik/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: