David Attenborough nélkül a Monty Python sem létezhetne – 11 érdekes tény a brit természettudósról

Több tucat élőlény viseli a nevét, számos rekordot megdöntött és csodálja az állatokat – egyetlen egy faj kivételével. Sir David Attenborough élete minden aspektusból izgalmas, de vajon mindent tudsz róla?

Azt el tudjuk képzelni, hogy valaki még sosem hallott David Attenborough-ról, viszont azt teljesen kizártnak tartjuk, hogy létezik olyan ember, aki hallott már a világhírű természettudósról és nem zárta azonnal a szívébe. Sir Attenborough az évtizedek alatt az éghajlatváltozás elleni harc egyik legismertebb szószólójává és az ismeretterjesztő televízióműsorok úttörőjévé vált. Inspiráló személyiségéről pedig sokat elárul, hogy közben még arra is szán időt, hogy a rajongói levelekre válaszoljon és a legfiatalabb generációt jó tanácsokkal lássa el. A brit természettudós érdemeit lehetetlen lenne néhány mondatban összefoglalni, hiszen az 1950-es évek óta számos mérföldkőnek számító sikert ért el. Inkább elevenítsünk fel néhány érdekességet David Attenborough életéből.

1. Ugyanabban az évben született, mint II. Erzsébet királynő

David Attenborough 1926. május 8-án született Londonban, így pontosan két héttel fiatalabb II. Erzsébet királynőnél. Már az 1930-as években lenyűgözte a természet: biciklin járta be a gyerekkori lakhelye, Leicester környékét, és fosszíliákat gyűjtött. Két testvérével együtt (bátyja Sir Richard Attenborough színész-rendező a Jurassic Parkból és A nagy szökésből is ismerős lehet) Leicester Egyetem kampuszán nevelkedett, ahol az apjuk volt az igazgató. 

2. A fiatal David Attenborough azzal keresett pénzt, hogy gőtéket adott el az egyetem tanszékének

Attenborough mindössze 11 éves volt, amikor megállapodást kötött a Leicester Egyetem állattani és állatökológiai tanszékével, hogy segít nekik a gőteállomány biztosításában. A kétéltűekért – amelyeket a laboratórium közelében lévő tóban talált – 3 penny-t kapott (ez ma kb. 350 forintnak felel meg). Nagyon élvezte, hogy a „munkája” közben megfigyelheti az állatokat, de ekkor még a legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy egyszer az egész életét a természet felfedezésének, majd védelmének fogja szenteli. Később geológiát és zoológiát tanult a Cambridge-i Egyetemen, majd 1947-ben megszerezte a természettudományi diplomát.

3. Televíziós karrierje előtt csak egyetlen tévéműsort látott

David Attenborough 1952-ben gyakornokként csatlakozott a BBC-hez, de ezelőtt mindössze egyetlen egy tévéműsort látott. Ugyanis a kereskedelmi televízió (ITV) 1955 szeptemberében kezdte el a nyilvános tévéműsorok sugárzását London területén.

4. David Attenborough nélkül a Monty Python nem létezhetne

1969-ben Attenborough-t nevezték ki a BBC programigazgatójának, így ő volt az, aki több befolyásos műsornak is zöld utat adott. Többek között a Monty Python Repülő Cirkusza című műsorra is ő bólintott rá, amely a szereplők különc brit humorának köszönhetően új korszakot nyitott a tévés vígjátékok történetében. A Time magazin egy interjúban megkérdezte a brit természettudós, hogy valóban neki köszönhetjük-e a világhírű sorozatot. Erre Attenborough szerényen annyit felelt: „Így van. És én voltam a felelős televíziós snooker közvetítésekért is…”

5. Megalkotta az első modern természetvédelmi dokumentumfilm-sorozatot

1972-ben felajánlották neki a BBC főigazgatói posztját, de ezt nem vállalta el, mert tudta, a pozícióval járó feladatok mellett nem maradt volna ideje valódi szenvedélyére, a filmezésre. Így azonban minden erejével legújabb projektjére tudott koncentrálni: egy olyan természetfilm-sorozatot akart készíteni, amelyhez foghatót még sosem láttak. Így született meg a Life on Earth, amelyet az 1979-es bemutatót követően a kritikusok és a nézők is elismerő szavakkal illettek. A BBC 13 epizódos sorozatára több mint 500 millióan voltak kíváncsiak.

6. Egy olyan állat létezik, amit irtózatosan utál

Sir Attenborough minden alkalmat megragad, hogy elmondja, mennyire lenyűgözőnek tartja a természet diverzitását, a különböző állatfajokat. Azonban egy állat kivételt képez: a természettudós mindent megtesz, hogy elkerülje a patkányokat. Félelmének kialakulásában két rossz élmény is szerepet játszott. „Az éjszaka közepén egy rágcsálókkal teli szobában ébredtünk, miközben a Salamon-szigeteken forgattunk”mondta nemrég Attenborough a Daily Mailnek. A másik kellemetlen találkozás is mély nyomot hagyott benne: egy forgatás miatt Indiában járt, ahol egy a wc-ből elugró patkány zavarta meg a nyugalmát. „Szemrebbenés nélkül elbánok a halálosan mérgező pókokkal, kígyókkal és skorpiókkal, de ha meglátok egy patkányt, én vagyok az első, aki futásnak iramodik.”

7. Több mint egy tucat növény- és állatfaj viseli David Attenborough nevét

Nem ritka, hogy egy újonnan felfedezett – élő vagy kihalt – faj egy ismert személy után kapja a nevét. Például II. János Pál pápáról rovart, Arnold Schwarzeneggerről pókot, Michael Jacksonról pedig egy remeterákot neveztek el. Jelenleg mindössze 50 emberről mondhatjuk el, hogy kettőnél több élőlény viseli a nevét, illetve csak 9 személynek adatott meg, hogy ötnél több növény- vagy állatfaj névadója lehessen. Ebbe a nívós társaságba tartozik Sir David Attenborough is, aki szerint ez a legnagyobb dicséret, amelyet bármely tudományos közösségtől kérhetne.

Legalább 18 élő vagy kihalt élőlényről tudunk, amely a természettudós nevét viseli. Többek között az Attenborosaurus (Attenborosaurus conybeari), ami egy hosszú nyakú tengeri dinoszaurusz volt, egy apró, halványsárga pókféle (Prethopalpus attenboroughi); és az alig több mint két centiméter hosszú perui béka (Pristimantis attenboroughi), amit Attenborough gumibékájaként is emlegetnek. Kissé meglepő, de nem a brit természettudósról nevezték el a legtöbb élőlényt: azt Atlas Obscura szerint Attenborough Maha Chakri Sirindhorn thaiföldi hercegnő mögött a második helyet foglalja el ezen a listán.

8. Kétszer ütötték lovaggá és rekordszámú kitüntetéssel büszkélkedhet

Attenborough-t II. Erzsébet királynő 1985-ben és 2020-ban is lovaggá ütötte, így ismerte el televíziós munkásságát és természetvédelemi törekvéseit. Ezen felül megkapta az Order of Merit kitüntetést, a világ legrangosabb tudományos társaságainak tagja és összesen 32 tiszteletbeli címmel tüntették ki a különböző brit egyetemek – azóta is ő az egyetlen, aki ilyen sok érdemmel gazdagodott.

9. Sosem ül volán mögé

Mivel sosem szerezte meg a vezetői engedélyt, és autóval sem rendelkezik.

10. A közösségi média világában is rekordernek számít

Attenborough régimódi, amikor a technikáról van szó és saját bevallása szerint szívesebben ír levelet vagy faxot, mint e-mailt. 94 évesen, több mint hat évtizedes munkássággal a háta mögött mégis úgy döntött, hogy regisztrál a fiatalok egyik legkedveltebb social media platformjára, az Instagramra. 2020 szeptemberében 4 óra és 44 perc alatt 1 millióan követték be az oldalát, ezzel megdöntötte Jennifer Aniston korábbi rekordját (akinek 5 óra 16 perc alatt sikerült elérnie ezt a számot). A közösségi média oldalon nem volt sokáig aktív, hiszen 5 héttel később bejelentette, hogy maga mögött hagyja az Instagramot. Ráadásul a rekordja sem él már: egy hónappal később a Harry Potter sztárja, Rupert Grint döntötte meg, aki a regisztrációt követően 43 perccel gyorsabban gyűjtött össze 1 millió követőt, mint David Attenborough.

11. Rajong a különleges „háziállatokért”

Számos vadon élő állat nevezhette David Attenborough otthonát a sajátjának, hiszen a természettudós gibbont, csimpánzt, makit, kígyót és kaméleont is tartott. A legtöbben csak ideiglenesen költöztek be hozzá, amíg eléggé megnőttek és/vagy felépültek ahhoz, hogy új otthonra leljenek. A legtöbbjük a Londoni Állatkert lakója lett, például azok a fülesmakifélék is, akik úgy jelölik meg a területüket, hogy a saját vizeletükkel kennek be mindent. A brit természettudós ezt viccesen meg is jegyezte a Metronak: „Ha néhánnyal hat hónapon keresztül együtt élsz, láthatod, ahogy az emberek bejönnek a házba, és szimatolva megjegyzik, ‘Na, ez biztosan nem mulligatawny leves’.”

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: Tim P. Whitby/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: