David Attenborough szerint a koronavírus háttérbe szorította a globális felmelegedés problémáját

A világ leghíresebb természettudósa, aki idén májusban töltötte be a 94. életévét, nemrég egy podcast adásban elmondta, hogy a koronavírus miatt úgy érezhetjük, a globális felmelegedés problémája átkerült a távoli jövőbe.

Pedig a veszély korántsem múlt el, sőt a koronavírus elleni küzdelem hátterében felgyorsultak például az illegális trópusi erdőirtások, de a Nap aktivitása is a mélypontjára zuhant a légkörbe került szén-dioxid által okozott üvegházhatás miatt. Azonban ezekről nagyon keveset hallunk mostanában.

„A gond az, hogy most a klímaproblémák inkább tűnnek olyan problémának, melyek csak a távoli jövőben válnak égetővé, hiszen jelenleg a vírus miatt kell aggódnunk. És mivel vannak tele az újságok is mindenhol? A vírussal. Persze érthető miért, én is jól informált szeretnék lenni e téren is. Azonban be kell látnunk, hogy a probléma, mely a Glasgowban tartott klímatárgyalásokon is előjött volna, teljesen eltűnt a lapok címoldaláról. Nekünk viszont vissza kell oda tennünk!” – nyilatkozta a természettudós, aki első vendége volt az új klímavédelmi podcast-nak, a So Hot Right Now-nak.

Az eredetileg novemberre szervezett glasgow-i klímatárgyalásokat is elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. A COP26 klímakonferenciára több mint 26 ezer résztvevőt vártak volna, többek között David Attenborough és Greta Thunberg is meghívást kapott.

„Szerintem Greta Thunberg elragadó, de ami még fontosabb, hogy a hatalmas ereje mellett is nagyon szerény. Mindig nagyon jól informált, és gyakran hangoztatja azt, hogy kövessük azt, amit a tudomány diktál. Akik kevésbé informáltak nála, gyakran kritizálják is, de az élet már csak ilyen.” – jegyezte meg Attenborough.

Amikor David Attenborough-t arról kérdezték a beszélgetés során, hogy szerinte mi lehetne figyelemfelkeltő megoldás, akkor elárulta, hogy ő sem tudja mi válhatna be, de az aktivistáknak sosem szabad csendben maradniuk a témával kapcsolatban. „Nekünk és még sokan másoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, nem szabad feladnunk a harcot. De az óra már ketyeg. Az Északi-sark és az Antarktisz napról napra csak melegszik.” – tette hozzá. A koronavírusnak azonban a természettudós szerint van jó oldala is, úgy tűnik ugyanis, hogy ennek köszönhetően a nemzetek rájöttek arra, hogy a túlélés kulcsa az összefogás, ami talán először fog megvalósulni a történelem során.

Forrás: telegraph.co.uk
Nyitókép: Shannon Finney/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: