Debütált a magyar Netflixként emlegetett FILMIO

Popcornt a kézbe és dőlj hátra!

A Nemzeti Filmintézet által november 19-én elindított online platformon máris megnézhetjük a hazai mozgóképkultúra kiemelkedő remekműveit, a jövőben pedig virtuális premiereknek is otthont ad majd a streaming szolgáltató.

November 19-én debütált az a Nemzeti Filmintézet által elindított hiánypótló platform, a FILMIO, amelyen máris közel 220 alkotást nézhetünk meg a magyar filmtörténet legjobbjai közül – ám a kínálat hétről hétre folyamatosan bővülni fog. Az egyszerűen csak magyar Netflixként emlegetett filmtár számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető: december 31-ig kedvezményes áron, 890 forintért lehet előfizetni rá, januártól pedig havi 1190 forintért élvezhetjük korlátlanul a szolgáltatást. Ezekkel az összegekkel mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövőben is számos fantasztikus hazai remekmű készülhessen el, hiszen a Nemzeti Filmintézet az ebből származó bevételeket a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretének bővítésére szánja.

„Régi adósságunkat törlesztettük a FILMIO november 19-i debütálásával. Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben. A sokszínű magyar film közös kultúrkincsünk, nemzeti identitásunk meghatározója, ezért is örülünk, hogy elindíthatjuk az új, online filmtárunkat. Mindenkinek van legalább egy kedvence köztük, de inkább több, amelyeket most már Magyarországon bármikor, bárhonnan a FILMIO-n keresztül el lehet érni” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a streaming szolgáltató online sajtótájékoztatójának egyik résztvevője. A FILMIO debütálása egyébként (keserédes módon) talán nem is lehetne aktuálisabb, mint most, novemberben: a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások következtében ugyanis átmenetileg zárva tartanak a mozik, sok időt töltünk otthon, így nagy szükségünk van az ehhez hasonló szórakozási lehetőségekre.

A magyar Netflix induló kínálatában közel 160 játékfilm szerepel, olyan közönségkedvencekkel találkozhatunk, mint a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia is. De a Nemzeti Filmintézet nem felejtkezett el az olyan klasszikusokról sem, mint a Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér. Csaba kihangsúlyozta, csak digitálisan felújított filmek kerültek fel a FILMIO-ra, így mindent tökéletes kép- és hangminőségben élvezhetünk a platformon. A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy Törőcsik Mari a FILMIO abszolút listavezetője, hiszen 20 olyan filmet is találhatunk a streaming szolgáltatón, amiben a színésznő szerepel, de Cserhalmi György és Latinovits Zoltán is az élmezőnybe tartoznak a felsorolásban. A játékfilmeken túl animációk, dokumentumfilmek és tévéfilmek is megtalálhatóak a kínálatban – külön érdekesség, hogy a legtöbb film a saját plakátjával szerepel a felületen.

Fotó: FILMIO/Nemzeti Filmintézet

A november 19-i virtuális debütálásra több hazai híresség is becsatlakozott egy-egy videóüzenettel, hogy a kedvenc filmjeikről mesélhessenek. Rujder Vivien azt mondta: „Kell és jó, hogy megszületett ez a platform, ahol minden egy csokorba van gyűjtve.” A színésznőnek Psota Irén a nagy kedvence, energiát merít abból, ha visszanézi, ahogyan játszik. Dobó Kata pedig azt emelte ki, ha moziról van szó, azt vették észre, hogy a vígjátékok a legnézettebbek, a FILMIO pedig egy jó visszajelzés lesz erre a feltételezésre. Ónodi Eszter valószínűleg a 80-as évek magyar filmjeit fogja bekapcsolni a FILMIO-n, amiket pár éve fedezett fel magának, videóüzenetében arról is beszélt, hogy szerinte mostohán bánt velük az utókor. A színésznő két okból rajong ezekért az alkotásokért: egyrészt azért, mert nosztalgikus érzése támad benne miattuk, hiszen megidézik az idilli, fantasztikus gyerekkorát, másrészt pedig remekműveknek tartja őket. A kedvencei sorából többek között az Eszkimó asszony fázik, Az én XX. századom és a Megáll az idő című filmeket említette. Minden színészhallgató számára kötelezővé tenné Szabó István a Bizalom című alkotását, azt tanácsolja, figyeljék meg Andorai Péter és Bánsági Ildikó játékát. Ha pedig visszaforgathatná az időt, Páger Antalt tartaná ideális (színész)partnernek önmaga számára. Bár Tomán Szabinának is sok film közel áll a szívéhez, egyet kiemelt a beköszönő üzenetében: ez pedig nem más, mint a Sose halunk meg. A gyermekkorát pedig leginkább a Szaffin keresztül tudja megmutatni a lányainak, akikkel sokszor moziznak együtt délutánonként. Káel Csaba elárulta, éppen az a FILMIO egyik célja, hogy a gyermekeink is megismerjék a múltat, és hisz abban, hogy ők is bele fognak szeretni ezekbe az évekbe, mert a színészeink annyira hitelesen mesélnek róluk. „Fantasztikus színművészeink vannak, büszkének kell rájuk lennünk.”

Lajos Tamás producer filmtörténeti jelentőségű pillanatnak nevezte a FILMIO indulását, mivel egy teljesen új spektrumot nyitott meg az alkotások nézőkhöz való visszajuttatásában – korábban rengeteg film feledésbe merült, mindössze 2-3 televíziós vetítés után. Káel Csaba hozzátette, a FILMIO egy speciális és új forgalmazási felület. „Ha körülnézünk a világban, forgalmazási forradalom van. Amellett, hogy továbbra is nagyon fontos számunka a mozi, észre kell vennünk azt, hogy jó pár film megjelenése most már a streaming csatornákon zajlik.” Úgy látja, a dokumentumfilmek a reneszánszukat élik azáltal, hogy a streaming oldalakon az emberek böngészés közben rájuk bukkannak, a sorozatok debütálásában pedig egyértelműen kiemelkedő szerepe van ezeknek a platformoknak. „Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos felület.” Csaba reméli, hogy elindul egy kölcsönhatás is a FILMIO és a mozik között és a platform segíteni tud majd abban, hogy azok a produkciók, amit az NFI támogatásával készítenek, minél szélesebb körhöz eljussanak, hiszen Magyarországon viszonylag kevés elérhető mozi van. A Nemzeti Filmintézet továbbra is a klasszikus mozi- és filmélmény támogatója marad, azt tervezik, hogy a mozibemutatót követően először a FILMIO-n lesznek majd láthatóak az új filmek és a nem kifejezetten moziforgalmazásra szánt premiereknek is platformot biztosítanak. „Eddig főként úgy beszéltünk róla, mint az archív filmek felületéről, de ez a jövő felülete is.”

A FILMIO egyelőre még csak Magyarországon érhető el, de a kínálat hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhető lesz, folyamatban van az okostévé applikáció fejlesztése és a későbbiekben arra is lesz lehetőség, hogy előfizetés nélkül is „ki lehessen kölcsönözni” egy-egy darabot a filmtárból.

Forrás: FILMIO/Nemzeti Filmintézet
Nyitókép: FILMIO/Nemzeti Filmintézet

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: