Te szoktál délután szundítani? A tudósok szerint érdemes, de jobb, ha egy dologra odafigyelsz

Ha eddig úgy gondoltad, a délutáni alvás gyerekeknek való, a tudósok szerint tévedsz. Neked is jót tehet, de egy dologra figyelni kell.

Persze, nem mindenki teheti meg, hogy a délutáni alvás, vagy legalább egy kis ebéd utáni szundi beleférjen az idejébe. De ha olyan a napirended, és mondjuk baba mellett vagy esetleg hétvégén belefér egy kis szusszanás nap közben, ne mondj rá nemet. Egyrészt, mert a tudósok szerint nemcsak az éjszakai alvás számít bele az ideálisnak mondott 7-9 órába, hanem a nappali szunyókálással is tudod pótolni a kimaradt alvásidőd. Ennek pedig jelentős szerepe van az egészségédre, illetve agyad egészségére nézve is.

Miért fontos, hogy eleget aludjunk?

„A minőségi alvás, illetve az elegendő alvás a megfelelő időpontokban ugyanolyan fontos a túléléshez, mint az étel és a víz” idézi az amerikai Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke intézetet (NINDS) a Bestlifeonline. Majd hozzáteszik: alvás nélkül nehezebben megy a tanulás, a koncentráció, a gyors reakció, illetve az új emlékek elraktározásai is. Ezen kívül a megfelelő alvás olyan, mint egy jó takarító: kisöpri azokat a méreganyagokat az agyunkból, amelyek ébrenlét közben halmozódtak fel, és az idegsejtek kommunikációját is segíti.

Persze, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást kitűzhetjük célként, de nem mindig jön össze. Ennek számos oka lehet, a túl sok elfoglaltságtól kezdve a munkahelyi stresszen vagy az öregedésen át a komolyabb alvásproblémákig. Vagy épp ideiglenes életkörülmény is állhat a háttérben, mint mondjuk egy kisbaba születése, aki felcseréli az éjszakákat a nappalokkal.

A délutáni alvás előnyei

Ha nálatok is ez a helyzet, és azon kapod magad, hogy elszundítasz délután, a kutatók szerint nagyon jól teszed. Egy, az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a délutáni szunyókálás ugyanis javítothatja a kognitív teljesítményt, különösen az éberséget. Vagyis, ha szundítasz egy kicsit délután, utána egy sor előnnyel számolhatsz. A kutatók tapasztalatai szerint ugyanis jobb lehet a reakcióidőd, a logikus gondolkodásod, a memóriád, a kreativitásod, de jobban mehet akár a szimbólumfelismerés vagy az összeadás is.

Hogy innen jön-e a mondás, hogy álmodból felkeltve is menni fog ez vagy az a matematikai művelet, abba most ne menjünk bele. De tény, hogy a kutatók szerint a kognitív funkcióknak igenis használ egy jó kis délutáni szundi. Az pedig már csak hab a tortán, hogy kevésbé leszel fáradt és jobb lehet a kedved is.

Belefér egy kis délutáni alvás? Erre azért figyelj oda!

Ha úgy döntesz, a következő adandó alkalommal nem állsz ellen egy kis délutáni szunyálásnak, fogadd meg a szakemberek tanácsát, és egyrészt időzítsd 13-16 óra köztre a pihenést (ekkor érvényesül a délutáni alvás legtöbb jótékony hatása). Másrészt figyelj arra, hogy 20-40 percet aludj. Mert ha többet alszol, az alvás mélyebb szakaszából ébredve délután bágyadtnak, kábultnak érezheted magad.

Arról nem is beszélve, hogy ha túl hosszúra sikerül a délutáni alvás, este nehezebben fogsz tudni elaludni. Másnap pedig ismét fáradtan ébredhetsz, és úgy fogod érezni, hogy a szundival az ebédidőt sem tudod megvárni.

Forrás: Bestlifeonline.com
Nyitókép: Getty Images/Kohei Hara

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: