Demencia esetén is sokat segíthet a zeneterápia

A zene gyógyító hatása ősidők óta közismert, számos betegség esetén nyújthat gyógyírt, vagy hozhat olyan javulást az életminőségben, amire nem is számítanánk.

A zene erejének hatása régóta foglalkoztatja a kutatókat, nem véletlen, hogy már magzatkorban is ajánlják a várandós kismamáknak a rendszeres zenehallgatást. Kisgyermekkorban is szívesen alkalmazzák különböző terápiák során, s egy friss tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy súlyosabb eseteknél, például a demenciában szenvedőknél is segítség lehet.

A demencia, azaz a szellemi leépülés, sajnos az öregedés egyik természetes velejárója, de a bekövetkezése nem törvényszerű. Olyan betegségek okozhatják, amelyeknek az előfordulása az idősebb korhoz köthető, tünete legáltalánosabban a memóriavesztésben mutatkozik meg, de gyakran okoz beszédzavarokat is. A nemrégiben a betegséget felvállaló világsztár, Bruce Willis helyett is ezért a felesége jelentette be a szomorú diagnózist.

Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images

A demencia kétféle lehet: elsődleges és másodlagos. Az elsődlegeshez tartozik többek között az Alzheimer-kór, és a Parkinson-kór, ezeknek többnyire nincs kimutatható oka, és tünete egyértelműen a memóriavesztésben mutatkozik meg. A másodlagos demencia rizikófaktorai közé tartozik a cukorbetegség, a különböző szív-és érrendszeri betegségek és az alkoholizmus, vagyis az életvitelünk is nagymértékben befolyásolhatja a kialakulását. Emiatt a másodlagos demencia akár meg is állítható és vissza is fordítható.

A zene és az agy kapcsolata

A nyáron elhunyt amerikai jazzénekes, festő Tony Benettnél hét évvel ezelőtt diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. Fellépései során gyakran összezavarodott, nem volt képben azzal, hogy földrajzilag éppen hol van, de amikor a nevét felkonferálták, felment a színpadra és olyan fergeteges koncertet adott, mintha semmilyen problémája nem lenne. Neurológusa javaslatára a családja megszervezte, hogy kéthetente nyilvános próbákat tartson otthon, amit egészen a haláláig meg is tett.

Ez nem véletlenül volt rá jó hatással, hiszen egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zeneterápia lehetővé teszi a demenciával élők számára, hogy hozzáférjenek az eltűntnek tűnő emlékekhez, gondolatokhoz és készségekhez.

A zene felébreszti az agy azon részeit, amelyek vagy lassabban romlanak, vagy még mindig egészségesek. Ezek az olyan dolgok, mint az érzékszervi memória, a motoros memória, amelyek mélyebbek a tudatos emlékezetnél. A zeneterápia előnyei pedig túlmutatnak a memórián, ugyanis javítják a nyelvi készséget is, valamint csökkentik az izgatottságot. De a legfontosabb, hogy a zeneterápia egy kiváló eszköz a betegnek, amely segít az önkifejezésben, és a közvetlen környezettel való kapcsolattartásban, akkor is, ha a nyelv kudarcot vall” – mondja Kristen Stewart zeneterápiás tanszékvezető.

Miben segít a zeneterápia?

A zeneterápiának többféle módja van, de mindenképpen szakemberre van hozzá szükség, aki speciálisan, a beteg egyéni képességeihez és céljaihoz szabja a gyakorlatban. A terápia segítségével csökkenthető a fájdalom, a stressz, ugyanakkor az önkifejezés javulhat, ami kifejezetten jó és megnyugtató hatású az önbizalom, önbecsülés tekintetében is. A demencia felismerése nagyon fontos, mert a korai szakaszában a módszer nagyobb hatékonysággal segíti az emlékek felidézését. „Mivel a zene az agy minden részét érinti, a demencia által nem érintett területekre is hatással van”.

nő zene
Fotó: Irina Shatilova/ Getty Images

Kutatások szerint a zeneterápia az Alzheimer-kórban szenvedők kognitív funkcióiban is javulást eredményez, és a memóriajavulást is egyértelműen támogathatja. A foglalkozások alatt a terapeuták bizonyos korszakokhoz mélyítik az emlékeket a zenén, dalokon keresztül. „A hosszú távú emlékekhez általában könnyebben hozzáférhetnek a demenciában szenvedők. De még a rövid távú emlékeket is, amelyek gyakran az elsők, amikor a demencia eluralkodik, erősítheti a zeneterápia” – mondja a szakember.

A demencia egy progresszív betegség, amelynél a zeneterápia sajnos nem minden esetben hoz megnyugtató javulást. Viszont  érdemi beavatkozás minden esetben, mert egyértelműen támogatja a memóriát, és a nyelvi készséget, és kiváló lehetőség a beteg számára a szeretteivel való kapcsolattartásra is.

Forrás: mindbodygreen.com

Nyitókép: pixelfit/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: