Ismerd fel időben: a depresszió 8 jele, ami arra utalhat, hogy baj van

A depresszió nehezen felismerhető, de az alábbi 8 jel megkönnyítheti a betegség azonosítását. Ha ezekből egyet, vagy egynél többet látsz valakin a környezetedben, illetve két hétnél hosszabb ideje tart ez az állapot, akkor ne habozz segítséget kérni!

A depresszió alattamos betegség: hónapokig is élhet vele együtt valaki, mielőtt fény derülne rá. Hogy miért ilyen nehéz felismerni? Például, mert a tünetek nem mindig olyan nyilvánvalóak, mint a negatív gondolatok megjelenése, a gyakori sírás, illetve a nyomasztó kétségbeesés, ráadásul ezek megjelenése személyenként is eltérő. Ez a mentális betegség gyakran olyan változásokkal jár együtt, amelyeket magunkon észre sem veszünk, a környezetünk viszont sokat tud segíteni a felismerésben.

Az alábbi jelekkel például jó, ha tisztában vagy: egyiket sem szabad figyelmen kívül hagyni, de ha valakinél (vagy önmagadnál) egynél többet észlelsz, illetve két hétnél hosszabb ideje tart, nagyon fontos, hogy kérj segítséget. Vagy támogasd azt az embert, akinek segítséget kellene kérni vagy elfogadni.

A depresszió jelei

1. Megváltoznak az alvási szokásaik – Árulkodó lehet, ha valaki egész nap fáradt, éjjel viszont éberen fekszik, képtelen elaludni. Más depressziósok viszont állandóan aludnának: későn kelnek, akkor is nehezen, és nap közben is le-ledőlnek egy kicsit.

2. Már a hobbija sem érdekli – Sokan fordulnak a kedvenc szabadidős tevékenységükhöz, ha kicsit jobb kedvre akarják deríteni magukat. Ha azonban valakit már az sem érdekel, például ha egy korábban lelkes kertész képtelen összeszedni magát, hogy kimenjen a kertbe a növényeihez, az vörös zászló lehet.

depresszió fiatal nő
A depresszió felismerése nem könnyű dolog, de ezek a jelek elég árulkodóak lehetnek. Radu Bighian/EyeEm/Getty Images

3. Értéktelennek érzik magukat, bűntudatuk van – A túlzott bűntudat vagy értéktelenség érzése szintén jellemzője lehet a depressziónak.

4. Megváltozik az étvágyuk – Túlevés, súlyos depresszióban szenvedőknél pedig ennek az ellenkezője igaz: egy depressziós ember azért hagyhatja abba az evést, mert már nem törődik a saját fizikai jóllétével.

5. Idegesnek érzik magukat vagy annak tűnnek – Sok embernél a depresszió ingerlékenységgel, türelmetlenséggel vagy szorongással és aggodalommal jelentkezhet, de koncentrációs zavarok is felléphetnek.

6. Fizikai tünetek is jelentkezhetnek – Mivel a test és a lélek összefügg, a depresszió testi tünetekben is elkezdhet megnyilvánulni, mint például tartós fejfájás, emésztési problémák vagy megmagyarázhatatlan fájdalmak.

Amikor hív a sötét oldal

7. Szörnyű gondolatok – A súlyos depresszióst sötét gondolatok foglalkoztatják, mint például a halál. A legrosszabb esetben ezeket magukba fojtják, és egyedül jutnak végzetes lépésekhez. Jobb esetben a felismerést és az időben érkező segítség esélyét növelik azzal, ha beszélnek ezekről. Ha valakitől többször hallottad mostanában, hogy szerinte milyen lesz a világ, “ha én már nem leszek”, ne habozz segítséget kérni!

8. Több lesz az energiájuk – Amikor a depresszió valami drasztikus döntésre sarkallja az embert, akkor lelassult állapotból hirtelen sokkal energikusabbá válhatnak. Ez azért van, mert megkönnyebbülést éreznek, hogy eljutottak a megoldáshoz – sajnos ez sok esetben az öngyilkosság. Ha ilyen drasztikus változást észlelsz valakinél, akit szeretsz, az elég erőteljes jele annak, hogy nagy a baj, és sürgős segítség kell.

Ne dugd homokba a fejed, mert ez egy nagyon veszélyes betegség, és nem egy vagy két esetben végződik öngyilkossági kísérlettel vagy akár ténylegesen öngyilkossággal… ezt sosem szabad megvárni!

Forrás: Everydayhealth.com
Nyitókép: Radu Bighian/EyeEm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: