Depressziós barát van a társaságodban? Segíts neki, hogy könnyebben túl legyen rajta!

Vedd észre a figyelmeztető jeleket, mert nem biztos, hogy egy depressziós személy képes segítséget kérni.

Manapság egyre gyakrabban üti fel a fejét a depresszió, könnyen lehet, hogy a családodban vagy a baráti társaságodban többen is érintettek, csak nem mernek beszélni róla. Pedig a huzamosabb ideje tartó depressziónál fontos lenne a közelállók támogatása, segítsége, magától ugyanis szinte senki nem tud kikecmeregni a bajból. Ráadásul a WHO felmérése alapján a depresszió ma már nemcsak a felnőtt társadalmat, hanem a gyerekeket is magas számban érinti.

Ahogy mindenben mások vagyunk, úgy a depresszió tünetei sem egyformán jelentkeznek mindenkinél. Általánosságban elmondható, hogy az állandósult szomorúság, a folyamatos pesszimista hozzáállás, a szokatlan ingerlékenység, vagy a korábban fontos személyek, helyzetek kerülése, az alvászavarok és a dekoncentráltság hátterében többnyire tetten érhető a depresszió.

Jobb esetben talán még a kezdeti szakaszban van, de ha már téma a halál, az öngyilkosság is, akkor sajnos régóta fennáll és mélyebb a probléma, mint gondolnánk. Sokan ilyenkor elfordítják a fejüket, vagy megijednek a helyzettől, ezért meg sem kísérlik a segítségnyújtást. Pedig egy jó barátságnak sokat ki kell bírnia, és ebben bizony annak is bele kell férnie, hogy nem mindig csak az élet napos oldalán sütkérezünk közösen.

Fotó: Maria Korneeva/GettyImages

Tippek, hogy miképp tudsz segíteni, ha baj van:

Beszélgess vele!

Nem biztos, hogy a bajban lévő személy könnyen megnyílik, de fontos, hogy érezze, nem csak udvariasságból érdeklődsz felőle. Kérdezd meg mi bántja, mi történt, amitől mostanában szomorúnak látod, vagy hogy egyáltalán miben tudsz segíteni, hogy túl legyen a nehezebb időszakon. Fontos, hogy ne okoskodó tanácsokkal lásd el, ne akard magad a helyébe képzelni, mert úgysem tudod, pusztán összpontosítsd rá a figyelmedet. Legyél vele empatikus és türelmes, ne kapd fel a vizet, ha úgy érzed, hogy nem reagál a kérdéseidre.

Ne hibáztasd, ne támadd, hagyj neki időt!

Ha látja, hogy őszintén és bizalmasan beszélhet veled, akkor előbb-vagy utóbb meg fog nyílni. Nem kell hosszasan „zaklatni”, ha nem vevő rá, nyugtasd meg, hogy bármikor hívhat vagy kereshet, ha kiöntené neked a szívét.

Segíts támogatást találni!

Előfordulhat, hogy egy barátod nincs is tisztában azzal, hogy depressziós, így azt sem tartja fontosnak, hogy segítséget kérjen. Ha úgy látod, hogy a helyzet van annyira súlyos, ami meghaladja a családi, baráti segítségnyújtást, akkor támogasd abban, hogy a megfelelő szakembert vagy terápiát megtaláljátok a számára. Ha kell, intézz neki időpontot, és el is kísérheted a szakemberhez, hogy ne érezze teljesen egyedül magát ebben a szituációban. Ha később úgy látszik, hogy a terápia hatásos, akkor pedig támogasd abban, hogy folytassa.

Maradj vele kapcsolatban!

szomorú nő mobiltelefon social media expasi szakítás
Fotó: izusek / Getty Images

Nem biztos, hogy a személyes kapcsolattartást folyamatosan meg tudod oldani, de sokat segíthetsz azzal is, ha telefonon, vagy üzenetben tartjátok a kapcsolatot. A depresszióban szenvedők nagyon sokszor visszahúzódóbbá válhatnak, és kerülhetik a kapcsolatteremtést, így könnyen előfordulhat, hogy neked kell többet tenned a barátságotokért. Ilyenkor nem érdemes mérlegelni ezeket a dolgokat, inkább örülj annak, hogy képes vagy segíteni. Hidd el, hogy a barátod akkor is hálás ezért, ha éppen nem tudja ezt a megfelelő módon kifejezni.

Segíts a mindennapi feladatokban

Depresszió esetén sokszor a legegyszerűbb hétköznapi napi feladatok is megoldhatatlannak tűnnek. Egy kisebb bevásárlás, mosás vagy a csekkek befizetése nem nagy dolgok, de lehetnek olyan periódusai a barátodnak, amikor ezekkel sincs ereje megbirkózni. Ilyenkor legyél határozott és ajánld fel a segítségedet. De ne azt várd el tőle, hogy „szóljon, ha bármiben tudsz neki segíteni”, hanem azt mond, hogy „leugrok a közértbe, mit hozhatok neked”? Ha látod, hogy üres nála a hűtő, és tudod, hogy mi a kedvence, akkor vásárolj be, és esetleg egy közös főzés is kimozdíthatja a világvége hangulatából.

Vigyázz magadra is!

Amikor valakinek önzetlenül segítséget nyújtunk, akkor sokszor a saját igényeinket teljesen háttérbe szorítjuk. Jó érzés, ha tudsz segíteni másoknak, de ne rendeld magad alá teljes mértékben ennek a helyzetnek. Ha minden energiádat és idődet a segítségnyújtásra fordítod, akkor nem fog maradni magadra, és rövid időn belül te magad is kimerülsz.

Forrás: healthline.com

Nyitókép: InnerVisionPRO/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: