Diana egykori szerelme megtörte a csendet: azt állítja, kihasználták a hercegnét

2020 őszén bombaként robbant a hír, hogy a szívek királynőjét manipulációval vehették rá a BBC csatornának adott interjújára 25 évvel ezelőtt, amelyben őszintén mesélt a magánéletéről. Volt párja, Hasnat Khan szerint visszaéltek a sebezhetőségével.

Wales egykori hercegnéje, Diana 1995-ben a royal család tagjaitól szokatlan módon hihetetlenül kitárulkozó interjút adott a BBC „Panorama” című műsorában, amelyben Martin Bashir kérdezte őt. A szívek királynője megrendítő őszinteséggel mesélt a Károlyhoz fűződő kapcsolatáról, a mentális betegségeiről, de az étkezési zavaráról is, nyilatkozatát pedig mind a mai napig emlegetik. Ám 2020 novemberében, azaz 25 évvel a világhírű beszélgetés után eljárás indult a BBC csatorna ellen, miszerint manipulációval vették rá Dianát az interjúra: a vádak szerint Martin Bashir hamis számlakivonatokkal győzte meg a hercegné öccsét, Spencert, hogy segítsen összehozni ezt a riportot.

A dokumentumok alapján Diana alkalmazottai kiadták Károly feleségének titkait és kémkedtek utána. És bár a királyi család ritkán kommentel bármilyen őket érintő hírt, Diana idősebb fia, Vilmos ebben a kérdésben mégis állást foglalt. Azt mondja, a független nyomozás a helyes lépés annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság édesanyja interjújáról és arról, hogy mi állt a BBC embereinek cselekedetei mögött. Diana testvére, Spencer azt állítja, sosem mutatta volna be Martin Bashirt a hercegnének, ha nem látta volna ezeket a dokumentumokat. Ám nemcsak a rokonok, hanem egykori szerelme, Hasnat Khan is védelmébe vette a szívek királynőjét. A kardiológus, aki 1995 és 1997 között alkotott egy párt Dianával, figyelmeztette őt, hogy legyen óvatos a BBC riporterével. „Az egyik legvonzóbb tulajdonsága a sebezhetősége volt. Ezért kedvelték őt annyira. Később rájöttem, hogy Martin éppen ezzel élt vissza és kihasználta őt” – nyilatkozta Hasnat a Daily Mailnek. „Nagyon meggyőző volt Diana szemében. Jámbornak és tiszteletreméltónak tűnt, a BBC-nél dolgozott, ám valójában csupa hazugsággal tömte Diana fejét” – állítja a kardiológus, aki egyébként köztudottan nem nyilatkozik a kapcsolatáról a hercegnével, és őrzi a titkaikat.

Hasnat úgy látja, az interjú után Diananak rögeszméjévé vált, hogy lehallgatják a hívásait és bepoloskázták, ráadásul meg volt győződve arról is, hogy Károly viszonyt folytat a gyerekeik dadájával, Tiggy Legge-Bourke-kel. Hasnat egy bárban találkozott Martinnal és a hercegnével, ám ezután azonnal óvatosságra is intette párját. „A létező legszemélyesebb kérdésekkel bombázott engem Dianáról és a kapcsolatunkról. Miért nem házasodunk össze? Mikor házasodunk össze? Ehhez hasonló dolgokat… Volt benne valami, ami nagyon nem tetszett nekem. Mondtam Dianának, hogy vigyázzon vele. De persze nem vagyok naiv. Tudtam, hogy interjút akart adni, én inkább azt kérdőjelezem meg, ha Martin Bashir nem hajszolta volna őt ennyire, akkor megtette-e volna valaha?” – árulta el Hasnat. A hercegné közeli barátnője, Rosa Monckton pedig hisz abban, hogy ez az interjú hozzájárult Diana korai halálához is, gyakorlatilag megváltoztatta a történelem menetét, hiszen emiatt indult el a hercegné és Károly válása is. Rose úgy gondolja, ha barátnője nem veszíti el a királyi címét és továbbra is a royal család védelmét élvezhette volna, talán nem szenved halálos autóbalesetet egy ittas sofőr miatt.

Forrás: People
Nyitókép: Princess Diana Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: