10+1 színésznő, akik életre keltették Diana hercegnét a filmvásznon

Lady Di 1997-ben hunyt el egy tragikus autóbalesetben Párizsban, az emléke és hagyatéka azonban máig tovább él bennünk - jótékonyságra, kedvességre, változásra inspirálva minket. Íme néhány sztár, aki életre keltette nekünk őt a képernyőkön.

Diana Frances Spencer 1981-ben mondta ki az igent a brit trónörökösnek, Károly hercegnek és bár a házasságuk mindössze 1996-ig tartott, Lady Di népszerűsége töretlen maradt. A mai napig milliókat inspirál szerte a világon, a stílusa, az általa hordott lélegzetelállító ruhák pedig még mindig hatással vannak a nők öltözködésére. (Gyakran olvashatunk arról is, hogy két fiának, Vilmosnak és Harrynek a feleségei, azaz Katalin és Meghan sokszor tisztelegnek Diana emléke előtt egy-egy megjelenésükkel.) Sőt, Wales egykori hercegnéjének életét számtalan könyv, film és TV műsor is feldolgozta, így az évek során több színésznőnek is lehetősége volt már arra, hogy egy időre Lady Di bőrébe bújhassanak – mi pedig be is mutatunk 10 + 1 személyt erről a listáról.

Caroline Bliss

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images, Instagram/@eddadaily

Alig egy év telt el a royal esküvő után, és már meg is jelent az ABC-n a „Charles & Diana: A Royal Love Story”, azaz a „Charles & Diana: Egy királyi szerelem története” című film, melyben Caroline Bliss alakította a hercegnét. A The New York Times szerint a színésznő hihetetlen pontossággal keltette életre Lady Di-t az 1982-es alkotásban.

Catherine Oxenberg

Fotó: David Levenson/Getty Images, IMDb

Alig pár nappal az ABC filmje után a CBS is kijött a saját royal tündérmeséjével, mely a „The Royal Romance of Charles and Diana”, vagyis a „Károly és Diana királyi románca” címen debütált és a megérkezésének hetében ez volt a legnézettebb műsor a televízióban. Az ABC-s változathoz hasonlóan ebben is a hercegi pár esküvőjét helyezték a középpontba Catherine Oxenberg főszereplésével.

Nicola Formby

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images, Youtube

A CBS 10 évvel később, 1992-ben is kijött egy Dianáról szóló filmmel, ekkor azonban már nem az esküvőjére fókuszáltak, hanem a walesi hercegné és a yorki hercegné, Sarah Ferguson történetét dolgozták fel „The Women of Windsor” címmel – ők ugyanis mindketten házasság útján kerültek be a királyi családba.

Serena Scott Thomas

Fotó: Neil Munns – PA Images/Getty Images, Youtube

Az NBC Andrew Morton „Diana igaz története” című életrajzi könyve (a mű a GABO Kiadó gondozásában magyarul is olvasható) alapján forgatta le a „Diana: Her True Story” filmet, amivel az volt a céljuk, hogy egy bensőséges képet mutathassanak a hercegi pár ingatag kapcsolatáról. Az 1993-ban bemutatott alkotásban Serena Scott Thomas játszhatta el Vilmos és Harry édesanyját, ám a kritikusok szerint a színésznő minden bája ellenére nem hasonlított igazán a szívek királynőjére.

Gabo Kiadó, 3990 Ft

Julie Cox

Fotó: Georges De Keerle, CBS Photo Archive/Getty Images

A Julie Cox főszereplésével készült „Princess in Love”, vagyis a „Szerelmes hercegnő” című CBS film már nem Károlyról szólt, hanem Diana viszonyáról James Hewitt katonatiszttel, aki lovasoktatást tartott neki és fiainak. Sőt, máig él a pletyka arról, hogy igazából ő lehet Harry édesapja!

Amy Seccombe

Fotó: David Levenson, PA Images/Getty Images,

Egy évvel Lady Di halála után, 1998-ban mutatták be a „Diana: A Tribute to The People’s Princess” („Diana: Tisztelgés a nép hercegnéje előtt”), melyben Károly exfeleségének utolsó hónapjaira fektették a hangsúlyt, például a kapcsolatára Dodi Fayeddel és a fiaival. Ezt a tragikus utat Amy Seccombe alakításában nézhetjük végig.

Genevieve O’Reilly

Fotó: Mark Cuthbert/Getty Images, IMDb

2007-ben debütált a „Diana: Last Days of a Princess”, magyarul a „Diana: A tündérmese véget ér” című film, ami a hercegné 1997. augusztus 31-én bekövetkezett halála előtti két hónapot dolgozza fel. A TLC egy egészen különleges dokudrámát készített, mivel a színészek által eljátszott jeleneteket valós interjúkkal vegyítette, amelyet a Lady Di-hez közel álló személyek adtak.

Naomi Watts

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images, IMDb

A 2013-as „Diana” című dráma Kate Snell „Diana: Her Last Love” („Diana utolsó szerelem”) elnevezésű könyve alapján készült el és a hercegné Hasnat Khannal való kapcsolatára összpontosított. A főszerepet alakító Naomi Watts azt mondta, úgy érezte, hogy a forgatás alatt voltak olyan pillanatok, amikor valóban érezte Diana jelenlétét, sőt, sokat is álmodott róla ebben az időszakban. „Egyre csak azon töprengtem, vajon tetszene ez neki? Szóval folyamatosan azon kaptam magam, hogy engedélyt kérek tőle” – mondta.

Bonnie Soper

Fotó: Georges De Keerle/Getty Images, Youtube

Bár Diana már nem találkozhatott Meghan Markle-lel, azért a Lifetime becsempészte a karakterét a „Harry & Meghan: A Royal Romance” („Harry & Meghan: A királyi románc”) és a „Harry & Meghan: Becoming Royal” („Harry & Meghan: Royallá válni”) című filmjeibe, melyekben a pár megismerkedésének történetét és a házasságuk első évét mutatták be. Külön érdekesség, hogy míg a Meghant és Harryt alakító színészeket lecserélték a második részben, addig Dianát mindkét esetben Bonnie Soper keltette életre.

Emma Corrin

Fotó: Fox Photos/Getty Images, Des Willie/Des Willie/Netflix

Sokak örömére „A korona” című Netflix dráma 4. évadában végre Károllyal és Dianával is találkozhatunk: a fiatal hercegnét Emma Corrin játssza a sorozatban, férjét pedig Josh O’Connor alakítja.

Kristen Stewart

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Bár az Alkonyat-filmek sztárja még nem bizonyíthatott a vásznakon Dianaként, azt már biztosan tudjuk, hogy erre hamarosan lesz lehetősége! A tervek szerint ugyanis 2021 elején elkezdik forgatni a „Spencer”-t Kristen Stewart főszereplésével. A rendező, Pablo Larraín azt az időszakot szeretné körbejárni a romantikus életrajzi adaptációban, amikor Lady Di rájött, házassága Károllyal véget ért és megpróbál rájönni, hogyan lehetne újra a régi önmaga. „Ez a történelem egyik legszomorúbb története. Sosem voltam még ennyire izgatott egy szerep miatt.” nyilatkozta a színésznő.

Forrás: Insider
Nyitókép: Anwar Hussein/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: