Divat, stílus, élet, szerelem – idézetek Giorgio Armanitól

Öt világmárkát hozott létre, számtalan híresség rajong kreációiért és lassan hetven éve a divat megkerülhetetlen alakja. Ő az élő legenda, Giorgio Armani, aki sosem félt kimondani, hogy mit gondol.

Giorgio Armani eredetileg orvosnak készült, azonban 1957-ben Milánóba költözött, ami örökre megváltoztatta az életét. Az akkor huszonnégy éves trevező először kirakatrendezőként helyezkedett el, majd az Ungaro és Zegna divatházaknál dolgozott. 1975-ben pedig megalapította saját brandjei közül az elsőt, a Giorgio Armanit és ahogy mondani szokták: a többi már történelem. Az Armani név azóta megkerülhetetlen a divatszakmában. A nyolcvankilenc éves designer élete során számtalan alkalommal kapott lehetőséget, hogy kifejtse véleményét, ezekkel rendre élt is, és sosem félt kimondani, amit gondolt. Giorgio Armanit az embert és az Armanit, mint brandet egyaránt saját szavain keresztül ismerhetjük meg a legjobban.

Divat kontra stílus

Giorgio Armani az egyik legbefolyásosabb divattervezőként máig osztja a véleményt, miszerint a stílus sokkal előrébbvaló, mint a divat.

„Elkeserítőnek érzem az egyéniség megsemmisítését, a középszerű diadalát.”

„A divatban már mindent feltaláltak. Manapság azon áll vagy bukik a dolog, hogyan rakjuk össze ezeket az elemeket: nyakkendő, elasztikus nadrág, zakó. Ezt nevezzük stílusnak.”

„A hülyék sosem elegánsak. Az intelligens ember ezzel szemben két rongyot is ésszerűen passzít össze, tehát mindig elegáns.”

„Sikerem titka, hogy kortalan termékekkel állok elő, amelyek mindegyikünk ruhatárába illenek.”

(Fotó: Adriano Alecchi/Mondadori via Getty Images)

A jólöltözöttség nem pénz kérdése

Máig sokan élnek a tévhitben miszerint a jólöltözöttség és az elegancia csak bizonyos rétegek kiváltsága, a tervező szerint viszont ez egyáltalán nincs így.

„Én vagyok a világon az egyetlen divattervező, aki öt brandet futtatott fel, és akinek az árskálája húsz dollártól harmincezerig terjed. Én minden nőt öltöztetek, szegényt, gazdagot egyaránt.”

„Az elegancia szemlélet, nem pedig pénztárca kérdése: többször, sokkal többször látunk gazdag, túlöltözött, tehát nem elegáns nőket, mint szerényebb anyagi körülmények közt élőket rosszul öltözve. A gazdagság a nélkülözhetetlenség fényében tüntet fel olyan dolgokat, amelyek jobb lett volna, ha ott maradnak az üzletben.”

(Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Armani az Armaniról

Az Armanit mindig a kevesebb több elve jellemezte. A designer egyik brandje esetében sem folyamodott még túlzásokhoz, hivalkodáshoz vagy éppen felesleges sallangokhoz.

„Ha írnék, a jelzőkkel ugyanolyan takarékosan bánnék, mint a divatirányzatomban a kiegészítőkkel: semmi erőltetettség, túlzás vagy hisztéria.”

„Szeretem elengedni a fantáziámat, de nem szertelenül. A legdrágább és legpompázatosabb kreációim is magukon viselik a mélységes kompozícióbeli Armani-fegyelmet.”

„A divat nem öncélú szépművészet, hanem közszolgálati tényező.”

„A haute couture elsősorban valóság. És álom is egyben: nekem, aki tervezem, azoknak, akik látják, és azoknak a szerencsés nőknek, akik viselhetik.”

„Az életünk film, a ruháim a kosztümök.”

„Meggyőződésem, hogy én könnyű divatot diktálok, csak viselni nehéz. Fej kell hozzá, nem csak arc.”

„Színek dolgában »primitív« vagyok: leginkább a természet színei nyűgöznek le, a kövektől a virágokig.”

(Fotó: Estrop by Getty Images)

A saját sílusáról

Armani nemcsak az általa tervezett kreációk esetében esküszik a letisztultságra, hanem személyes stílusában is igyekszik mindenféle túlzást elkerülni.

„A poggyászom? Három világoskék ing, két sötétkék pulóver, két pantalló, négy fehér alsónadrág.”

„Nehogy megbotránkozzon a szavaimon: nekem a divat egyáltalán nem fontos.”

„Van egy régi, tengerészkék kasmírpulóverem, amit mindig, még nyáron is mindenhová magammal viszek, meg egy vésett gyűrűm. A régi meg a mostani szerelmemet jelképezik.”

„Ruhák közt élem az életemet, torkig vagyok velük. Olyannyira, hogy amikor meg kell jelennem valahol, a kollégáimtól kérek kölcsön zakót vagy nyakkendőt.”

(Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Az életről

Ahogy az öltözködésről, úgy minden másról is megvan a saját véleménye, amivel lehet, sokan nem értenek egyet, de őt ez sohasem érdekelte.

„Nem szeretem ezt a szót: megelégedni.”

„Nem hiszek a reinkarnációban. Szeretek én álmodozni, de két lábban a földön.”

„Próbálok magamhoz hű, másokhoz lojális lenni. Egyensúlyban vagyok: sokat adtam, de sokat is kaptam.”

„Mentem a magam feje után.”

„A jóság szerintem kissé szerény tulajdonság, az ambíció nagy erény.”

(Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Armani az idő múlásáról

És persze, mint minden embert őt is foglalkoztatja az idő múlása.

„Gyűlölöm a fiatal cinikust. Ha viszont egy bizonyos koron túl cinikus valaki, az érhető: az önvédelem egyik formája.”

„Bosszant az öregedés. Szinte fáj, ahogy a szellem érik és élesedik, a test meg lassan hanyatlik. Jó lenne ezt ennyi idős korban megállítani.” 

(Fotó: Elisa V. Massai/Footwear News/Penske Media via Getty Images)

Nyitókép: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: