Divattippek: mivel és hogyan viselj csíkosat, hogy ne erősítsen

A csíkos ruhák alapdarabnak számítanak, de nem mindegy, hogy mivel kombinálod őket.

Nagyon nem lövünk mellé, ha kijelentjük, hogy csíkos ruhája, felsője, nadrágja vagy legalábbis egy topja mindenkinek van a szekrényében. Mert csíkosat hordani mindig divat volt, és valószínűsíthető, hogy nem is ez a „minta”, ami egyhamar kikerül a pixisből.

Munkaruhából alapdarab

A csíkos viselet a francia tengerészek munkaruhájaként indult hóditó útjára az 1800-as években, s mivel számukra kötelező volt a viselete, nem is rajongtak érte különösképpen. Divatos, azaz szinte kötelező alapdarab Coco Chanel-nek köszönhetően lett. A francia divattervező elsősorban a győztes csaták emlékét ünnepelve tette évtizedekkel később a kollekciója részévé. Aztán a nemvárt sikert látva, a csíkos ruha alapdarab lett. Innentől kezdve az akkori luxusmárkák is előszeretettel öltöztették klienseiket csíkosba, és a filmsztárok és ismert emberek is szívesen viselték. A kor egyik legismertebb művészéről, Pablo Picassoról a mai napig nehéz fellelni olyan fotót, ahol ne csíkos pólóban lenne. De Audrey Hepburn és Marlon Brando is rendszeresen mutatkozott csíkosban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@onlyart_gallery által megosztott bejegyzés

Csíkok minden irányban

A csík rendkívül sokoldalú: lehet vízszintes vagy függőleges, esetleg ferde, és bár a szín tekintetében a sötétkék – fehér kombináció tekinthető a klasszikusnak, ma már minden színből létezik csíkos ruhadarab. A csíkok már messziről vonzzák a tekintetet, és bármennyire jól mutatnak, bizony azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy erősítenek is. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fazont vagy csíkvastagságot viselsz, ha nem szeretnéd, hogy előnytelen legyen.

Túlzásba semmiképpen nem érdemes esni, tehát alul és felül egyszerre semmiképpen ne viseljünk kétszer csíkosat, még akkor sem, ha az alkatunk és a súlyunk ezt elbírná. Ez már optikailag is sok, és könnyen kelthet pizsama hatást is. Egyberuhánál más a helyzet, ha vízszintes csíkosat választasz, akkor nyugodtan dobd fel egy övvel, de soha ne lapos cipővel vagy szandállal vedd fel, mert úgy könnyen „összenyom”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Leia Sfez (@leiasfez) által megosztott bejegyzés

Karcsú és magas is lehetsz csíkosban

Nem kell félni a csíkoktól, mert bármilyen meglepő, csíkosban akár magasnak és karcsúnak is tűnhetsz. Figyeld meg, a minta hatását aszerint, hogy milyen irányban vagy mértékben jellemzi az öltözékedet. Ha csíkosra vágysz, de úgy érzed, hogy „sok” leszel benne, akkor válassz függőleges csíkos darabot, ezek mindig nyújtják az alakot. Ez jó trükk akkor is, ha a nyaralás alatt feljött pár plusz kiló, mert nem ez lesz az első, amit észrevesznek rajtad.  – javasolja Csillag Rita, Divat-Coach.

A vízszintes csíkozás a gyakoribb a ruhadaraboknál, és ilyenkor mindig gondolni kell arra, hogy ez mindenkit egyértelműen szélesít. „Ha szükség van némi csalásra, akkor azt a csíkok vastagságával lehet megtenni. A vastagabb csíkok, optikailag nagyítják az adott területet, a vékonyak azonban karcsúbbnak mutatnak. Ha mindenképpen ragaszkodsz egy vastag csíkos felsőhöz, akkor válassz hozzá egy vékonyabb zakót, máris karcsúsít az összhatáson. Ha a szoknyád a vastagabb csíkos, akkor pedig egy hosszabb, combközépig érő kardigánnal, esetleg inggel tudod ellensúlyozni, hogy erősítsen” – ajánlja a divatszakember.

Sokan vannak, akik a feketén kívül szinte semmilyen más színt nem viselnek. Nem feltétlenül a slankítás miatt, hanem egyszerűen az a kedvencük. Számukra lehet különösen jó választás, főleg egy könnyed, nyári estén, ha színes csíkossal törik meg és dobják fel a komor szín egyhangúságát. Akár egy fekete ruhához, vagy egy fekete nadrág, fekete felső összeállításhoz jól jöhet egy színes csíkos kendő, ing vagy kardigán. A klasszikus csíkos póló pedig szinte kötelező alapdarab, amit számtalan módon tudsz beilleszteni az öltözködésedbe. Farmerrel, papuccsal munkába, estére pedig egy jó fazonú zakóval vagy bőrdzsekivel, és egy magasabb sarkú lábbelivel máris kész a party szerelésed.

Nyitókép: Jeremy Moeller/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: