Mindig bántod magad, ha úgy érzed, hibáztál? A Dobby-hatás veszélyesebb, mint hinnéd

J. K. Rowling egy súlyos mentális problémára is felhívta a figyelmet a Harry Potter-kötetekben. Emlékszel, hogy Dobby, a házimanó megbüntette magát, ha ellenszegült a gazdájának? Nos, a jelenség egyáltalán nem csak a varázsvilágban létezik.

Ha felmérést végeznél az ismerőseid körében arról, melyik könyv szerettette meg velük az olvasást, fogadni mernénk veled, hogy a legtöbben a Harry Potter-regénysorozatot említenék. Kétség sem férhet hozzá, hogy J. K. Rowling művei mind a mai napig világszerte népszerűek, több generáció is felnőtt már a varázslótanonc kalandjain. Az írónő munkáját azonban nemcsak amiatt kell dicsérnünk, hogy megalkotott egy bűbájokkal és legendás lényekkel teli világot, hanem azért is, mert a sorai között számos fontos üzenetet elrejtett nekünk, olvasóknak az életről.

Egy kicsit mindannyian Dobbyk vagyunk?

Ilyen tanító szerepet tölt be például Dobby, a házimanó karaktere is, akinek a történet szerint mindenben engedelmeskednie kell a gazdájának. Ha pedig megszeg egy parancsot, akkor megbünteti magát az ellenszegülésért. Tudatosan vagy sem, de J. K. Rowling ezzel rávilágít egy olyan mentális egészséget fenyegető problémára, amely nemcsak a varázslók, hanem a muglik világában is igen gyakori. Rengetegen hajlamosak arra, hogy mindenért magukat hibáztassák és bűntudatból sértegessék, akár bántsák is önmagukat. Fontos kiemelnünk, hogy az teljesen normális, ha rosszul viseled, amikor olyat teszel, ami ellentmond az értékeidnek, vagy a legtöbben etikátlannak, esetleg erkölcstelennek tartják, amit csináltál. Ez az, ami visszatart téged attól, hogy még egyszer elkövesd ugyanazt a hibát. Ám ha folyamatosan bűntudat kínoz mindenért és (valódi ok nélkül) állandóan ostorozod magadat (például sértegető belső párbeszédet folytatsz), akkor jó eséllyel a Dobby-hatásként emlegetett jelenség csapdájába estél.

Bűntudat, ok nélkül

A problémát nem más, mint az állandó társadalmi nyomás válthatja ki, ugyanis sokan azért ütlegelik magukat, mert úgy érzik, nem felelnek meg a környezetük elvárásainak. Ide sorolható például a szülés utáni depresszió is: számtalan nőnek bűntudata van amiatt, hogy nem élvezi az anyaságot, pedig másról sem lehet hallani, hogy az anyaságnál szebb dolog nem is történhetne velük. Ha az anyákban ez a katarzis elmarad, a Dobby-hatás eluralkodhat rajtuk. De megemlíthetnénk azokat is, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek, a bántalmazást a saját cselekedeteik következményének tartják. A Dobby-hatástól szenvednek azok is, akik nem hagyják el a partnerüket, mert bűntudatuk van a viselkedésük miatt. Azt gondolják, megérdemelték, amit kaptak, csak magukat okolhatják. Ez szélsőséges esetben önkárosító, vagy öncsonkító viselkedéshez is vezethet. A kutatók szerint ugyanis az önsérülések csökkenthetik a kellemetlen érzéseket.

Szeretsz szenvedni?

A bűntudat tehát akkor válik veszélyessé, amikor az önbántalmazás motorjává válik, és mindössze a szenvedés hajtja. Ilyen esetekben feljogosítasz másokat is arra, hogy ártsanak neked. Éppen ezt tette Dobby is. Az irreális elvárások, amiket magaddal szemben támasztasz akár a gyermekkorod óta kísérthetnek téged. Előfordulhat, hogy hogy többször is hallottad a szüleidtől azt, hogy nem érdemelsz meg valamit. Ezek a mondatok mélyen befészkelődhetnek elmédbe, és általuk rögzíthetted azt a téves elképzelést a fejedben, hogy nem vagy jó ember és azt is, hogy mindezért büntetést érdemelsz.

Adj magadnak egy képzeletbeli zoknit!

Bármennyire is lehetetlennek tűnik a helyzet, szerencsére van kiút Dobby szerepéből! (Tudod, ő is szabad manó lett a történet során.) Analizáld a bűntudatot, amit érzel: tényleg ésszerű és jogos, amilyen mértékben bántod magadat? Inkább vágj bele olyan dolgokba, amelyek javíthatják az önértékelésedet. Minden egyes sikerélmény hozzásegíthet ahhoz, hogy pozitívabb legyen az önmagadról alkotott képed, így sokkal elnézőbb leszel a vélt vagy valós hibáiddal szemben. Végső soron pedig nem vállalsz többé felelősséget olyan dolgokért, amiért nem is kellene. Emlékszel, hogy Harry kicselezte Malfoyt, hogy az felszabadítsa Dobbyt egy zoknival? Adj magadnak te is egy képzeletbeli zoknit, és fogadd el, hogy senki sem lehet tökéletes! Ha pedig úgy érzed, egyedül nem tudsz kiszabadulni az állandó bűntudat hálójából, ne szégyelld szakember segítségét kérni!

Forrás: Exploring your mind/The Psychology Nook
Nyitókép: Radu Bighian/EyeEm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: