Dobd fel a hosszú hétvégét: 3 kihagyhatatlan kulturális program

Hidd el, a Netflix megvár, ezek az izgalmas programok viszont nem! A létezést körbejáró kiállítást, egy formabontó koncertszínházi produkciót és egy nagyszabású művészeti vásárt is ajánlunk a hétre.

Képzőművészet

fotó: hab.hu

Megnyitotta új, nagyszabású időszaki kiállítását az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB), amely az emberi lét egyik legmélyebb kérdését, a teremtést helyezi fókuszba. A régi mesterek és a kortárs sztárművészek dialógusában megvalósuló tárlat olyan témákat jár körbe, mint hogy mit jelent teremteni, hogyan újulhatunk meg egy kihívásokkal teli világban, mit tanulhatunk a régi mesterektől és mit mutat nekünk a kortárs művészet a teremtés kérdéséről, mindezt személyes, társadalmi és spirituális szempontok mentén.

A létezés ereje című tárlat a teremtés jelenségének 21. századi koncepcióját járja körbe, miközben a reneszánsz és barokk alkotók munkáiban fellelhető vallásos vizsgálódásnak is adózik. A kiállított alkotások célja a párhuzamok felkutatása a régi korok és a kortárs művészet között, amely elgondolás egyben a HAB működésének egyik fő küldetését is képezi. Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója és a tárlat kurátora a kiállítást olyan kérdések köré építette fel, amelyek az évezredek során folyamatosan foglalkoztatták az emberiséget – például, honnan ered a teremtett világ, mit jelent teremtett lénynek lenni, és hogyan tudunk rákapcsolódni a létezés energiájára?

Koncertszínház

Ember Márk, fotó: Steindl Gabriella

Petőfi szerelmi életét kelti életre a Szabadakarat című formabontó „pop-up” produkció, amely legismertebb költőnk, Petőfi Sándor 200 éves jubileuma alkalmából kerül bemutatásra október 21-22-én az Erkel Színházban.

A nagyszabású zenés-prózai produkció szervezőinek missziója, hogy Petőfit közelebb hozzák a mai fiatalokhoz. „A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a hamarosan színpadra kerülő Szabadakarat című előadás. A történet hiába 200 évvel ezelőtt született meg a történelemben, ugyanúgy zajlik és él ma is”– fogalmazott Illés Gabriella producer az előadás létrejöttével kapcsolatban. A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó cselekmény pedig legfőképp arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren találjuk. Nem is csak szabadság-szerelem viaskodnak a lelkében, de a feloldhatatlannak látszó dilemma is: karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát? Az előadás érdekessége, hogy Petőfi Sándort és szerelmét, Szendrey Júliát párhuzamosan két-két fő kelti életre. A prózai vonalat Staub Viktória és Tóth Mátyás játssza, az énekes főszerepeket pedig Schoblocher Barbara, a Blahalouisana együttes egyik alapítója és frontember-énekese, valamint Ember Márk kelti életre.

Art Market

Nem feltétlenül kell ahhoz vásárolni, hogy részese lehess egy izgalmas művészeti vásárnak. Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, amely idén már 13. alkalommal nyitja meg a kapuit, akkor is elképesztő utazás a művészet szépségében, ha csak nézelődni, inspirálódni szeretnél.

A csütörtökön 11 órakor nyíló kiállítás, közel harminc országból érkező száz feletti kiállítójával, több tízezer nemzetközi látogatójával, kiemelkedő hazai és külföldi művészeti és műtárgypiaci személyiségeket felvonultató mintegy félszáz szakmai és társasági eseményével az Art Market Budapest hagyományos és népszerű eleme az európai művészeti naptárnak. Az Art Market Budapest a megszokott gazdagságú művészeti válogatás ezúttal is többek között olyan jelentőségű programokkal egészül ki, mint az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, vagy az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia.

Nyitókép: amb.hu

Ha testezett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: